Ordu’da Çocuk İşçiliğini Sona Erdirmede Yerel Medyanın Rolü Konuşuldu.

Düzenlenen seminerde, mevsimlik tarımda çocuk işçiliği konusu medyada en doğru şekilde nasıl ele alınır konusu değerlendirildi.

ORDU – Ordu’da çocuk işçiliğini sona erdirmede yerel medyanın rolü konuşuldu.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) iş birliğinde yürütülen AB tarafından finanse edilen Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi ile Avrupa Çikolata Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) tarafından finanse edilen Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında Ordu’da yerel medya çalışanlarına yönelik farkındalık semineri düzenlendi.

Mevsimlik tarımda çocuk haklarını önceliklendiren haber üretme pratikleri üzerine farkındalık yaratmayı hedefleyen yerel medya seminerlerinin ikincisi ILO Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı Suat Dede’nin açılış konuşmaları ile başladı.

Seminer, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nezih Orhon tarafından yapılan sunumla devam etti. Sunumda “Medyada çocuk işçiliği konusunda daha iyi bir habercilik nasıl mümkün olur?” konusu ele alındı ve sonrasında da örnek çalışmalar üzerinden doğru ve yanlış çalışmalar değerlendirildi.

Seminere, Ordu, Giresun ve Samsun’dan yerel basın mensupları katıldı.

ILO’nun Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı Hakkında

2021-2025 yıllarını kapsayan ILO’nun Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğiyle, çocuk işçiliğini sona erdirecek temel strateji olarak kaliteli eğitimi odağa alarak, mevzuatın etkin uygulanmasını, sosyal korumanın yaygınlaştırılmasını ve sosyal diyalog desteği ile başta en kötü biçimleri olmak üzere çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi için ulusal ortakları destekliyor.

Program kapsamında yürütülen projelerde hem çalışan hem de çocuk işçiliği riski altındaki çocuklara erişim sağlayarak, çocuklara sosyal destek merkezlerinde ve okullarda eğitim ve bakım hizmetleri sunulması, bu şekilde çocukların sosyal gelişimlerine katkı sağlanarak eğitim hayatlarına devam etmesi amaçlanmaktadır. Projeler, mevsimlik tarım işçisi aile üyelerine, aile düzeyinde çocuk işçiliği uygulamalarından kaçınmaları için danışmanlık sağlamakta ve mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması için kurumlar arası koordinasyon mekanizmalarını güçlendirmeyi hedeflemektedir.

ILO’nun Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı (2021-2025) kapsamında yer alan projeler

“Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi”, Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayicileri Birliği (CAOBISCO) tarafından sağlanan desteklerle Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Düzce ve Şanlıurfa illerini kapsamaktadır.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi” Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa, Ankara, Eskişehir, Konya, Malatya, Ordu, Bursa ve Düzce illerini kapsamaktadır.
“Mevsimlik Tarımda Fındık Hasadında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi” Ferrero tarafından sağlanan destekler ile Trabzon, Zonguldak ve Şanlıurfa illerini kapsıyor.

Editör: TE Bilisim