BM Genel Sekreteri Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın küresel sıcaklık artışını iki santigrat derecenin altına sınırlamak için zamanın tükenmekte olduğunu, krizin ön saflarında yer alan iklime duyarlı ülkeler için bir ölüm kalım meselesi olduğunu yineledi.

İklimle ilgili felaketlere sistematik olarak maruz kalan 48 ülkenin ilk İklime Karşı Korunmasız Finans Zirvesi'nde konuşan António Guterres, finansal ve teknik desteğin geleceğine dair güvenceye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

 “Güveni yeniden inşa etmek için gelişmiş ülkeler, on yıldan fazla bir süre önce söz verildiği gibi, gelişmekte olan dünyaya yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanını nasıl etkin bir şekilde sunacaklarını şimdi netleştirmeli” dedi.

BM başkanı, “dünyayı yeniden ayağa kaldırmak”, hükümetler arasındaki işbirliğini yeniden sağlamak ve salgından iklime dayanıklı bir şekilde kurtulmak için en savunmasız ülkelerin uygun şekilde desteklenmesi gerektiğini söyledi.

felaket riski

Bay Guterres, 2025 yılına kadar belirlenmiş iklim finansmanı hedeflerine ulaşmak için net bir plan istedi ve bu hafta G20 maliye bakanlarına bu hafta yapacakları toplantıda vurgulamaya söz verdi.

Kalkınma finansmanı kurumlarının kısa vadede ülkeleri desteklemede büyük bir rol oynadığını ve bunların ya düşük karbonlu, iklime dayanıklı toparlanmayı kolaylaştıracağını ya da yüksek karbonlu, her zamanki gibi, fosil yakıtları sağlamlaştıracağını da sözlerine ekledi. yoğun yatırımlar. Bunun olmasına izin veremeyiz, dedi.

Genel Sekreter, bugün gördüğümüz iklim etkilerinin - şu anda sanayi öncesi seviyelerin 1,2 derece üzerinde - dünyaya önümüzde neler olduğuna dair bir fikir verdiğini hatırlattı: uzun süreli kuraklıklar, aşırı ve yoğun hava olayları ve 'korkunç sel'.

"Bilim, sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamamız gerektiği konusunda uzun zamandır uyarıda bulunuyor. Bunun ötesinde, felaket riskiyle karşı karşıyayız... Küresel sıcaklık artışını sınırlamak, iklime duyarlı ülkeler için bir hayatta kalma meselesidir” dedi.

Daha fazla adaptasyon

BM başkanı, iklim finansmanının sadece %21'inin uyum ve dayanıklılığa gittiğini ve hem uyum hem de hafifletme için dengeli bir tahsis olması gerektiğini vurguladı.

Gelişmekte olan ülkeler için mevcut adaptasyon maliyetleri yılda 70 milyar dolar ve bu 2030 yılına kadar yılda 300 milyar dolara çıkabileceği konusunda uyardı.

“Gelişmekte olan ülkelerdeki uyum ve dayanıklılığa tahsis edilecek küresel iklim finansmanının yüzde 50'sinin gelişmiş ülkeler ve çok taraflı kalkınma bankaları için çağrıda bulunuyorum. Ve iklim finansmanına erişimi daha kolay ve hızlı hale getirmeliyiz”.

Binlerce hayat kurtarmak için yatırım yapın: WMO raporu

BM başkanı ayrıca Perşembe günü, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün ( WMO ) hava tahminlerini, erken uyarı sistemlerini iyileştirme yoluyla yılda yaklaşık 23.000 hayatın kurtarılabileceğini - yılda en az 162 milyar dolarlık potansiyel fayda ile - kurtarılabileceğini ortaya koyan yeni bir raporu memnuniyetle karşıladı. , ve hidromet olarak bilinen iklim bilgileri.

İlk Hydromet Gap Raporunun yayınlanmasını kutlamak için bir video mesajında , Genel Sekreter, bu hizmetlerin iklim değişikliği karşısında dayanıklılık oluşturmak için gerekli olduğunu söyledi.

Bay Guterres, adaptasyon finansmanının hacminde ve öngörülebilirliğinde önemli artışlarla birlikte 2021'de bir kez daha adaptasyon ve dayanıklılık konusunda bir atılım çağrısında bulundu.

Temel hava durumu verilerinde büyük boşlukların kaldığı Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri ve En Az Gelişmiş Ülkelerin en çok fayda sağlayacağını kaydetti.

"Bunlar her yerde tahminlerin kalitesini etkiliyor, özellikle de ileriye dönük eylemlere en çok ihtiyaç duyulan kritik haftalarda ve günlerde" dedi.

WMO'ya göre, çoklu tehlike erken uyarı sistemlerine yapılan yatırımlar, maliyetlerinin en az on katı değerinde faydalar sağlıyor ve aşırı hava koşullarına dayanıklılık oluşturmak için hayati önem taşıyor.

Şu anda, ülkelerin sadece yüzde 40'ında etkili uyarı sistemleri var. 

Editör: TE Bilisim