İngiliz hükümeti Pazartesi günü İngiltere'deki günlük yaşam üzerindeki pandemi kısıtlamalarını kaldırdı ve bilim adamları ve muhalefet partileri tarafından bilinmeyene tehlikeli bir sıçrama olarak çarptığı bir adımda tüm sosyal mesafeyi kaldırdı.

Gece yarısından (2300 GMT Pazar), gece kulüpleri yeniden açılabilir ve diğer kapalı mekanlar tam kapasiteyle çalışmasına izin verilirken, maske takmayı ve evden çalışmayı kapsayan yasal zorunluluklar kaldırılmıştır.

Başbakan Boris Johnson -kim olduğu kendiliğinden izole onun sağlık bakanı enfekte sonra -urged herhangi laggards artık tamamen edilir UK yetişkinlerin üçte ikisini katılmak için kamu temkinli ve aşı .

İngiltere'deki günlük enfeksiyon oranlarının yalnızca Endonezya ve Brezilya'nın ardından 50.000'i geçmesinin ardından bilim insanlarının ciddi şüphelerine rağmen, yeniden açılmayı -bazı medya tarafından “özgürlük günü” olarak adlandırılan- savundu .

Başbakan bir video mesajında, “Şimdi yapmazsak, virüsün soğuk hava avantajına sahip olduğu sonbaharda, kış aylarında açacağız” dedi.

Bu hafta yaz okulu tatillerinin başlamasının “kıymetli bir ateş molası” sunduğunu söyledi.

“Eğer şimdi yapmazsak, kendimize sormalıyız, ne zaman yapacağız? Bu yüzden doğru an ama bunu dikkatli bir şekilde yapmalıyız.”

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin sağlık sözcüsü Jonathan Ashworth, hükümetin yeniden açılmasının küresel sağlığı tehlikeye attığını söyleyen uzmanları yineleyerek hükümetin “pervasız” olduğunu söyledi.

Ashworth, BBC televizyonuna, özellikle hükümetin maskelerle ilgili planına saldırarak, “Herhangi bir önlem almadan açılmaya karşıyız” dedi.

Şu anda Britanya'daki her yetişkine en az bir doz sunan aşı programının başarısından sonra hükümet, hastane bakımına yönelik herhangi bir riskin yönetilebilir olduğunu söylüyor.

Ancak Imperial College London'dan profesör Neil Ferguson, Covid'in Delta varyantı kontrolden çıktığı için İngiltere'nin günde 100.000 vaka için rotada olduğu konusunda uyardı .

"Asıl soru şu ki, bunu ikiye katlayabilir miyiz, hatta daha da yükseğe mi çıkaracağız? İşte burada kristal küre bozulmaya başlıyor,” dedi BBC televizyonuna.

"Günde 2.000 hastaneye, günde 200.000 vakaya ulaşabiliriz, ancak bu çok daha az kesin" dedi.

'Yanıp sönen kırmızı'

Sağlık görevlileri, İngiltere'nin önceki dalgalara göre çok daha az ölüme maruz kalsa bile, böyle bir vaka yükünün Ulusal Sağlık Servisi (NHS) üzerinde ciddi baskı oluşturacağı ve yeni varyantların tohumlanması riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Eski bir sağlık sekreteri olan Kıdemli Muhafazakar Milletvekili Jeremy Hunt, hükümetin son gevşemeleri tersine çevirmek zorunda kalan İsrail ve Hollanda'dan öğrenmesi gerektiğini söyledi.

BBC radyosuna verdiği demeçte, "NHS kontrol panelindeki uyarı ışığı sarı renkte yanıp sönmüyor, kırmızı renkte yanıp sönüyor" dedi.

Devralmış hükümetleri kendi sağlık politikalarını belirleyen İskoçya ve Galler, diğer kısıtlamaların yanı sıra yüz kapatma konusundaki yetkiyi sürdüreceklerini söyledi.

Ancak İngiltere'de sosyal kaynaşma üzerindeki tüm kısıtlamalar kaldırıldı. Spor stadyumları, sinemalar ve tiyatrolar artık dolu dolu evlerine dönebilir.

Avrupa'daki "amber list" destinasyonlardan dönen tam aşılı sakinler artık karantinaya almak zorunda değil - her ne kadar son dakika politika değişikliğinde hükümet Fransa için gerekliliği yerinde tuttu.

Ayrıca, son haftalarda milyonlarca insanı işten veya okuldan uzaklaştıran ve endüstride ciddi ekonomik bozulma uyarılarına yol açan yakın bir temastan sonra kendi kendine tecrit etme gereklilikleri de yerinde kalıyor.

Sağlık Bakanı Sajid Javid ile temaslarından sonra, Johnson ve maliye bakanı Rishi Sunak, başlangıçta katılımcıların tam tecritten kaçmalarını sağlayan resmi bir test pilot planı kullanmaya çalıştı.

Ancak kamuoyunda ve siyasi bir haykırıştan sonra, Downing Street aceleyle bir U dönüşü yaptı.

'Epidemiyolojik aptallık'

Geçen yıl Covid'den neredeyse ölmek üzere olan Johnson, 26 Temmuz'a kadar Londra'nın kuzeybatısındaki Checkers'taki başbakanın ülke inziva yerinde kalacak.

"İnsanların günlük olarak test yapmasına izin veren pilot programda yer alma fikrine kısaca baktık" dedi.

"Ama bence herkesin aynı kurala bağlı kalması çok daha önemli."

Diğerleri, hükümeti Johnson ve diğer Muhafazakarların özgürlükçü içgüdülerine katılmak yerine pandemi ile mücadele konusunda temkinli küresel fikir birliğine bağlı kalmaya çağırdı.

Bristol Üniversitesi halk sağlığı uzmanı Gabriel Scally, hükümetin herhangi bir kış solunum hastalığı dalgalanmasından önce kontrolleri kaldırmaya yönelik açık yaklaşımının “ahlaki boşluk ve epidemiyolojik aptallık” ile işaretlendiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim