İklim krizinin ön saflarında yer alan ülkeler bıkmış durumda.

Bu hafta Birleşmiş Milletler'de dünya liderlerinin yıllık toplantısı sırasında, alçak ada ülkesi Vanuatu, fosil yakıtların yayılmasının önlenmesi anlaşması çağrısında bulunarak dünyanın küresel ısınmayla mücadeleye odaklanmasını sağlamak için mücadelesini hızlandırdı.

Vanuatu Devlet Başkanı Nikenike Vurobaravu Cuma günü BM Genel Kurulu'na verdiği demeçte, "Zaman doldu - şimdi harekete geçilmesi gerekiyor."

Anlaşma, sıcaklıklardaki artışı küresel olarak kabul edilen 1,5 santigrat derece (2,7 derece Fahrenheit) ile sınırlamak için kömür, petrol ve gaz üretimini azaltmayı hedefliyor.

Karbon negatif ülkenin lideri, aynı zamanda "fosil yakıt bağımlılığı olan her işçi, topluluk ve ulus için küresel bir adil geçişi mümkün kılacağını" söyledi.

Bir BM iklim bilimi paneli - Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) - küresel emisyonların 1,5 derecelik ısınma sınırını aşma ve yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 3,2 derece C'ye ulaşma yolunda olduğu konusunda uyardı.

Vanuatu ayrıca Uluslararası Adalet Divanı'ndan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunma hakkı hakkında bir görüş yayınlamasını istedi, Vurobaravu'nun "iklim eylemini artırmak için gümüş bir kurşun değil, bizi almak için sadece bir araç" dediği bir hareket. insanlık için güvenli bir gezegenin nihai hedefine daha yakın."

Pakistan'da bu ay meydana gelen yıkıcı sel felaketleri ülkenin büyük bir bölümünü kapladı, 1.500'den fazla insanı öldürdü ve tahmini 30 milyar dolar hasara yol açtı. Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, dünya liderlerine neden halkının küresel ısınmanın bedelini ödediğini sordu.

Şerif, Genel Kurul'a verdiği demeçte, "Pakistan, küresel ısınmanın etkisinin daha keskin ve yıkıcı bir örneğini hiç görmedi. Pakistan'daki yaşam sonsuza dek değişti." "Doğa, karbon ayak izimize bakmadan öfkesini Pakistan'a saldı."

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ CANAVARI'

Cuma günü dünyanın dört bir yanında genç aktivistler iklim eylemi için yürüdüler, Yeni Zelanda ve Japonya'dan Almanya'ya ve New York sokaklarına zengin ülkelerden küresel ısınmanın yoksullara verdiği zararı ödemesini talep eden protestolar düzenlediler.

Protestolar, savunmasız ülkelerin evlere, altyapıya ve geçim kaynaklarına yönelik iklimle ilgili yıkım için tazminat talep etmeyi planladığı COP27 olarak bilinen bu yılki BM iklim zirvesinden altı hafta önce gerçekleşiyor.

Marshall Adaları Başkanı David Kabua, "Dünyaya, bu yüzyılın en büyük sorunu olan iklim değişikliği canavarına karşı topyekün savaş ilan etme çağrımızı yeniliyoruz. Yine de, bunca yıldan sonra dünya fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı kırmayı başaramadı" dedi. 

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. iklim değişikliğinden en az sorumlu olanların en çok acı çektiğini söyledi.

BM toplantısında yaptığı konuşmada, "Filipinler net bir karbon yutağı, saldığımızdan daha fazla karbondioksit emiyor. Yine de iklim değişikliğine karşı en savunmasız dördüncü ülkeyiz" dedi.

BM başkanı Antonio Guterres Cuma günü Pasifik Adası liderlerinin bir toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın iklim değişikliği konusunda yeterli ilerleme kaydetmeye "yakın bile olmadığı" konusunda uyardı: "Bu krizi yaratmak için hiçbir şey yapmayanlar en yüksek bedeli ödüyorlar."

Guterres ayrıca zengin ülkeleri fosil yakıt şirketlerinin beklenmedik kârlarını vergilendirmeye ve bu parayı iklim krizinden zarar gören ülkelere ve artan gıda ve enerji fiyatlarıyla mücadele eden insanlara yardım etmek için kullanmaya çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin dünyanın en büyük karbon salan ülkeleridir. ABD Başkanı Joe Biden, küresel ısınmayla mücadele konusunda bu hafta Birleşmiş Milletler'de şu uyarıda bulundu: "Fazla zamanımız yok."

Fiji Başbakanı Frank Bainimarama, iklim savaşını "kayıtsızlık, inkar ve ne yapılması gerektiğini bildiğimiz şeyi yapmak için cesaret eksikliği" ile savaşmakla kınadı.

Dünyayı harekete geçmeye çağırdı.

"Fiji, insanlarımız ve gezegen için gelecek yılları değerli kılmaya hazır - size sorumuz şu: Bizimle misiniz? Göstermeyi planlamıyorsanız bize evet demeyin."

Editör: Güven BOĞA