Hunga Tonga-Hunga Ha'apai felaketinin ardından kurtarma çalışmaları hızlanırken, Yeni Zelanda'dan ilk ulaşan Herkül nakliye uçağı.

Tonga için acil yardım malzemeleri taşıyan ilk uçuşlar, Pasifik adası ülkesinin ana havaalanındaki pistin geçen hafta sonu meydana gelen yıkıcı volkanik patlama ve tsunamiden kaynaklanan kül ve enkazdan temizlenmesinin ardından indi ve daha fazlası yolda.

Ülkenin diğer birçok yerinde olduğu gibi, Nuku'alofa'daki pist, havaya dev kül bulutları, volkanik döküntüler ve duman gönderen bir denizaltı yanardağı olan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai'nin patlamasından sonra külle kaplandı.

Yeni Zelanda hava kuvvetlerine ait Hercules C-130 nakliye uçağı, Auckland'dan dört yolculuğunun ardından Tonga'da şu anda yerde.

Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, ülkenin dışişleri ve savunma bakanlıklarından yaptığı ortak açıklamada, "Uçak, su kapları, geçici barınaklar için kitler, jeneratörler, hijyen ve aile kitleri ve iletişim ekipmanları da dahil olmak üzere insani yardım ve afet yardımı malzemeleri taşıyor" dedi.

Koronavirüsle ilgili endişeler göz önüne alındığında, uçağın Yeni Zelanda'ya dönmeden önce yaklaşık 90 dakika havaalanında kalması bekleniyor. Tonga, dünyada COVID-19 içermeyen ve sıkı sınır kontrollerini sürdüren birkaç ülkeden biri.

Avustralya basını, Perşembe günü bir Avustralya yardım uçağının da indiğini bildirdi.

Japonya Savunma Bakanlığı, “bugün kadar erken” yola çıkması nedeniyle iki C-130 uçağıyla hava yoluyla yardım göndereceğini de söyledi. Bakanlık, Twitter'dan yaptığı açıklamada, uçakların içme suyu taşıyacağını söyledi.

Pist Çarşamba günü geç saatlerde kül ve volkanik enkazdan temizlenerek ilk yardım uçuşlarının yapılmasına izin verildi.

Patlama ayrıca, Yeni Zelanda ve Avustralya hava kuvvetlerinin hava gözetim uçuşlarına dayanan hasar değerlendirmeleriyle Tonga'nın dış dünyayla olan iletişimini de kesti. Ülkenin karşı karşıya olduğu yıkımın ölçeğinin ilk saha görüntüleri ancak çarşamba günü ortaya çıktı.

Tonga Krallığı Konsolosluğu tarafından sosyal medyada paylaşılan resimler, başkent Nuku'alofa'nın enkazla kaplı ve kalın kahverengi külle kaplı kısımlarını gösterdi.

Diğer görüntüler, insanların külleri temizlediğini ve sokaklardaki enkazları temizlediğini gösteriyordu.

Tonga'nın ana adası Tongatapu'nun batısından Tonga'nın ticaret ve ekonomik kalkınma bakanı tarafından Facebook'ta paylaşılan bir videoda kökünden sökülmüş ağaçlar ve enkaz yığınları görüldü. Bir dizi binanın dalgadan sağ çıktığı görülüyor ve elektrik direklerini onarmak için çalışmalar sürüyordu.

Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları, tsunamiden kaynaklanan tuzlu su kaynaklarının kirlenmesinden sonra adalara acilen tatlı su getirilmesi gerektiğini vurguladı.

250.000 litre tatlı su taşıyan ve tuzdan arındırma tesisi aracılığıyla günde 70.000 litre tatlı su üretebilen Yeni Zelanda donanmasına ait bir geminin Cuma günü gelmesi bekleniyor.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai'nin Cumartesi günü patlaması, 100'den fazla adaya yayılmış olan Tonga'nın bazı bölgelerine çarpan bir tsunami gönderdi ve Pasifik'in dört bir yanındaki ülkeler için uyarılara yol açtı.

Aynı zamanda Tonga'nın denizaltı iletişim kablosunu da kopararak 105.000 nüfuslu ülkeyi dünyanın geri kalanından kopardı.

Nuku'alofa'da sınırlı iletişim kuruldu, ancak kablonun onarılmasının en az dört hafta sürmesi bekleniyor.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai patlaması, Pinatubo'nun Filipinler'de patladığı 1991'den bu yana en büyük felaketti. Tonga'da üç kişinin öldüğü doğrulandı, ancak BM nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin etkilendiğini tahmin ediyor.

Editör: TE Bilisim