Amerika Birleşik Devletleri ve Pasifik ada ülkeleri, iklim değişikliğini “en yüksek öncelik” haline getirerek ve “demokrasinin gelişmesine izin verilen” barışçıl bir bölge sağlamak için birlikte çalışmaya söz vererek yeni bir işbirliği çağına imza attılar.

14 Pasifik ada ülkesi tarafından imzalanan ABD-Pasifik Ortaklığı Bildirgesi , Solomon Adaları ile Çin arasındaki bir güvenlik anlaşmasının Pekin'in endişelerini artırmasından beş ay sonra Washington DC'de gerçekleşen eşi görülmemiş iki günlük zirvenin sonunda geldi. bölgede artan etkisi.

ABD Başkanı Joe Biden, zirvenin sona ermesinin ardından Twitter'da yaptığı açıklamada, "Uluslarımızın paylaştığı tarihi ve değerleri onurlandırdık ve önümüzdeki yıllarda insanlarımıza fayda sağlayacak kilit alanlarda işbirliğimizi genişlettik" dedi.

11 maddelik deklarasyon, ekonomik ve altyapı geliştirme taahhüdünü, ABD'nin Pasifik Adaları Forumu ile bağları derinleştirme sözü vermesiyle bölgesel işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra deniz güvenliği ve “Pasifik Okyanusu'nun egemenliğine dayalı sürdürülebilir kullanımı”nı içeriyordu. yasa".

Yükselen denizlerin altında kalma riski taşıyan Pasifik Adaları için özellikle endişe verici olan, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik açık bir taahhüttü.

Pasifik bölgesindeki geçim kaynakları, güvenlik, geleneksel ve geleneksel uygulamalar ve insanların refahı için en büyük varoluşsal tehdit olmaya devam ediyor” dedi.

Bildiriyi onaylayan liderler ve temsilciler arasında, daha önce imzalamayı planlamadığı bildirilen Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare de vardı. Temsilci göndermeyen 115 bin nüfuslu Kiribati listede yoktu. 2019'da diplomatik ilişkilerini Taipei'den Pekin'e değiştiren, diğeri Solomon Adaları olan iki Pasifik ülkesinden biriydi.

Pekin bölgede giderek daha aktif hale gelirken ABD,  Pasifik adası ülkelerine kur yapıyor. Bazı liderler, bölgesel bir güvenlik anlaşması sağlayamayan Pekin ile ilgili endişelerini dile getirdiler, ancak aynı zamanda iki süper güç arasındaki artan rekabetin ortasında kalmalarından da endişe ediyorlar.

Liderler Washington DC'de toplanırken ABD, adalara yardım için genişletilmiş programlara son on yılda sağlanan 1,5 milyar doların üzerine 810 milyon dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu.

Bölgeyi ihmal ettiği için eleştirilen ABD'nin yenilenen cömertliği büyük ölçüde memnuniyetle karşılandı.

Vanuatu'nun dışişleri bakanı danışmanı ve ada ülkesinde eski bir yasa koyucu olan Robert Bohn, El Cezire'ye “ABD'nin biraz geç kaldığı doğru” dedi. “Bununla birlikte, mali yardım asla çok geç değildir. Temel ihtiyacımız altyapı. Avustralya ve Yeni Zelanda bizim dostlarımız, ancak hükümetin yumuşak kısımlarına odaklanıyorlar. Yollara, havaalanlarına, deniz altyapısına ihtiyacımız var.”

Bildiri ayrıca 1946-1958 yılları arasında Marshall Adaları'ndaki ABD atom testlerine de değinerek Washington'un adalıların çevre ve halk sağlığı endişeleriyle ilgileneceğini söyledi.

Bir hafta önce Marshall Adaları, ABD ile iki ülkenin Serbest Ortaklık Anlaşması olarak bilinen stratejik ortaklığını bu konuyla ilgili olarak yenileme görüşmelerini askıya aldı.

Bildiride, "İkinci Dünya Savaşı yaklaşık 80 yıl önce sona erdi, ancak izleri Pasifik'te kaldı" dedi. "Biz de Soğuk Savaş'ın nükleer mirasını kabul ediyoruz."

Editör: Haber Merkezi