BM, dünya çapında milyonlarca kurbanı tanımlayan, adaleti korumalarına ve hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olan ilk müdahalecilerin rolünün altını çizerek , İnsan Ticareti ile Mücadele Günü'nü Perşembe günü kutladı.

#EndHumanTrafficking ve #HumanTrafficking hashtaglerini tüm dijital platformlarda kullanarak katılın.

BM Genel Sekreteri António Guterres , her yıl 30 Temmuz gözlemlenen bugün'de yaptığı mesajda , “Bunlar farklı sektörlerde çalışan insanlardır - insan ticareti mağdurları için adaleti tanımlamak, desteklemek, danışmanlık yapmak ve adalet aramak ve adaletsizliğe meydan okumak,” dedi. .

'Gerçek vardiya' gerekli

Rolleri sadece COVID-19 bağlamında daha önemli hale geldi , özellikle seyahat kısıtlamaları diğer faaliyetlerin yanı sıra genellikle cinsel sömürü, zorla çalıştırma, zorla dilenme, zorla evlilik ve organ çıkarmaya maruz kalan kurbanlar üzerinde yeni tehlikeler yarattı.

İnsan ticaretinin özel raportörü Maria Grazia Giammarinaro, özellikle kadın ve çocuklarda insan ticareti konusunda özel raportör olan Maria Grazia Giammarinaro, “İnsan ticaretinin gerçekten etkili olması için insan ticaretinin önlenmesi ve insan ticaretinin önlenmesi konusunda gerçek bir değişim gerekiyor” dedi. Seks ticaretinde sömürülenlerin çoğunun, kilitlenmeler sırasında kaçıranlar tarafından aç bırakıldığını söyledi.

Ayrıca, COVID-19 krizi sırasında gerekli görülen işçilerin uygun güvenlik önlemleri olmaksızın uzun saatler boyunca baskı altında çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. “Salgının etkisi, şiddetli sömürünün artırılmasına yönelik eğilimin hala - ve bugün daha da fazla olduğunu doğruladı” diye doğruladı.

2020, Birleşmiş Milletler Ulusötesi Örgütlü Suçlara Karşı Uluslararası Sözleşme'nin ana uluslararası insan ticareti ile mücadele aracı olan “Palermo Protokolü” nin yirminci yıldönümünü kutlarken, birçok sektörde fark edilmeyen kitlesel sömürüye dikkat çekti. Bu, dünya çapında ekonomilerimizin sistemik bir bileşeni haline geliyor. 

Yeni bir vizyon

Devletlerin ve işletmelerin, tedarik zincirleri de dahil olmak üzere bağlayıcı hale getirilmesi gereken titizlik yükümlülüklerinden başlayarak, uluslararası ve ulusal mevzuatta reformlar gerektiren bir insan hakları yaklaşımı çağrısında bulundu.

Bu arada insan ticareti mağduru ve sömürülen kişilerin ikamet durumu ve yardımı ile ilgili olumsuz kararlara itiraz etmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Göç yasaları, düzenli ve erişilebilir kanallar, sosyal hizmetler arasındaki güvenlik duvarları, iş teftişleri ve işe alım ve aracı kurumların düzenlenmesini sağlamalıdır.

Suçlular salgını kullanıyor, taktikleri uyarlıyor

Gün, insan ticaretine yanıt veren insanları vurgulayan üst düzey bir sanal etkinlik içeriyordu. 

Katılımcılara bir video mesajında, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi ( UNODC ) Genel Müdürü Ghada Waly, tespit edilen insan ticareti mağdurlarının yüzde 70'inden fazlasının kadın ve kız olduğunu, yaklaşık üçte birinin de çocuk olduğunu söyledi.

“COVID-19, insan ticareti tehlikelerini artırdı” dedi.

Aynı zamanda krizin sosyal ve kamu hizmetlerini bunalttığını, kolluk kuvvetlerinin ve ceza adalet sistemlerinin çalışmalarını etkilediğini ve mağdurların yardım aramasını zorlaştırdığını söyledi.

Ayrıca BM İnsan Gücü Mağdurları için Gönüllü Güven Fonunu, özellikle Kadın ve Çocukları yönetmektedir. Kendi adına, UNODC barınaklara koruyucu ekipman sağlıyor ve yardımcı Hükümetler kaçakçılıkla yanıtları COVID-19'in etkisini hafifletmek, dedi. 

Bu yıl sadece iki insan ticareti mahkumiyeti

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi ( BM-Kadın ) Kurumunda Kaynak Yönetimi, Sürdürülebilirlik ve Ortaklıklar Genel Müdür Yardımcısı Anita Bhatia, 40 ülkeden 100 mağdur ve 400 cephe hattı paydaşından oluşan küresel bir araştırmanın hayatta kalanların gıda, su, güvenli barınma ve şimdi gerektiğinde COVID-19 testi gibi tüm temel hizmetlere pandemiden önce olduğundan daha büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.

Yetkili, bu hizmetlerin sunulduğu az sayıda yerde hayatta kalanlara “çok kötü” bilgi verildiğini söyledi. Salgının başlangıcından itibaren, hayatta kalan her üçüncü kişi potansiyel sömürü ile ilgili bir teklifle hedef alındığını bildiriyor. Faillerin taktiklerini COVID-19'a adapte etmede çok çevik olduklarını vurgulayarak, “Bu sorunun ne kadar korkunç olduğunu vurgulamak zorunda değilim” dedi.

Düzeltici eylemler olmadan, bu eğilim muhtemelen pandeminin ötesinde devam edecektir. Uluslararası yasal çerçeveler güçlendirilmelidir. “Cezasızlık her zaman çok yüksekti ve pandemik durumla birlikte, daha da kötüleşti” dedi ve 2020'nin başından beri küresel olarak sadece iki insan ticareti mahkumiyetinin yapıldığını kaydetti.

Mira Sorvino; COVID'den 'Veba' kölelik gelişmek için mazeret yok’

UNODC İyi Niyetli İnsan Ticaretiyle Mücadele Büyükelçisi Mira Sorvino, en düşük tahminlere göre insan ticareti koşullarında yaşayan 30 milyon insanın bulunduğu göz önüne alındığında istatistiğin “kesinlikle ürpertici” olduğunu söyledi.

COVID-19'a çok dikkat edilerek, köleliğe odaklanmak için Hükümetler ve sivil toplum tarafından ölçeklendirilmiş bir yanıt olmalıdır. "Sadece bir vebaya sahip olduğumuz için, köleliğimizin sadece çoğalabileceği anlamına gelmez - ve insan tacirleri kazanır," travmatize ve acımasız konuları üzerinde kontrol sahibi olurlar.

Hükümetlere, hedefli eylemleri duyurmak, görev kuvvetleri kurmak, mağdurların bu dehşetlerle konuşmalarına izin veren etkinlikler düzenlemek ve bütçelerinin daha fazlasını bu sorunu çözmek için ayırmaları için baskı yaptı. 

Birçok ülkede yasal çerçeveler vardır, ancak onları yürürlüğe koymaya yönelik siyasi irade, pandemiden önce bile “tamamen yoktur”. “Sömürülen insanların ulusal ekonomilerin bütçelemesine ne kadar az önem verdiği konusunda dehşete düştüm” dedi ve özellikle daha fazla harcanan Amerika Birleşik Devletleri'nde uyuşturucu savaşına kıyasla ne kadar zayıf kölelikle mücadele edildi iç ve dış ticaretten birkaç saat sonra mücadele. “İnsanları köleleştiren organize suçu dağıtmak için ne kadar az para harcadığımızı gördüğümüzde şok edici görünüyor”.

Emin olmak için, yanıt verme kapasitelerini yükseltmenin ucuz yolları var. Bir UNODC çalışması, tıp camiasındaki hakimler, avukatlar ve ilk müdahale ekipleri için eğitimin, mağdurların keşfini önemli ölçüde artırdığını buldu. Kanunlar var olabilir ve COVID-19 krizi altında durma noktasına gelen adli işlemler çevrimiçi hale getirilebilir.

Hayatta kalanların sesleri

Her şeyden önce, hayatta kalanların seslerini yükseltmek, sonuçta Hükümetleri eyleme geçirecek olan çığlığı arttırmak için çok önemlidir. “Bir değişim için ihtiyaç duyduklarını duymak beni ruh seviyesinde tuttu” dedi. “Sırtımı çevirememi sağladı.”

Viet Nam'daki Blue Dragon Çocuk Vakfı Kurucusu ve CEO'su Michael Brosowski, bu noktaya süren, bugünkü etkinlik devam ederken, örgütün Çin'den 15 yaşında bir çocuğu eve getirdiğini söyledi. Seks ticareti, COVID-19 tarafından “kargaşaya atılan” bir süreç. 

Karaoke barları da dahil olmak üzere Vietnam'da gençlerin ticaretinde “büyük” bir artışa işaret ederek, “Bu döneme baktığımızda, kaçakçıların hala kurbanlarını sınırların ötesine geçmenin yollarını bulduklarını göreceğiz” dedi. Ve normalde olağandışı olan balıkçılık alanları. Destek çağrısında bulundu. “Hizmet sağlayıcılar finansman olmadan hiçbir şey yapamazlar.” 

İnsan Ticareti ile Mücadele Günü: BM'nin mavi kalp kampanyası hakkında bilmeniz gerekenler

Birleşmiş Milletler, İnsan Ticaretine Karşı Dünya Günü'nü kutlamak için ön cepheden hikayeler paylaşıyor.

Bu yıl, mavi kalp kampanyasını tamamlayan kurbanların yardımına ilk müdahale edenlerin nasıl geldiğine dair bir ışık tutacak.

BM, insan ticaretinin ciddi bir suç ve insan haklarının ciddi bir ihlali olduğunu ve her yıl binlerce erkek, kadın ve çocuğun kendi ülkelerinde ve yurtdışında insan tacirlerinin eline geçtiğini söyledi.

Dünyadaki hemen hemen her ülke, mağdurlar için menşe, transit veya varış ülkesi olarak insan ticaretinden etkilenmektedir.

Yerel makam, 1000 kız çocuğunun çete tımarından dolayı risk altında olduğunu, ancak polis tarafından sadece altı kişinin belirlendiğini söyledi

İnsan ticareti nedir?

BM kaçakçılığı “insanların sömürme amacıyla güç, dolandırıcılık veya aldatma gibi uygunsuz yollarla edinilmesi” dir.

Ne tür insan ticareti var?

Bazı insanlar “insan ticareti” terimini duyduklarında otomatik olarak cinsel sömürüyü düşünmekle birlikte, birçok şekilde gelir.

Zorla çalıştırma, zorla dilenme, zorla evlilik ve hatta satılık organların kaldırılmasını içerebilir.

Çocuklar da satılabilir veya çocuk asker olmaya zorlanabilir.

Cinsel sömürü en yaygın biçimdir ve vakaların yüzde 59'u bu kategoride sınıflandırılmaktadır. Bunu yüzde 34'ü oluşturan zorla çalıştırma izliyor.

Sömürü mağdurlarının neredeyse yarısı kadındır (yüzde 49) ve kızlar yüzde 23'ünü oluşturmaktadır.

BM, kurbanların çoğunun ülkelerinin sınırları içinde kaçakçılık yaptığını, ancak yurtdışında kaçakçılık yapılanların en zengin ülkelere taşındığını söyledi.

BM'nin mavi kalp kampanyası nedir ve nasıl dahil olabilirim?

BM, Mavi Kalp'in insan ticareti mağdurlarının üzüntüsünü temsil ettiğini söyledi.

Aynı zamanda insanlara “diğer insanları alıp satanların soğukkanlılığını” hatırlatır.

Bir sözcü şöyle dedi: “Bu yıl insan ticaretine ilk müdahale edenlere odaklanacağız.

“Bunlar farklı sektörlerde çalışan insanlardır - insan ticareti mağdurlarını tanımlamak, desteklemek, danışmanlık yapmak ve adalet aramak ve insan tacirlerinin dokunulmazlığına meydan okumak.

“Covid-19 krizi sırasında, özellikle pandeminin getirdiği kısıtlamalar çalışmalarını daha da zorlaştırdığı için, ilk müdahale ekiplerinin temel rolü daha da önemli hale geldi. Yine de, katkıları genellikle göz ardı ediliyor ve tanınmıyor. ”

İlk yanıtlayanların öyküleri sosyal medyada paylaşılacak ve insanlar “sohbete katılarak” nedeni destekleyebilirler.

BM, konu hakkında farkındalık yaratmayı ve mağdurlara yardım etmek için yürütülen önemli çalışmaları göstermeyi umuyor.

Sözcü şunları ekledi: “İlk müdahalecilerin kurbanlara yardım etme konusundaki pratik çalışmalarını anlatan öyküler aracılığıyla, onların katkılarını ve işlevlerinin, kurumunun, kuruluşunun, ekibinin veya toplumunun katkılarını ve bunun insan ticareti ile mücadeledeki etkisini vurgulamayı amaçlıyoruz.

“Kilit mesajlar, ilk müdahale ekipleri tarafından yapılan çalışmanın öneminin farkında olan olumluya odaklanmak ve bu eylemlerin sürdürülmesi ve tekrarlanması gerektiği konusunda destek ve farkındalık yaratmaktır. Hikayeler ayrıca pandemi sırasında ilk müdahalenin nasıl işlediğini de vurgulayacak.

“Konuşmaya katılarak ve #EndHumanTrafficking ve #HumanTrafficking hashtaglerini tüm dijital platformlarda kullanarak katılın.”

Editör: TE Bilisim