Kuzeydoğu Grönland'da Kuzey Kutbu'nun kalan en büyük buz tabakasından (79N veya Nioghalvfjerdsfjorden) büyük bir buz parçası koptu.

Çıkarılan bölüm yaklaşık 110 km2 alanı kaplamaktadır; uydu görüntüleri onun birçok küçük parçaya bölündüğünü gösteriyor.

Kayıp, bilim adamlarının Grönland'da meydana gelen hızlı iklim değişikliklerinin başka bir kanıtı olduğunu söylüyor.

Dr. Jenny Turton, "Bu bölgedeki atmosfer 1980'den beri yaklaşık 3 derece ısındı," dedi.

Almanya'daki Friedrich-Alexander Üniversitesi'nden kutup araştırmacısı BBC News'e "Ve 2019 ve 2020'de rekor yaz sıcaklıklarını gördü" dedi.

Nioghalvfjerdsfjorden, kabaca 80 km uzunluğunda ve 20 km genişliğindedir ve Kuzeydoğu Grönland Buz Akıntısının yüzen ön ucu - burada yüzer hale gelmek için karadan okyanusa akıyor.

Ön ucunda, 79N buzulu ikiye ayrılır ve küçük bir dal doğrudan kuzeye döner. Spalte Glacier adı verilen bu dal ya da kol, şimdi parçalanmış durumda.

Buz özelliği 2019'da zaten ağır bir şekilde kırılmıştı; bu yazın sıcaklığı, onun nihai mahvoluşu oldu. Spalte Glacier bir buzdağı filosu haline geldi.

Uydu resimlerine yakından bakın ve bölgede kaydedilen daha yüksek hava sıcaklıkları, raf buzunun üzerinde yer alan çok sayıda eriyik havuzundan açıkça görülmektedir.

Bu tür sıvı suyun varlığı genellikle buz platformları için sorunludur. Çatlakları doldurursa, onları açmaya yardımcı olabilir. Su, hidrofraktür olarak bilinen bir işlemle çatlakları aşağı doğru itecek ve onları rafın tabanına doğru itecektir. Bu bir buz tabakasını zayıflatacaktır.

Oşinograflar ayrıca daha sıcak deniz sıcaklıklarını belgelediler, bu da raf buzunun neredeyse kesinlikle alttan da eritildiği anlamına geliyor.

Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırması'ndan (GEUS) Profesör Jason Box, "79N, Grönland'ın kuzeybatısındaki Petermann Buzulu'nun 2010 ve 2012'de çok fazla alan kaybetmesinden sonra oldukça yakın bir zamanda 'kalan en büyük Arktik buz tabakası' haline geldi," dedi.

"79N'yi bu kadar önemli kılan, iç buz tabakasına bağlanma biçimi ve bu, bir gün - iklim beklediğimiz gibi ısınırsa - bu bölgenin muhtemelen Grönland'ın bozulmasının önlenmesi için en önemli eylem merkezlerinden biri olacağı anlamına geliyor. "

Kuzeydoğu Grönland Buz Akışı, iç buz tabakasının yaklaşık% 15'ini boşaltır. Dere, buzunu ya N79'dan aşağıya ya da hemen güneydeki buzul üyesi Zachariae Isstrom'a akıtıyor. Zachariae, yüzen buz sahasının çoğunu kaybetti.

Prof Box, N79'un bazı adalar tarafından ileri ucunda kaleme alındığı için daha uzun süre direnebileceğini söyledi. Bu bir derece istikrar sağlar. Ancak, rafın, çoğunlukla bagajın daha gerisinde de olsa, incelmeye devam ettiğini ekledi.

"Bu muhtemelen N79'un ortadan parçalanmasına yol açacak, bu da benzersiz bir şey. Yine de bu 10 veya 20 yıl daha olmayacak. Kim bilir?"

Temmuz, Kuzey Kutbu'ndaki başka bir büyük buz tabakası yapısının önemli bir alan kaybettiğine tanık oldu. Bu, Kanada'nın Ellesmere Adası'nın kuzey kenarındaki Milne Buz Sahanlığı'ydı.

Milne'den seksen kilometrekare serbest kaldı ve geriye sadece 106 kilometre kare büyüklüğünde hala güvenli bir segment kaldı. Milne, 20. yüzyılın başında 8.600 km2'lik bir alanı kaplayan daha geniş bir raf özelliğinden kalan en büyük bozulmamış kalıntıydı.

Grönland'daki hızlı erime hızı, geçen ay ABD-Alman Grace-FO uydularından gelen verileri analiz eden bir çalışmada vurgulandı. Bu uzay araçları, yerel yerçekimi çekimindeki kaymaları algılayarak buz kütlesindeki değişiklikleri takip edebiliyor. Esasen buz tabakasını tartarlar.

Grace misyonu, 2019'u rekor kıran bir yıl olarak buldu ve buz tabakası yaklaşık 530 milyar ton döktü. Bu, küresel deniz seviyesini 1,5 mm yükseltmek için karadan okyanusa akan erimiş su yeterli.

Editör: TE Bilisim