İnfaz düzenlemesi 90 bin kişiye tahliye yolu açıyor

Cezaevlerinden 90 bin kişiye tahliye yolunu açan infaz düzenlemesi beraberinde bazı yaptırımlar da getiriyor. Yeni düzenlemeye göre denetim süresi içinde suç işleyen hükümlü, verilen hapis cezasının iki katı süreyi cezaevinde geçirecek. Çocuk hükümlüler de doğum gününü aileleriyle geçirebilecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle acil olarak raftan indirilen ve önceki gün TBMM'ye sunulan 90 bin kişiye tahliye yolunu açan infaz paketinde, örgütlü suçlarda süreli hapis cezasına mahkum edilenlerin, cezalarının üçte ikisini çektiklerinde koşullu salıvermeden yararlanacağı hüküm altına alınıyor. Bu oran daha önce 3/4 olarak uygulanıyordu. Ancak uyuşturucu suçunun örgütlü işlenmesi durumunda infaz indirimi uygulanmayacak. Yani koşullu salıverme süresi 3/4 olacak.

Terör suçları ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkum olanlarla, cinsel suçlardan mahkum olanlar özel infaz rejimlerinden yararlanamayacak. Düzenlemede, uyuşturucu suçları ise bu konuda kapsam dışında bırakılmadı.

Hükümlü, koşullu salıverildikten sonra işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı çok az hapis cezası alsa bile, koşullu salıverilmeden önceki kalan sürenin tamamını cezaevinde yatıyordu. Bu da adaletsiz bir sonuç doğurduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise denetim süresi içinde suç işleyen hükümlü, verilen hapis cezasının iki katı süreyi cezaevinde geçirecek. Ancak bu süre, hak ederek tahliye tarihini geçemeyecek.

 

Hakkında yakalama emri çıkarılan hükümlünün yakalanabilmesi için gerektiğinde konutta ve iş yerinde arama yapılabilecek. Başka bir düzenlemeye göre, hükümlü, rızası alınmak kaydıyla kendisine ait elektronik cihazlar üzerinden takibi yapılabilecek.

AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin imzasını taşıyan infaz düzenlemesi için Adalet Komisyonu yarın toplanacak. Komisyon görüşmelerinin ardından paketin önümüzdeki hafta da Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim