Çalışma, Hindistan ve Pakistan'daki sıcak hava dalgalarının 'olağanüstü derecede nadir' olması gerektiğini, ancak mevcut küresel ısınma seviyesinin onları 30 kat daha olası hale getirdiğini söylüyor.

Uluslararası bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, son aylarda Hindistan ve Pakistan'ı kavuran yıkıcı sıcak hava dalgasının iklim değişikliği nedeniyle daha olası hale geldiği ve bölgenin geleceğine dair bir işaret olduğu belirtiliyor.

Dünya Hava Durumu İlişkilendirme grubu, büyük bir coğrafi alanı etkileyen erken, uzun sıcak dalgalarının nadir görülen, yüzyılda bir görülen olaylar olduğunu öne süren tarihsel hava durumu verilerini analiz etti.

Ancak grubun Pazartesi günü yayınladığı çalışma, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yarattığı mevcut küresel ısınma seviyesinin bu ısı dalgalarını 30 kat daha olası hale getirdiğini söyledi.

Hindistan Enstitüsü'nden iklim bilimci Arpita Mondal, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere göre 2 santigrat dereceye (3,6 Fahrenheit) daha fazla artması durumunda, bunun gibi ısı dalgalarının her yüzyılda iki kez ve her beş yılda bir ortaya çıkabileceğini söyledi. Araştırmanın bir parçası olan Mumbai'deki teknoloji.

Mondal, "Bu, gelecek şeylerin bir işareti" dedi.

Örneğin, Mondal bir haber brifinginde, "2C daha sıcak bir dünyada, şimdi 100 yıllık bir olay, beş yıllık bir olay kadar sık ​​olabilir" dedi.

Bilim adamları, analizlerini yapmak için, bilgisayar simülasyonlarına dayanarak, iklim değişikliği olmadan hangi koşulların olabileceği ile birkaç on yıl öncesine ait Mart ve Nisan ayları için sıcaklık veri okumalarını karşılaştırdılar.

Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi iklim riski danışmanı Roop Singh, "Güney Asya'daki insanlar bir miktar yüksek sıcaklıklara alışkın" dedi. Ama 45C ve üzerine çıkınca düzenli aktiviteler yapmak gerçekten zorlaşıyor” dedi.

Bir çiftçi, Hindistan tarafından yönetilen Keşmir, Jammu'nun eteklerinde buğday hasat ediyor [Channi Anand/AP]

Rekor ısı

Aslında, Dünya Hava Durumu Atıf grubunun sonuçları muhafazakardır. Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi tarafından geçen hafta yayınlanan bir analiz, sıcak hava dalgasının muhtemelen iklim değişikliğinden 100 kat daha fazla meydana geldiğini ve bu tür kavurucu sıcaklıkların her üç yılda bir tekrarlanmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Dünya Hava Durumu İlişkisi analizi, sıcaklık dalgasının uzunluk ve etkilenen bölge gibi belirli yönlerinin küresel ısınma tarafından nasıl daha olası hale getirildiğini hesaplamaya çalıştığı için farklıdır.

Aynı zamanda çalışmanın bir parçası olan Imperial College London'da iklim bilimcisi olan Friederike Otto, “Gerçek sonuç muhtemelen bizimki ile (İngiltere) Met Office sonucu arasında bir yerde, bu olayı iklim değişikliğinin ne kadar artırdığına dair bir yerde” dedi.

Ancak kesin olan şey, sıcak hava dalgasının yol açtığı yıkımdır. Hindistan, kayıtların başladığı 1901'den bu yana ülkedeki en sıcak Mart'ı bunaltan geçirdi ve Nisan, Pakistan ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde kaydedilen en sıcak Mart oldu.

Etkiler art arda geldi ve yaygınlaştı: Pakistan'da bir buzul patlaması, akıntı yönünde sellere yol açtı; Hindistan'da erken dönemde sıcakta kavrulmuş buğday ekinleri, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle gıda kıtlığı çeken ülkelere ihracatı yasaklamaya zorladı; aynı zamanda Hindistan'da elektrik talebinde erken bir artışa neden olarak kömür rezervlerini tüketerek milyonları etkileyen akut elektrik kesintilerine neden oldu.

Sonra insan sağlığına etkisi var. İki ülkede en az 90 kişi öldü, ancak bölgenin yetersiz ölüm kaydı, bunun muhtemelen eksik bir sayı olduğu anlamına geliyor.

The Associated Press tarafından Columbia Üniversitesi'nin iklim okulu tarafından yayınlanan bir veri setinin analizine göre, Güney Asya sıcak stresinden en çok etkilenen bölge.

Yalnızca Hindistan, aşırı sıcaklığın yükseldiği bölgelerde yaşayan dünya nüfusunun üçte birinden fazlasına ev sahipliği yapıyor.

Uzmanlar, sıcak hava dalgasının dünyanın sadece sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele etmesi değil, aynı zamanda zararlı etkilerine mümkün olduğunca çabuk uyum sağlaması gerektiğinin altını çizdiği konusunda hemfikir.

Yoksullar, çocuklar ve yaşlılar risk altında

Sıcak stresinden en çok çocuklar ve yaşlılar risk altındadır, ancak bunun etkisi, soğutma veya suya erişimi olmayan ve genellikle yapraklı, daha zengin mahallelerden daha sıcak olan kalabalık gecekondu mahallelerinde yaşayan yoksullar için aşırı derecede büyüktür.

İklim risk danışmanı Singh , sokak satıcıları ve inşaat işçileri gibi yevmiyeli işçilerin de dinlenmek ve iyileşmek için serin bir yere sahip olamayabilecekleri için ciddi şekilde etkilendiğini söyledi. Uzmanların, yetkililere daha fazla veri bildirildikçe sıcak hava dalgasının ölüm oranının artmasını beklediğini söyledi.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin doğusundaki bir banliyöde paçavra toplayıcısı olan 42 yaşındaki Rahman Ali, insanların evlerinden atıkları toplayarak ve satılabilecek her şeyi kurtarmak için ayırarak günde 3 dolardan az kazanıyor. Yorucu bir iş ve kalabalık gecekondu mahallesindeki teneke çatılı evi, sıcaktan çok az soluklanma sağlıyor.

"Ne yapabiliriz? Çalışmazsam... yemek yemiyoruz," dedi iki çocuk babası.

Bazı Hint şehirleri çözüm bulmaya çalıştı.

Batıdaki Ahmedabad şehri, 2013 yılında 8,4 milyondan fazla nüfusu için bir sıcak hava dalgası planı tasarlayan Güney Asya'daki ilk şehirdi. Plan, sağlık çalışanlarına ve sakinlerine sıcak hava dalgalarına hazırlanmalarını söyleyen bir erken uyarı sistemi içeriyor. yönetimlere, insanların gölgede kalabilmeleri için parkları açık tutma yetkisi verir ve programlarını değiştirebilmeleri için okullara bilgi sağlar.

Şehir ayrıca, ısıyı farklı şekilde emen çeşitli malzemelerle deneyler yaparak çatıları “soğutmaya” çalışıyor. Batı Hindistan şehri Gandhinagar'daki Hindistan Halk Sağlığı Enstitüsü'nün başkanı Dr Dileep Mavalankar, amaçlarının beyaz, yansıtıcı boya veya kuru ot gibi daha ucuz malzemeler kullanarak güneşi yansıtacak ve iç mekan sıcaklıklarını düşürecek çatılar inşa etmek olduğunu söyledi. 2013 planını tasarlayın.

Hindistan şehirlerinin çoğu daha az hazırlıklı ve Hindistan'ın federal hükümeti şu anda 23 sıcak hava dalgasına eğilimli eyalette 130 şehirle benzer planlar geliştirmeleri için çalışıyor.

Bu ayın başlarında, federal hükümet ayrıca eyaletlerden sağlık çalışanlarını ısıyla ilgili hastalıkların yönetimi konusunda duyarlı hale getirmelerini ve hastanelerde buz paketleri, oral rehidrasyon tuzları ve soğutma cihazlarının bulunmasını sağlamalarını istedi.

Ancak araştırmaya dahil olmayan Mavalankar, Hindistan'daki çoğu şehir için gazetelerde veya televizyonlarda hükümet uyarılarının eksikliğine dikkat çekti ve yerel yönetimlerin “sıcaklara henüz uyanmadıklarını” söyledi.

Editör: TE Bilisim