Sera gazı emisyonlarının azaltılması şaşırtıcı veya orijinal bir çözüm değildir. Ancak kırmızı renkte yanıp sönen uyarı işaretlerini durdurmak için en iyi şansımız.

Buz tabakaları ve okyanus akıntılarından Amazon yağmur ormanlarına kadar Dünya'nın iklim sisteminin pek çok kısmı ısınma nedeniyle istikrarsızlaştırıldı ve bilim adamları, biri çökerse diğerlerinin de izleyebileceğine inanıyor.

Uyarı işaretleri kırmızı yanıp sönüyor. Kaliforniya orman yangınları, küresel ısınmanın etkileriyle kesinlikle daha da kötüleşti . Temmuz ayında yayınlanan bir araştırma, Kuzey Kutbu'nun muhtemelen dramatik değişikliklere yol açacak " ani bir iklim değişikliği olayından " geçtiği konusunda uyardı. 14 Eylül'de, Grönland'ın kuzeydoğusundaki devasa bir buz tabakasının, alttan gelen ılık sular tarafından yıpranarak parçalandığı bildirildi.

Aynı gün, uydu verileriyle ilgili bir çalışma, Antarktika'nın en büyük buzullarından ikisini koruyan buz raflarında büyüyen çatlaklar ve yarıklar ortaya çıkardı - bu, bu rafların da parçalanabileceğini, buzulların açıkta ve erimeye yatkın bırakarak deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Buz kayıpları şimdiden en kötü senaryolarımızı takip ediyor .

Bu gelişmeler, küresel ısınmanın zararlı etkilerinin artmakta olduğunu ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlem alınması gerektiğini gösteriyor. Ancak emisyon kesintileri için durum aslında daha da güçlü. Bunun nedeni, bilim insanlarının, küresel iklimin şu anki durumundan tamamen yeni bir şeye - insanların başa çıkma deneyimi olmayan - dönüşebileceğinden giderek daha fazla endişe duymalarıdır. Dünya sisteminin birçok bölümü kararsızdır. Biri düştüğünde, düşen domino gibi bir kaskad tetikleyebilir.

Devrilme noktaları

Yıllardır iklimin pek çok yerinde sözde devrilme noktaları olduğunu biliyoruz. Bu, yavaş ve sabit bir ısınma gibi yumuşak bir itmenin, tetikle tamamen orantısız olan büyük bir şekilde değişmesine neden olabileceği anlamına gelir. Bu devrilme noktalarından birine ulaşırsak, ortaya çıkan sonuçları durdurmanın pratik bir yolu olmayabilir.

Grönland buz tabakası bir uç noktasının bir örnektir. Hepsi eriyecekse, küresel deniz seviyelerini yedi metre yükseltmeye yetecek kadar buz içeriyor. Ve kaçak erimeye eğilimlidir.

Almanya'daki Potsdam İklim Etki Araştırma Enstitüsü'nden Ricarda Winkelmann, bunun nedeni buz tabakasının üst yüzeyinin daha fazla buz eridikçe giderek alçalması olduğunu söylüyor. Sonuç, dağlarda yürüyen herkese tanıdık geliyor. "Dağdan aşağı inersek, çevremizdeki sıcaklık ısınır" diyor. Buz tabakası düştükçe yüzeydeki sıcaklıklar yükselir ve daha da fazla erimeye yol açar. "Bu, kendi kendini güçlendiren veya hızlandıran geri bildirimlerden biri."

Ne kadar ısınmanın Grönland'ın devrilme noktasını geçmesine ve durdurulamaz bir şekilde erimeye başlamasına neden olacağını tam olarak bilmiyoruz. Bir çalışma , bunun sadece 1.6C ısınma alacağını tahmin ediyor - ve 19. yüzyılın sonlarından beri 1.1C gezegenini çoktan ısıtmış bulunuyoruz.

Çöküş yüzyıllar sürecek ki bu biraz rahattır, ancak bu tür çöküşleri kapatmak zordur. Belki de gezegeni 1.6C eşiğinin altına hızla soğutabiliriz, ancak Grönland kontrolsüz bir şekilde eriyeceği için bu yeterli olmaz. Bunun yerine, diyor Winkelmann, işleri çok daha fazla soğutmamız gerekecek - ne kadar olduğu belli değil. Böyle davranan devrilme noktaları bazen kafa karıştırıcı olan "geri çevrilemez" olarak tanımlanır; gerçekte tersine çevrilebilirler, ancak ilk etapta onları harekete geçirenden çok daha büyük bir itme gerektirir.

2008 yılında, şu anda Exeter Üniversitesi'nde bulunan Timothy Lenton liderliğindeki araştırmacılar, iklimin ana " devrilme unsurlarını " katalogladılar. Grönland buz tabakasının yanı sıra, Antarktika buz tabakası da durdurulamaz bir çöküşe meyillidir - ölen ve yerini otlaklara bırakabilen Amazon yağmur ormanı gibi.

Özellikle önemli bir devrilme unsuru, kuzeye Kuzey Kutbu'na ılık ekvator suyu ve güneyde ekvatora kadar soğuk Kuzey Kutbu sularını taşıyan Atlantik meridyen devrilme sirkülasyonu (AMOC) olarak bilinen geniş okyanus akıntısıdır. AMOC geçmişte çöktü ve birçok bilim insanı , 2004 yapımı The Day After Tomorrow'da (gülünç derecede abartılı ve hızlandırılmış bir biçimde) tasvir edilen bir olay olan yeniden çökmeye yakın olacağından korkuyor . AMOC çökerse, dünyadaki hava modellerini dönüştürecek - Avrupa'da daha soğuk iklimlere veya en azından daha az ısınmaya yol açacak ve tropik bölgelerde muson yağmurlarının nerede ve ne zaman düştüğünü değiştirecek. Birleşik Krallık için bu, ekilebilir çiftçiliğin çoğunun sonu anlamına gelebilir, Lenton ve diğerlerinin Ocak ayında yayınlanan bir makalesine göre.

Grönland'ın kuzeydoğusundaki Spalte buzulunun 2013 ile 2020 arasında parçalanmasının uydu görüntüleri. Fotoğraf: EU Copernicus ve Geus / Reuters

Yuvarlanan Domino

2009'da ikinci bir çalışma fikri daha da ileri götürdü . Ya devirme elemanları birbirine bağlıysa? Bu, birini başlatmanın bir başkasını başlatabileceği veya hatta dünyanın dört bir yanına yayılan ve içinde yaşadığımız dünyayı yeniden şekillendiren bir dizi dramatik değişiklikleri açığa çıkarabileceği anlamına gelir.

Örneğin, Grönland buz tabakasının erimesi, Kuzey Atlantik'e büyük miktarlarda soğuk, tatlı su salıyor. Bu, AMOC'yi zayıflatır - bu nedenle, Grönland devrilme noktasını geçerse, ortaya çıkan erime AMOC'yi kendi eşiğinin ötesine itmesi açıkça olasıdır.

Ekosistemlerdeki benzer değişimleri araştıran Boulder, Colorado Üniversitesi'nden Katharine Suding, "Daha küçük ölçeklerde gerçekleştiğini bildiğimiz aynı ilkeler" diyor. Kilit nokta, küçük bir ilk değişikliği büyütebilecek süreçlerin var olmasıdır. Bu, tek bir çayır ölçeğinde veya tüm gezegen ölçeğinde geçerli olabilir.

Ancak, devrilme noktası kademesinin simüle edilmesi çok zordur . Çoğu durumda, geri bildirimler her iki yönde de gider ve bazen bir devrilme noktası, daha fazla değil, diğerinin tetiklenme olasılığını azaltır. Örneğin, AMOC ekvatordan kuzey Atlantik'e ılık su getirerek Grönland'ın erimesine katkıda bulunuyor. Öyleyse AMOC çökerse, kuzeye doğru ılık su akışı durur ve Grönland buzulunun çökmeye başlaması daha az olasıdır. Grönland'ın veya AMOC'nin ilk olarak devrilme noktasına ulaşıp ulaşmamasına bağlı olarak, ortaya çıkan çağlayan çok farklı olacaktır.

Dahası, bu tür düzinelerce bağlantı artık biliniyor ve bazıları çok büyük mesafelere yayılıyor. Lenton, “Buz tabakasının bir kutup üzerinde eritilmesi deniz seviyesini yükseltir” diyor ve yükselme en fazla karşı kutupta. "Grönland'ı erittiğinizi ve Antarktika'nın buz tabakalarının altında deniz seviyesini yükselttiğinizi varsayalım" diyor. "O buz raflarını zayıflatacaksın." Bu, Antarktika çevresinde daha fazla ılık su dalgalanmasına neden olur.

Winkelmann, "Mesafe oldukça uzak olsa bile, daha büyük bir domino yine de bir sonrakinin devrilmesine neden olabilir" diyor.

2018'de, İsveç'teki Stockholm Dayanıklılık Merkezi'nden Juan Rocha ve meslektaşları , devrilme noktaları arasındaki bilinen tüm bağlantıların haritasını çıkardı. Ancak Rocha, ara bağlantıların güçlü yönlerinin hala büyük ölçüde bilinmediğini söylüyor. Bu, sayıları ve iklim ile biyosfer arasındaki etkileşimlerle birleştiğinde, Dünya'nın sera gazı emisyonlarımıza verdiği genel tepkiyi tahmin etmenin çok zor olduğu anlamına geliyor.

Sera içine

 'Sera' koşulları, Ağustos ayında Kaliforniya'nın Azusa'nın yukarısındaki San Gabriel dağlarında bu gibi yangınları daha sık hale getirecek. 
Fotoğraf: Apu Gomes / AFP / Getty Images

En büyük endişe verici olasılık, bir devrilme noktasını belirlemenin diğerlerinden birkaçını serbest bırakarak Dünya'nın iklimini milyonlarca yıldır deneyimlemediği yeni bir duruma itmesidir.

İnsanların varlığından önce, Dünya'nın bir "buz evi" iklimi vardı, yani her iki kutupta da kalıcı buz var. Ancak milyonlarca yıl önce, iklim "sera" durumundaydı: kalıcı kutup buzu yoktu ve gezegen çok daha sıcaktı.

Daha önce olmuşsa tekrar olabilir mi? 2018'de Lenton ve Winkelmann dahil araştırmacılar, çok tartışılan bir çalışmada soruyu araştırdılar. "Dünya Sistemi, çok daha sıcak koşullara doğru devam eden hızlı bir yolda kilitlenebilecek bir gezegensel eşiğe yaklaşıyor olabilir - Sera Dünyası," diye yazdılar. Tehlike eşiği, mevcut ısınma oranlarında ancak on yıllarca uzakta olabilir.

Lenton, jürinin, bırakın ne kadar yakın olduğunu bir yana, bu küresel eşiğin var olup olmadığına hala karar verdiğini, ancak bunun elden çıkarılması gereken bir şey olmadığını söylüyor.

Lenton, “Benim için şu anda en güçlü kanıt temeli seradan ziyade bir 'su fenerine' bağlı olabileceğimiz fikridir,” diyor. "Bir dizi buz tabakasının çöktüğünü görebiliyorduk." Bu, "kuzey yarımkürede esaslı buz içermeyen ve Antarktika üzerinde çok daha az olan ve deniz seviyesinin 10 ila 20 metre daha yüksek olduğu bir dünyaya" yol açacaktır. Böyle bir yükseliş, korunmadıkları sürece birçok kıyı mega kentini batırmak için yeterli olacaktır. Her iki kutup buz tabakasının yok edilmesine AMOC'nin zayıflaması veya çökmesi aracılık edecek ve bu da Hint musonunu zayıflatacak ve Batı Afrika'yı bozacaktır.

Winkelmann'ın ekibi , Nisan ayında çevrimiçi olarak yayınlanan ve henüz hakem değerlendirmesi yapılmayan bir çalışmada benzer bir senaryo üzerinde çalıştı. Grönland ve Batı Antarktika buz tabakaları, AMOC, Amazon yağmur ormanı ve El Niño güney salınımı adı verilen başka bir büyük hava durumu sistemi arasındaki etkileşimleri simüle ettiler. İki buz tabakasının kaskadları tetikleme olasılığı en yüksek olduğunu buldular ve AMOC daha sonra etkilerini dünya çapında iletti.

Ne yapalım?

Devrilme noktası kademelerini inceleyen herkes iki önemli noktada hemfikirdir. Birincisi, risklerin büyüklüğü karşısında cesaretinizin kırılmaması önemlidir; hala domino taşlarını devirmekten kaçınmak mümkündür. İkinci olarak, devrilme noktalarının tam olarak nerede olduğuna dair kesin bilgi beklememeliyiz - ki bu belirlenmesi zor olmuştur ve çok geç olana kadar gelmeyebilir.

Rocha bunu sigara içmeye benzetiyor. "Sigara içmek kansere neden olur" diyor, "ama bir doktorun kanser olmak için kaç tane sigara içmeniz gerektiğini tespit etmesi çok zor." Bazı insanlar, genetikten yaşadıkları hava kirliliği seviyesine kadar bir dizi faktöre bağlı olarak diğerlerinden daha hassastır. Ancak bu, sigara içmeye devam ederek ciğerlerinizle tavuk oynamanın iyi bir fikir olduğu anlamına gelmez. Rocha, "Uzun süreli sigara içmeyin, çünkü istemediğiniz bir şeyi taahhüt ediyor olabilirsiniz" diyor. Aynı mantık iklim dominoları için de geçerlidir. "Böyle bir durumda, gerçekten maliyetli olacak ve telafi edilmesi zor olacak, bu nedenle bu eşikleri bozmamalıyız."

Suding, "Önlemsel bir ilkenin bizim için ileriye dönük en iyi adım olduğunu düşünüyorum, özellikle de çok sayıda geri bildirim ve ara bağlantıya sahip olduğunu bildiğimiz bir sistemle uğraşırken," diyor Suding.

Lenton, "Bunlar potansiyel etkileriyle oynadığımız büyük riskler" diyor. Lenton, "Bu, fosil yakıtlardan olabildiğince çabuk vazgeçip temiz enerjiye geçmemiz ve diyet ve arazi kullanımı gibi diğer bazı sera gazı kaynaklarını ayıklamamız için başka bir zorunluluk" diyor. İki büyük buz tabakasının devrilme noktalarının 1C ve 2C ısınma arasında olabileceğini vurguluyor.

Winkelmann, "Aslında Paris iklim anlaşmasına ihtiyacımız var" diyor. ABD başkanı Donald Trump o zamandan beri ABD'yi çekmeyi seçmesine rağmen, 2016 anlaşması çoğu ülkenin ısınmayı 1,5 ila 2C ile sınırlandırmasını taahhüt etti . Winkelmann, 1.5C'nin doğru hedef olduğunu , çünkü devrilme noktalarının varlığını hesaba kattığını ve bunlardan kaçınmak için en iyi şansı verdiğini savunuyor. "Bu devrilme unsurlarından bazıları için," diyor, "zaten o tehlike bölgesindeyiz."

Sera gazı emisyonlarının azaltılması şaşırtıcı veya orijinal bir çözüm değildir. Ancak kırmızı renkte yanıp sönen uyarı işaretlerini durdurmak için en iyi şansımız.

Michael Marshall

19 Eyl 2020

Editör: TE Bilisim