Dünya Gıda Programı (WFP) Salı günü El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua'daki açlığın son iki yılda neredeyse dört katına çıktığını bildirdi ve "acil" gıda güvensizliği kategorisindeki 1,7 milyon insanı acil gıda yardımı sağlamak için şu anda 47,3 milyon ABD Doları talep ederek uyardı.

WFP'ye göre, COVID-19 pandemisinin neden olduğu ekonomik kriz ve yıllarca süren aşırı iklim olayları, bu yıl Orta Amerika'da yaklaşık 8 milyon insanı kronik olarak aç bıraktı.

"Uzun ve yavaş" kurtarma

WFP Latin Amerika ve Karayipler Bölge Direktörü Miguel Barreto, "Etkilenenlerin karşılaştığı yıkım ve aksaklıkların seviyesi göz önüne alındığında, bunun uzun ve yavaş bir iyileşme olmasını bekliyoruz" dedi.

Ocak ayında yapılan WFP araştırması, insanların yaklaşık yüzde 15'inin geçim kayıpları ve işsizliğin bir sonucu olarak göç etmek için "somut planlar" yaptıklarını belirttiğini gösterdi.

Dahası, 6,8 milyon insan, rekor kıran Eta ve Iota kasırgaları nedeniyle ağır yaralandı, bu onları evsiz veya işsiz bıraktı ve dört ülkede 200.000 hektardan fazla temel gıda ve nakit mahsulü ve 10.000 hektardan fazla kahve tarlasını yok etti.

"Dibe vurmak"

COVID-19, Orta Amerika'da gıda güvenliğini bozduğundan, pandemi sırasında açlık içinde yaşayan hane sayısı Guatemala'da pandemi öncesi sayılara kıyasla neredeyse iki katına çıktı. Honduras'ta yüzde 50'den fazla arttı.

"Orta Amerika'daki kentsel ve kırsal topluluklar dibe vurdu" diyen Bay Barreto, "COVID-19'un neden olduğu ekonomik kriz, ikiz kasırgalar olduğunda en savunmasız insanlar için zaten market raflarına yiyecek konulmuştu. Eta ve Iota onları daha da hırpaladı. "

Yıllarca süren kuraklık ve düzensiz hava, gıda üretimini, özellikle de düzenli yağmura büyük ölçüde bağlı olan mısır ve fasulye gibi temel gıdaları aksattığından, Orta Amerika toplulukları bir iklim acil durumunun yükünü çekmiş durumda.

Acil finansman gerekli

WFP, Orta Amerika'da acil insani yardım sağlamak ve savunmasız toplulukların, özellikle de nüksedenler olmak üzere gelecekteki krizlere dayanmasına yardımcı olan uzun vadeli kalkınma projelerine ve ulusal programlara yatırım yapmak için uluslararası destek çağrısında bulunuyor.

BM ajansı, 2021'de El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua'da 2,6 milyon kişiye yardım etmek için önümüzdeki altı ay boyunca 47,3 milyon dolara ihtiyaç duyuyor.

Editör: TE Bilisim