Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva Cuma günü Çin'in yurt dışında ve yurt içinde aşılamayı hızlandırma çabalarını övdü ve pandemi politikasının artık en iyi ekonomik politika olduğunu vurguladı.

Georgieva, Uluslararası Finans Forumu'nun (IFF) bahar toplantılarının açılış konuşmasında, "21 sonuna kadar tüm ülkelerin nüfusunun en az yüzde 40'ını ve 2022'nin ortasına kadar en az yüzde 60'ını aşılamalıyız" dedi.

IMF başkanı, ön finansman, ön aşı bağışları ve olumsuz senaryolara karşı sigortalamak için daha fazla yatırım içeren kapsamlı bir planın küresel olarak yaklaşık 50 milyar dolara mal olacağını ve daha hızlı bir aşılamanın 9 trilyon dolarlık daha yüksek küresel üretimle sonuçlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Georgieva, "Burada, Çin'in çabaları övgüye değer - yurt içinde aşılamanın hızını korurken yurtdışında aşı malzemeleri sağlaması çok önemli" dedi.

İyileşmelerin ülkeler arasında tehlikeli bir şekilde farklılaştığını kaydetti. "Az sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa ekonomisi önde güç alırken, daha fakir ülkeler temelde sınırlı politika alanı ve aşı bulunabilirliği nedeniyle geride kalıyor" dedi.

Georgieva, "Bu pandemi gerçekten sona erene kadar yüksek bir belirsizlikle karşı karşıyayız." Dedi. "Hepimiz aynı gemideyiz."

"Bu karşılıklı bağımlılık bizim gücümüzdür ve aşılardan iklim eylemine, uluslararası kurumlar vergilendirmesinin modernleştirilmesine kadar çok taraflı çabalar için yenilenmiş bir destek görüyoruz" dedi.

Georgieva, yeni iklim ekonomisine geçişin yaygın ekonomik ve finansal aksaklıklardan kaçınmak için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, Çin'in 2060 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefinin "önemli bir liderlik gösterdiğini ve küresel mutabakatın altını çizdiğini" belirtti.

IMF araştırmasına göre, karbon fiyatlandırmalı yeşil altyapı yatırımı, önümüzdeki 15 yıl içinde küresel gayri safi yurtiçi hasılanı (GSYİH) yıllık yüzde 0,7 oranında artırabilir ve milyonlarca iş yaratabilir. 

Editör: TE Bilisim