Bir insan hakları uzmanı bu Çarşamba günü Genel Kurul'u uyardı, terörist gruplar tarafından insan ticareti mağdurları korunmak yerine çok sık cezalandırılıyor. 

BM İnsan Ticareti Özel Raportörü Siobhán Mullally,  Devletlerin genellikle terörist gruplarla bağlantılı oldukları iddiaları ve ilgili damgalama, ayrımcılık ve ırkçılık nedeniyle mağdurları tespit etmede ve korumada başarısız olduklarını söyledi. 

“Devletlerin istisnasız insan ticareti mağdurlarını tespit etme ve koruma yükümlülüğü vardır ve terörist gruplar tarafından ve çatışma sonucunda insan ticareti mağdurlarının ihtiyaçlarına daha fazla uyum sağlamalıdır” dedi.  

Bayan Mullaly'ye göre, bu mağdurlar koruma almak yerine “cezalandırılıyor ve damgalanıyor”. Onun için bu “çok ciddi bir endişe”. 

Savunmasız çocuklar 

Uzman  Genel Kurul 'a insan ticareti mağdurlarının tespit edilmesi, yardım edilmesi ve insan haklarının korunması konusunda devam eden başarısızlıklar hakkında bir rapor sunuyordu.

Zorla evlendirme, cinsel istismar, zorla çalıştırma ve zorla suç işleme amacıyla insan ticareti, terörist gruplar tarafından kullanılan bir stratejidir ve bu başarısızlıklar nedeniyle cezasız kalmaya devam etmektedir” dedi. 

Özel Raportör, savunmasız çocukların mülteci kamplarından ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplardan kaybolduğunu bildirdi. 

Gençler ayrıca terörist gruplar tarafından çevrimiçi olarak hedef alınıyor ve COVID-19 salgını sırasında daha da şiddetli hale gelen bir sorun olan sömürü yaşamlarına dahil ediliyor . 

Bayan Mullaly, “ Seks veya zorla çalıştırma için sömürülmenin yanı sıra, çocuklar savaşta, patlayıcı yerleştirmek, silahlı saldırılar düzenlemek ve intihar bombacıları yapmak için de istismar edilebilir ” dedi. 

Eylem çağrısı 

Devletlerin ve tüm insani aktörlerin insan ticaretini önlemeyi, bastırmayı ve cezalandırmayı amaçlayan Palermo Protokolü kapsamında yükümlülükleri vardır  . 

Uluslararası insan hakları hukuku uyarınca, bu aktörler ayrıca insan ticareti mağdurlarını erken tespit etmeli ve daha sonra özel tıbbi, psikolojik ve hukuki yardım sağlamalıdır. 

İnsan hakları uzmanı, “Ayrımcılık yapmama yükümlülüğü, uluslararası insan hakları hukukunun temel bir normudur ve Devletlerin tüm insan ticareti mağdurlarının insan haklarını koruma yükümlülükleri için geçerlidir” dedi. 

Bayan Mullaly, barışı koruma operasyonları çağrısı yaparak, insan ticaretini önlemek ve özellikle çatışmadan barışa geçiş sürecindeki ülkelerde mağdurları tespit etmek ve korumak için daha fazlasını yapmalarını istedi. 

Tüm bağımsız BM hakları uzmanları İnsan Hakları Konseyi tarafından atanır  ve gönüllülük esasına göre çalışır. Bireysel kapasitelerinde hizmet ederler ve ne BM personelidirler ne de Örgüt'ten maaş alırlar.  

Editör: TE Bilisim