BM hakları başkan yardımcısı Nada Al Nashif  18 Eylül Cuma günü İnsan Hakları Konseyi'ne Belarus Hükümeti'nin geçen ayki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucuna hala itiraz eden protestoculara yönelik "şiddetli baskıları" ve "artan baskıları" sona erdirmesi gerektiğini söyledi.

Konsey Başkanı ile delegasyonların arasında aateşili bir tartışma gününün sonunda Avrupa Birliği destekli bir eylem çağrısına - Cenevre merkezli forum sonunda   Belarus'ta kötüleşen hak durumuna ilişkin bir kararı kabul edildi.

23'e karşı 2 oyla 22 çekimser oyla kabul edildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet için bir açıklama yapan  Bayan Al Nashif, devlet güvenlik görevlilerinin şiddetine ve binlerce tutuklamaya rağmen barışçıl kitlesel gösterilerin devam ettiğini söyledi.

Tutuklamalar, işkence, cinsel şiddet

“Cinsel şiddet ve çocuklara yönelik işkence de dahil olmak üzere binlerce tutuklamaya, yüzlerce işkence ve diğer kötü muameleye tanık olduk. İnsanların güpegündüz maskeli şahıslar tarafından, muhtemelen barışçıl bir şekilde ifade ettikleri görüşleri temelinde, şiddet yoluyla kaçırılması. Koordinasyon Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere muhalefet üyelerinin Belarus'tan taciz, gözdağı, baskı ve rapor edilen ihraçları sona ermelidir. "  

Bayan Al Nashif, Belarus'taki insan haklarının durumuna ilişkin birbirini izleyen BM Özel Raportörlerinin, ülkedeki insan hakları için son derece baskıcı bir ortamı sürekli olarak tanımladıklarını kaydetti.

Hükümet'e 15 tavsiyede bulunan Yüksek Komiserlik OHCHR tarafından, Yüksek Komiser Yardımcısı bir rapora dayanarak, Aralık 2010 seçimini siyasi muhaliflere, insan hakları gruplarına ve medyaya yönelik "büyük bir baskı" ve gözaltında işkence ve kötü muamele iddialarıyla yüzlerce tutuklama izledi "şeklinde devam etti. 

2006'daki kuruluşundan bu yana Cenevre Forumu tarafından düzenlenecek olan altıncı kez Belarus'taki İnsan Hakları Durumuna İlişkin Acil Tartışmanın açılış yorumları, BM Özel Raportörü'nün Belarus'taki insan hakları durumuna ilişkin görüşlerini de içeriyordu.

'Şiddeti tırmandırmayı bırakın'

"Bay. Anaïs Marin, video mesajıyla, Lukashenko'nun mevcut görev süresinin bitiminden sonra iktidarda kalma hevesi Belarus'taki mevcut siyasi çıkmazın ana nedeni gibi görünüyor ”dedi. "Gösteriler ev kadınlarından fabrika işçilerine ve öğrencilere kadar toplumun tüm kesimlerine yayıldığı için polisi tırmanan şiddeti derhal durdurmaya çağırıyorum."

Konsey ayrıca, 9 Ağustos 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminin anlamlı bir uluslararası gözlem olmaksızın yapıldığı ve ne özgür ne de adil olduğu gerekçesiyle daha önce Acil Tartışma talebinde bulunmuş olan Avrupa Birliği delegasyonunun açılış konuşmalarını dinledi.

AB bloğu, BM Yüksek Komiseri'ni Konsey'e "yıl sonundan önce" sözlü bir güncelleme sunmaya ve 46'sında Belarus'ta 2020 Başkanlık seçimi sırasında ve sonrasındaki insan hakları durumu hakkında bir rapor sunmaya çağıran bir karar aldı.

"Özel Prosedür yetkisi sahibinin barışçıl protestoculara yönelik saldırılar, işkence ve zalimane insanlık dışı veya aşağılayıcı muamelenin yanı sıra muhalefet liderlerinin gözdağı ve gözaltına alındığı raporundan alarma geçtik. Almanya Büyükelçisi Michael von Ungern-Sternberg, Belarus'ta zorla kaybetmeler, kaçırmalar, sınır dışı edilmeler ve keyfi gözaltılar devam ediyor ”dedi. “Özgürlüklerinden keyfi olarak yoksun bırakılanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Bu nedenlerle AB, Yüksek Komiserden yıl sonundan önce bu Konsey'e tavsiyelerde bulunarak geçici bir sözlü güncelleme yapmasını ve 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasındaki ve sonrasındaki insan hakları durumu hakkında kapsamlı bir yazılı rapor sunmasını talep eden bir karar masasına oturdu. 46. ​​oturumda Belarus ve ardından interaktif bir diyalog. "

Muhalefet lideri tartıyor

Video bağlantısı üzerinden konuşan muhalefet adayı Sviatlana Tsikhanouskaya, Belarus yetkililerine “barışçıl vatandaşlara yönelik şiddetin derhal durdurulması” çağrısında bulundu. Tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Belarus'taki İnsan Hakları Özel Raportörü'ne giriş ve serbest hareketlere izin vermeyi talep ediyoruz. Son olarak, Belarus vatandaşlarının ülkenin yasalarına göre hükümetlerini özgürce seçebilmeleri için özgür ve adil seçimler talep ediyoruz. "

Muhalefetin ülkeyi etkileyen '' yetkililerle konuşma ve krize barışçıl haklar temelli çözümler arama istekliliği '' konusunda ısrar etti.

"Belarus'un hızlı ve kararlı kararlara ihtiyacı var" dedi. “Demokratik ilkelere ve insan haklarına sahip çıkmanın iç işlere müdahale etmediğini kabul etmek çok önemli; bu evrensel bir insan onuru sorunudur. "

Protestocu Ekaterina Novikava'nın bir başka video mesajı, gözaltına alınan kişilere yönelik olduğu iddia edilen acımasız muamele hakkında fikir verdi.

'Her yer kan'

“Silahlı ve kurşun geçirmez yelekli adamlar gördüm. Avlu yerde yatan, sopalarla, coplarla dövülen, tekmelenen adamlarla kaplıydı ”dedi. “Her yerde kan vardı, yüzleri duvara yaslanmış diz çökmüş adamlar vardı, herkes dövülüyordu. Bize 'Tikhanouskaya'ya oy verdin mi? Değişim istediniz 'dediler,' Hepinizi öldüreceğiz, işte böyle sona erecek. '”

AB'nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından yıl sonundan önce Belarus hakkında sözlü güncelleme çağrısını ve Konsey'in 46. oturumunda bir rapor ve interaktif diyalogu reddeden Belarus delegasyonu, ülkelerinin içişlerinde egemenliği konusunda ısrar etti.

Beyaz Rusya Hükümeti iddiaları reddetti

Birleşmiş Milletler Ofisi ve Cenevre'deki diğer Uluslararası Kuruluşların Daimi Temsilcisi Yuri, "Hükümet, halkın egemenlik hakkının kendi seçimini yapma hakkının bir yansıması olan seçimlerin geçerliliğini zayıflatan bu tür temelsiz iddiaları reddediyor" dedi. Ambrazevich. “Uluslararası forumlarda alternatif gerçeklik değerlendirmelerinin kullanılmasını içişlerine bir müdahale olarak görüyoruz. Beyaz Rusya'daki insan hakları durumunun sözde ciddi ihlali ve kötüleşmesi, kabul etmediğimiz bir şey. "

Binlerce göstericinin yasayı çiğnedikleri için tutuklandığını ve tüm protestoların şiddet içermediğini doğrulayan büyükelçi, sosyal medya sohbet platformlarının göstericiler tarafından “taktikleri” koordine etmek için kullanıldığını ileri sürdü.

"Bu Telegram kanallarının yöneticileri sokaklarda eylem ve protesto çağrılarına devam ediyor ve taktiklerini sosyal ağ üzerinden koordine ediyorlar" dedi. “Yasayı çiğnedikleri için binlerce kişi gözaltına alındı. Aksinin iddialarına rağmen, 12-19 Ağustos tarihleri ​​arasında protestoların tümü barışçıl değildi; çok sık olarak, taşlar, çubuklar, arabalar vb. kullanıldı ya da önceden hazırlanmış Molotof kokteylleri kullanılırdı. "

Gösterim çatışması

Konseyin Belarus işlerine katılımını sorgulayan Rus delegasyonu, "başka bir Devletin işlerine müdahale etmemenin uluslararası hukukun temeli olduğu" konusunda ısrar ederek diğer Üye Devletlerin tutumunu yineledi.

Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler Ofisi ve Cenevre'deki diğer uluslararası kuruluşların Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Belarus'un önündeki zorlukların “yerli” olduğunu ekledi. Belarus'taki sözde insan hakları ihlalleri üzerine bugünkü tartışmanın başlatıcıları, komşu ülkede yaptıkları gibi, ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmak ve siyasi bir krizi kışkırtmak için baskı ve tehditler yoluyla bir girişimden başka bir şey değil."

Bu arada Endonezya delegasyonu, “bu Konsey tarafından desteklenmeye devam etmesi gereken tüm Devletlerin bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi bağımsızlığına saygı” şeklindeki “zamanın onurlu ilkesini” vurgulayarak BM Şartını hatırlattı . Ayrıca, Konsey'i oluşturan kararda öngörüldüğü gibi, tüm Devletler, insan haklarının korunması ve geliştirilmesini sağlamak da dahil olmak üzere, kendi halkını koruma yükümlülüğü ve sorumluluğuna sahiptir.

"Bu bağlamda Endonezya, Beyaz Rusya Hükümeti'nin durumu hafifletmek ve sivil göstericiler ve protestoculara karşı gereksiz ve aşırı güç kullanmaktan kaçınmak için gerekli tüm adımları atması gerektiğinden emin."

Editör: TE Bilisim