IMF, rekor düzeyde kamu borçlarına rağmen artan yoksulluk, işsizlik ve eşitsizlikle mücadele etmek için daha çok şey yapılması gerektiğini söylüyor.

Uluslararası Para Fonu'na göre hükümetlerin, kamu borçları rekor seviyelere ulaşmasına rağmen salgın ve küresel ekonomik krizle mücadele çabalarını artırmaları gerekecek .

Zengin ülkelere virüsten kaynaklanan zararı sınırlandırmak için ucuza borç almaya devam etmeleri gerektiğine dair açık bir mesajda, Washington merkezli son çare kredi kuruluşu şunları söyledi: “ Artan yoksulluk , ekonomik iyileşme, işsizlik ve eşitsizliği gidermek ve teşvik etmek için daha çok şey yapılması gerekiyor."

IMF, virüsün patlak vermesinin küresel borç / GSYİH oranını neredeyse % 100'e çıkarması beklendiğinden, hükümetler tarafından ekonomilerini kurtarmak için neredeyse 12 trilyon dolar (9,2 trilyon sterlin) harcama yapılmasının, bu dönüm noktasına ulaşılmaması gerektiğini söyledi.

Geçim kaynaklarını korumak için

Genel müdürü Kristalina Georgieva , tüm ülkeler için "hayatları ve geçim kaynaklarını korumak için" gerekli önlemleri sürdürmenin kritik olduğunu söyledi.

IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarında yaptığı konuşmada , “Salgının dokuz aydır, bir milyondan fazla can alan ve ekonomiyi tersine çeviren ve keskin bir şekilde neden olan bir krizin karanlığıyla hala mücadele ediyoruz. düşük gelirli ülkelerde daha yüksek işsizlik, artan yoksulluk ve 'kayıp nesil' riski ”dedi.

IMF'nin 2008 çöküşünden sonra hükümetlerin kamu borçlarını hızlı bir şekilde düşürmek için kemer sıkma politikasını kullanmaları için verdiği tavsiyenin tersine çevrilmesini denetleyen Georgieva, “Fişi çok erken çekerseniz ciddi, kendi kendinize zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırsınız” dedi.

Ayrıca, birçok gelişmekte olan dünya ülkesinin borçlanma sınırlarına ulaştığı ve ekonomilerine benzer bir destek sunamayacakları endişesi vardı .

Uluslararası işbirliği çağrısı

Georgieva, "Kalıcı bir ekonomik iyileşme ancak salgını her yerde yenersek mümkün olabilir," dedi ve artan yoksulluk seviyelerinin üstesinden gelmek için güçlü uluslararası işbirliği çağrısında bulundu.

Yıllık toplantılara katılan G20 maliye bakanları ve merkez bankacıları , en yoksul ülkeler için - borç servisini askıya alma girişimi olarak bilinen - acil durum fonuna altı aylık bir uzatma üzerinde anlaştılar, ancak uzun vadeli borç yeniden yapılandırmasıyla başa çıkmak için ortak bir yaklaşım benimsemediler.

Georgieva, düşük gelirli ülkelerin "daha fazla hibe, daha fazla imtiyazlı kredi ve daha fazla borç indirimi" ne ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak, ülkelerin yeni fonlara erişmesine izin veren bir anlaşmanın ne zaman olacağını söyleyemedi.

Dünya Bankası başkanı David Malpass, görüşmelerdeki kesintiden "özel alacaklıların katılımı olmaması ve bazı resmi ikili alacaklıların eksik katılımı" nı sorumlu tuttu.

Editör: TE Bilisim