Koalisyon, başkana 49 federal idam mahkumunun cezalarını hafifletmeye çağırıyor

Önde gelen ABD sivil ve insan hakları gruplarından oluşan bir koalisyon, Joe Biden'ı derhal 49 federal idam mahkumunun cezalarını hafifletmeye ve ABD hükümeti tarafından yürütülen infazlar üzerinde bir moratoryumu iade etmeye çağırıyor .

Sivil ve İnsan Hakları Liderlik Konferansı öncülüğündeki ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve Uluslararası Af Örgütü gibi 82 büyük örgütün katıldığı koalisyon, başkana bir mektup yazarak onu federal ölüm cezasına son vermeye çağırdı.

Savunma , Demokratların Kongrede benzer bir çağrısını takip ediyor ve Donald Trump'ın başkanlığının kanlı sonunu belirleyen eşi görülmemiş bir cinayet çılgınlığının ardından geliyor.

Mektup yazarları, Biden'ın "Amerika'nın adalete olan bağlılığını" yeniden canlandırma vaadini dile getiriyor. Federal hükümetin “ölüm cezasının acımasız, etkisiz ve geri döndürülemez kullanımına” son vermediği sürece idealleri kadar iyi bir ulus yaratma hırsına asla ulaşılamayacağını iddia ediyorlar.

Federal infazlar yeniden başladı.

Trump bu uygulamayı yeniden canlandırıncaya kadar, ABD hükümeti idam cezasında görece küçük bir rol oynamış ve onay verme işinin büyük kısmını eyaletlere bırakmıştı. Ancak geçen yıl, 17 yıllık bir aradan sonra federal infazlar yeniden başladı.

14 Temmuz ve 16 Ocak arasında - Trump Beyaz Saray'dan ayrılmadan dört gün önce - yönetimi , çocukluk tacizi geçmişi birkaç uzman tarafından işkence olarak sınıflandırılan akıl hastası bir kadın olan Lisa Montgomery de dahil olmak üzere 13 mahkumu öldürdü .

İnfazların olağanüstü aceleye getirilmiş olması, Trump'a federal hükümeti bir yıl içinde ABD tarihinde ilk kez tüm eyaletlerden daha fazla sayıda Amerikalı sivili öldürmek için kullanmış olmak gibi korkunç bir ayrıcalık verdi.

Yüksek mahkeme yargıcı Sonia Sotomayor'un öldürülen son mahkum olan Dustin Higgs ile ilgili bir muhalefette belirttiği gibi, federal hükümet, son altı ayda, önceki yıla göre üç kat daha fazla insanı idam etmiş olacak.

Biden, yalnızca federal hükümetin infazlara girişmediği Trump öncesi normlara geri dönme şansına sahip değil, aynı zamanda federal idam sırasında kalan 49 kişinin ölüm cezalarını değiştirerek pozisyonu resmileştirme şansına sahip. Mektup yazarları ayrıca Biden'ı bir moratoryum görevlisi yapmak için kongre onayı gerektirmeyen yürütme yetkilerini kullanmaya çağırıyor.

Bunun federal hükümeti, ölüm cezasının giderek azaldığı Amerika'da esen değişim rüzgarlarına uygun hale getireceğini belirtiyorlar. Yaklaşık 25 eyalet ya nihai cezayı kaldırdı ya da bir moratoryum uyguladı; bu sayı, on yıl içinde tek bir mahkumu idam etmeyen devletler eklendiğinde 33'e yükseliyor.

Virginia, her iki yasama odası da uygulamayı sonlandırmak için oy verdikten sonra, önemli bir dönüşte, eski Konfederasyon Güney'in ölüm cezasını kaldıran ilk eyaleti olmaya hazırlanıyor. Demokrat vali Ralph Northam, kaldırılma tasarısını muhtemelen Nisan ayında imzalayacağını belirtti.

Biden'a yazılan ortak mektup, ırksal adalete olan bağlılığı göz önüne alındığında ölüm cezasının sona ermesinin özellikle önemli olduğunu savunuyor. ABD nüfusunun siyah olan% 13'üne kıyasla, federal ölüm sırasında kalan 49 mahkumdan yaklaşık 20 - veya% 41 - Afrikalı Amerikalı.

Editör: TE Bilisim