BM İnsan Hakları Ofisi OHCHR Cuma günü kararı memnuniyetle karşılarken, Zambiya'nın ölüm cezasını kaldırma planının uygulamaya karşı büyüyen küresel koroya katkıda bulunduğunu söyledi.

Basında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema Salı günü Afrika Günü arifesinde yaptığı konuşmada gelişmeleri duyurdu. 

OHCHR Sözcüsü Seif Magango  , " Zambiya Devlet Başkanı'nın 24 Mayıs'ta ülkede ölüm cezasını kaldırma ve bu zalim, insanlık dışı ve aşağılayıcı cezayı sona erdirmek için Parlamento ile birlikte çalışma taahhüdünü memnuniyetle karşılıyoruz " dedi .

Ölüm cezasının kullanılması temel insan hakları ve onuruyla bağdaşmaz” dedi. 

İleriye doğru büyük bir adım 

Zambiya, infazların en son gerçekleştiği 1997 yılından bu yana ölüm cezasına ilişkin bir moratoryum sürdürürken, Bay Magango, yasanın resmi olarak kaldırılmasının ülkedeki  insan hakları için ileriye doğru büyük bir adım olacağını söyledi.

Zambiya da ölüm cezasının evrensel olarak kaldırılması için dünya çapında artan fikir birliğine katılacak. 170 kadar ülke, yasada veya uygulamada bunu kaldırmış veya bir moratoryum getirmiştir.  

OHCHR, Hükümete ve Parlamentoya, Başkan'ın Ceza Kanunu Yasası ve Ceza Muhakemesi Kanunu Yasası'nda değişiklik yapılması da dahil olmak üzere somut yasal reformlar yapma taahhüdünü destekleme çağrısında bulundu. 

Yardım ve işbirliği 

Ek olarak, yetkililer, ölüm cezasının açıkça yasaklanması da dahil olmak üzere, Haklar Bildirgesi'ni genişletmek için Anayasa Reformu sürecini yeniden başlatmalıdır.  

Hükümete ayrıca , ölüm cezasının kaldırılmasına ilişkin Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin İkinci İhtiyari Protokolünü onaylayarak bu konuda daha fazla uluslararası liderlik sergilemesi istendi .

 Bay Magagno, OHCHR'nin “ bu vaadi gerçeğe dönüştürmek için Zambiya makamlarına teknik yardım ve işbirliği sağlamaya hazır olduğunu” söyledi.

Editör: TE Bilisim