İlk etapta 65 yaş ve üzeri tutuklular tahliye oldu.

AKP ve MHP’nin ortak hazırlayıp Meclis’e getirdiği “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, önceki gün Genel Kurulda yapılan oylamada yine her iki partili vekillerin oylarıyla kabul edildi.

Adalet Bakanlığının açıklaması şu şekilde: "Tahmini olarak kapalı ceza infaz kurumlarından 15.000 kişi, açık ceza infaz kurumlarından 30.000 kişinin tahliye edilmesi beklenmektedir"

Kabul edilen infaz yasasının Resmi Gazetede ki tam metni için TIKLAYINIZ,

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/04/20200415-15.pdf

Siyasetçiler, gazeteciler, belediye başkanları, avukatlar, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, üyeleri ve aktivistlerin de aralarında bulunduğu siyasi tutukluların kapsam dışında tutulduğu kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından cezaevlerinin kapıları adli tutuklular için vakit kaybedilmeden açıldı ve tahliyeler başladı. 

 Kanunun yürürlüğe girmesiyle cezaevlerinden tahliye edilecek ve açık cezaevlerinden eve izinli gönderilecek yaklaşık 90 bin tutuklu için Adalet Bakanlığı tarafından tahliye planı hazırladı.

Buna göre, tahliyelerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirlerine önem ve öncelik verilecek. Tahliyeler sırasında, sosyal mesafe kuralına dikkat edilecek, cezaevi çıkışlarında Sağlık Bakanlığının broşürleri ile eldiven ve maske dağıtılacak.

İller arası seyahat kısıtlaması nedeniyle tahliye olanlara sorun yaşamamaları için cezaevinden çıkmadan seyahat izin belgeleri verilecek. Hükümlüler cezaevlerinden, otobüslerle koronavirüs tedbirlerine uygun olarak ayrılacak.

Alınan bu önlemler doğrultusunda İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok cezaevinde tahliye edilenler otobüslerle polis ekiplerinin eskortluğunda cezaevinden ayrıldı. Tahliye edilenlerin bindikleri otobüslerde sosyal mesafe kuralına uyulduğu ve tahliye edilenlerin maske taktıkları görüldü.

Editör: TE Bilisim