BM tarafından Cuma günü yayınlanan yeni bir rapora göre 2021, Grönland buz tabakasının erime mevsimi boyunca kış aylarında kazandığından daha fazla kütle kaybettiği üst üste 25. yıl oldu. 

BM hava ajansı WMO'nun yıllık  İklim Durumu  raporunun bir parçasını oluşturan Danimarka Arktik izleme hizmeti Polar Portal'dan elde edilen veriler,  yaz başlarının soğuk ve yağışlı olduğunu, Haziran'da alışılmadık derecede yoğun ve geç kar yağışı olduğunu ve bu durumun yağışları geciktirdiğini gösteriyor. erime mevsiminin başlangıcı. 

Ancak bundan sonra, Temmuz ayının sonundaki bir sıcak hava dalgası önemli ölçüde buz kaybına neden oldu. 

“Toplam kütle dengesi” açısından (deniz suyuyla temas halindeki buzul “dillerinin” erimesine ek olarak, buzdağlarından yüzey erimesi ve buz parçalarının kaybının toplamı), 12-yıl boyunca buz tabakası yaklaşık 166 milyar ton kaybetti. Ağustos 2021'de sona eren aylık dönem. 

2010-2021 ve 1981-2010 dönemleri için yıllık yüzey kütle dengesi arasındaki fark (mm buz erimesi olarak ifade edilir).Kutup Portalı 2010-2021 ve 1981-2010 dönemleri için yıllık yüzey kütle dengesi arasındaki fark (mm buz erimesi olarak ifade edilir).

İklim değişikliği 

Bu rakamlar, buz tabakasının sezonu yaklaşık 396 milyar ton net yüzey kütle dengesi ile sonlandırdığı ve 41 yıllık zaman serisinde kaydedilen en düşük 28. seviye olduğu anlamına geliyor.  

Bu ortalama bir yıl olarak kabul edilebilir, ancak Polar Report, hızla ilerleyen iklim değişikliği nedeniyle perspektiflerin nasıl değiştiğine dikkat çekiyor. 

Örneğin 1990'ların sonunda, aynı rakamlar yüzey kütle dengesinin çok düşük olduğu bir yıl olarak kabul edilecekti. 

Rapor ayrıca, yaz başındaki soğukluğun nedeninin, güneybatı Kanada ve kuzeybatı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki koşullardan kaynaklanabileceğini de belirtiyor. 

Bu bölgelerde, Yunan büyük harfi Omega (Ω) gibi şekillendirilmiş muazzam bir "engelleyen" yüksek basınç sistemi oluşturuldu. 

Harita, Grönland üzerinde (haritanın ortasında) serin ve nemli yaz havasını ve Kuzey Amerika üzerindeki aşırı sıcağı gösteriyor.Kutup Portalı Harita, Grönland üzerinde (haritanın ortasında) serin ve nemli yaz havasını ve Kuzey Amerika üzerindeki aşırı sıcağı gösteriyor.

Bu akış modeli troposferde düzenli olarak meydana gelir ve sadece Kuzey Amerika'da değil, daha önce hiç bu kadar güçlü bir şekilde gözlemlenmemişti. 

Rapora göre, World Weather Attribution tarafından yapılan bir analiz, bunun ancak insan faaliyetinin neden olduğu atmosferik ısınmanın bir sonucu olarak açıklanabileceğini gösterdi. 

Önemli yıl 

Rapora göre 2021, birkaç nedenden dolayı kayda değerdi. 

Deniz seviyesinden 3.200 metre yükseklikteki buz tabakasının tepesinde yer alan Summit İstasyonu'nda yağışların yağmur şeklinde kaydedildiği yıl oldu. 

Yıl ayrıca, kayıp oranının birkaç yıldır durgun olduğu Sermeq Kujalleq buzulundaki buz kaybının hızlandığını da gördü. 

Kışın kar yağışı 1981 ile 2010 arasındaki dönem için de ortalamaya yakındı, bu iyi bir haberdi, çünkü düşük kış kar yağışı ve sıcak bir yaz kombinasyonu, 2019'da olduğu gibi çok büyük buz kayıplarına neden olabilir. 

Grönland'da buz tabakalarının erimesi hızlanıyor.© WMO/Karolin Eichier Grönland'da buz tabakalarının erimesi hızlanıyor.

Editör: TE Bilisim