BM Çevre Programı (UNEP) tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre, iklim davaları davalarındaki artış, dünya çapında iklim değişikliğini ele almak için mahkeme salonlarını giderek daha önemli hale getirdi. 

UNEP Küresel İklim Dava Raporu: 2020 Durum İnceleme , iklim vakalarının son üç yılda neredeyse iki katına çıktığını ve hükümetleri ve şirketleri iklim taahhütlerini uygulamaya zorlarken, daha iddialı iklim değişikliğini hafifletme ve adaptasyon için çıtayı yükselttiğini ortaya koyuyor.

UNEP Hukuk Bölümü Direktör Vekili Arnold Kreilhuber, “Vatandaşlar adalete erişmek ve sağlıklı bir çevre haklarını kullanmak için giderek daha fazla mahkemeye yöneliyor” dedi . 

38 ülkede en az 1.550 dava açıldı

New York Columbia Üniversitesi'nde Sabin İklim Değişikliği Yasası Merkezi ile işbirliği içinde UNEP tarafından yayınlanan rapor, iklim davalarının yalnızca daha yaygın değil, aynı zamanda dünya çapında daha başarılı olduğunu gösteriyor.  

2017 yılında 24 ülkede 884 iklim değişikliği vakası açıldı. 2020'nin sonunda bu sayı neredeyse ikiye katlandı ve 38 ülkede en az 1.550 dava açıldı - 39'u Avrupa Birliği mahkeme sistemi dahil.  

İklim davaları yüksek gelirli ülkelerde yoğunlaşmaya devam ederken, raporda Küresel Güney'de daha da büyüme eğilimini öngören Kolombiya, Hindistan, Pakistan, Peru, Filipinler ve Güney Afrika'dan gelen son davalar listeleniyor. 

İklim krizinin ele alınmasında oynayacakları önemli bir rol

Rapora göre, davacıların geçmişi giderek daha çeşitli hale geliyor ve sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, yaşlıları, göçmenleri ve yerli halkları içeriyor.  

COVID-19'a karşı özellikle savunmasız olanlar, iklim değişikliğine karşı en savunmasız olanlarla aynı dilekçelerdir - aşırı hava, yükselen deniz seviyeleri ve yüksek kirlilik seviyelerine dayanır . 

Kreilhuber, "Yargıçların ve mahkemelerin iklim krizinin ele alınmasında oynayacakları önemli bir rolü var" dedi. 

İleriye bakmak 

Önümüzdeki yıllarda, UNEP, özellikle iklim risklerinin ticari olarak yanlış bildirilmesi, hükümetlerin aşırı hava olaylarına uyum sağlayamamaları ve önceki mahkeme kararlarını uygulamak için getirilen davalar başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası organlar tarafından teşvik edilen iklim davalarının artmasını bekliyor.  

UNEP ayrıca iklim değişikliğiyle yer değiştirmelerle ilgili vakalarda bir artış öngörüyor. 

Columbia Hukuk Fakültesi Sabin İklim Değişikliği Merkezi İcra Direktörü Michael Burger, “İklim davası, hükümetleri ve şirketleri iklim değişikliğiyle mücadelede görevde tutmak için önemli bir kaldıraçtır” dedi. "Mahkemeler toplumdaki güç dengesizliklerini eşitleyebilir ve hukukun üstünlüğünü kuvvetlendirebilir."

Yaygın iklim dava başlıkları: 

  • Yaşam, sağlık, gıda ve su hakkı dahil olmak üzere temel insan haklarını etkileyen “iklim hakları” ihlalleri. 
  • Hükümetin iklim değişikliğini azaltma ve uyum taahhütlerini uygulamadaki başarısızlığı. 
  • İklim değişikliğinin etkileri hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgiler içeren kurumsal mesajlaşma. 
Editör: TE Bilisim