Gustavo Petro, silahlı gruplarla barışı sağlama, eşitsizlik ve iklim değişikliği ile mücadele sözü vererek göreve başladı.

Eski bir isyancı savaşçı olan Gustavo Petro, Kolombiya'nın ilk solcu başkanı olarak yemin etti.

M-19 silahlı grubunun eski üyesi, Pazar öğleden sonra Bogota'daki Bolivar Plaza'da, kutuplaşmış ülkeyi eşitsizlik ve iklim değişikliğine karşı mücadelede birleştirme ve isyancı gruplar ve suç çeteleriyle barış sağlama sözü vererek göreve başladı.

Açılış töreni İspanyol Kralı 6. Felipe, en az dokuz Latin Amerika başkanı ve Petro tarafından davet edilen diğer Kolombiyalıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 100.000 davetli tarafından izlendi.

“İki toplum istemediğim gibi iki ülke de istemiyorum. Güçlü, adil ve birleşik bir Kolombiya istiyorum,” dedi duygusal bir Petro açılış konuşmasında. “Bir ulus olarak sahip olduğumuz zorluklar ve testler, bir birlik ve temel bir konsensüs dönemi gerektiriyor.”

62 yaşındaki eski senatör Petro, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) isyancılarıyla sekteye uğrayan barış müzakerelerini canlandırmaya ve 2016 barış anlaşmasını reddeden FARC savaşçılarının eski üyelerine uygulamaya söz verdi.

Dışişleri bakanı, hükümetin çetelerle diyalog kuracağını ve uyuşturucu kaçakçılığı hakkında bilgi karşılığında üyelere potansiyel olarak indirimli cezalar vereceğini söyledi.

Petro, silahlı grupların bu anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini söyledi.

“Silahlı olan herkesi geçmişin sisinde silahlarını bırakmaya çağırıyoruz. Şiddetin kesin olarak tekrarlanmaması karşılığında barış karşılığında yasal faydaları kabul etmek," dedi Petro, parlak And güneşi altında toplanan tezahürat kalabalığına.

ABD liderliğindeki uyuşturucu savaşının başarısız olduğunu söyleyerek uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için yeni bir uluslararası strateji çağrısında da bulundu.

“Uyuşturucuya karşı savaşın başarısız olduğunu, 40 yıl boyunca bir milyon Latin Amerikalının öldüğünü ve her yıl 70.000 Kuzey Amerikalının aşırı dozdan ölmesine neden olduğunu kabul eden yeni bir uluslararası sözleşmenin zamanı geldi. Uyuşturucuyla savaş mafyaları güçlendirdi ve devletleri zayıflattı” dedi.

Petro, iklim değişikliğiyle uluslararası olarak mücadele edilmesi gerektiğini, ancak özellikle en fazla sera gazı yayan ülkeler tarafından mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, Kolombiya'nın kömür veya petrol içermeyen bir ekonomiye geçeceğini söyledi.

Kampanya izinde Petro, Kolombiya'nın petrol arama için yeni lisanslar vermeyi bırakacağını ve petrol endüstrisi ülkenin yasal ihracatının neredeyse yüzde 50'sini oluşturmasına rağmen hidrolik kırma projelerini yasaklayacağını söyledi. Zenginler üzerindeki vergileri artıracak ve kurumlar vergisi indirimlerini ortadan kaldıracak yıllık 10 milyar dolarlık bir vergi reformu ile sosyal harcamaları finanse etmeyi planlıyor.

Ücretsiz kamu üniversitelerinde eğitim ve sağlık değişiklikleri sözü verdi

Petro ayrıca, nüfusun neredeyse yarısının bir miktar yoksulluk içinde yaşadığı 50 milyonluk ülkede açlıkla mücadelenin en önemli önceliği olduğunu söyledi. Ayrıca ücretsiz kamu üniversitelerinde eğitim ve sağlık değişiklikleri sözü verdi ve platformunu geçmek için sol ve merkez partilerden oluşan geniş bir kongre koalisyonu kurdu.

Çatışma Analizi Kaynak Merkezi'nden analist Jorge Restrepo, AFP haberlerine verdiği demeçte, yeni cumhurbaşkanı "Kongre'de büyük bir çoğunluğa sahip ve sokak açısından son yıllarda hiçbir hükümetin sahip olmadığı bir desteğe sahip imrenilecek bir konumdan" yola çıkıyor. Ajans.

Ancak diğerleri, Petro'nun politika hedeflerine öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Bogota'daki Rosario Üniversitesi'nde siyaset bilimci olan Yan Basset, “Çok iddialı bir gündemi var” dedi. “Ama öncelik vermesi gerekecek. Petro'nun karşı karşıya olduğu risk, aynı anda çok fazla reformun peşinden gitmesi ve Kolombiya kongresinden hiçbir şey alamamasıdır”.

Çevre aktivisti ve eski hizmetçi olan Yeni Başkan Yardımcısı Francia Marquez, göreve gelen ilk Afro-Kolombiyalı kadın oldu. Kabinelerinde uluslararası üne sahip bir profesör olan Jose Antonio Ocampo, maliye bakanı olarak ve madencilik bakanı olarak endüstrilerin olumsuz etkilerini araştıran bir akademisyenden oluşuyor. 

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun destekçileri, 7 Ağustos 2022 Pazar, Kolombiya'nın Bogota kentindeki Bolivar meydanında yemin töreni sırasında Başkan Yardımcısı Francia Marquez ile bir resmini sergilediler [Fernando Vergara/ AP]

Çalışma bakanlığına Kolombiya komünist partisinin başkanı başkanlık edecek.

Bogota'da ve ülkenin dört bir yanındaki halka açık yerlerde kurulan büyük ekranlarda binlerce destekçi kutladı.

Petro tişörtü ve şapkası giyen 56 yaşındaki tesisatçı Nelson Molina, “Bunun sonunda olacağını göreceğime inanmıyordum” dedi. "Bir günden diğerine değişmeyeceğimizi biliyorum, bu sadece başlangıç."

Kolombiya-Venezuela sınırının her iki tarafında da insan grupları kutlanırken, Kolombiya'nın Cucuta kenti dışındaki Simon Bolivar köprüsündeki bir geçiş noktasının her iki tarafında da onlarca kişi toplandı.

Bogota'nın eski belediye başkanı Petro, Venezuela ile diplomatik ilişkileri yeniden açma sözü vererek iki ülke arasındaki ticaretin ve konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verdi.

Petro'nun cumhurbaşkanı olarak ilk emri, ordunun Latin Amerikalı kurtuluş kahramanı Simon Bolivar'ın - Petro'nun eski M-19 yoldaşları tarafından 1974'te çalınan - kılıcını, selefi Ivan Duque'nin bu kılıcın kullanılmasına izin vermemesi üzerine plazada sergilemesiydi. 

Editör: TE Bilisim