Antik kemikler üzerine yapılan bir araştırma, laktoz toleransının genetik bir mutasyon sayesinde Avrupa'da yayıldığını ortaya koyuyor.

Almanya'daki Johannes Gutenberg Üniversitesi (JGU) tarafından yürütülen bir araştırma, laktoz toleransının Avrupa'da son 3000 yılda yayıldığını buldu . Araştırmanın sonuçları edildi yayınlanan Current Biology dergisinde bu perşembe.

Bilim adamları, bu dönemde meydana gelen genetik bir mutasyon sayesinde insanların sütü ancak yetişkin olarak sindirebildiklerini iddia ediyorlar . Sonuçlar, MÖ 1200 civarında Tunç Çağı'nda bir çatışmada ölen bireylerin kemiklerinin genetik materyalinin analiz edilmesinden sonra elde edildi. C., Alman nehri Tollense kıyısında.

Tollense nehri vadisinde (Almanya) eski bir savaş alanında 100'den fazla bireyin kemikleri bulundu.Stefan Sauer / Tollense Vadisi Projesi

Bulgular arasında, yaklaşık olarak sekiz savaşçıdan yalnızca birinin sütte laktozu parçalamalarına izin veren genetik bir varyanta sahip olduğu belirlendi . Genetikçi ve çalışmanın baş yazarı Joachim Burger , "Aynı bölgede yaşayan mevcut nüfusun yaklaşık% 90'ı bu laktaz kalıcılığına sahip" dedi .

Laktaz, ince bağırsakta üretilen ve tek işlevi laktozun sindirimini kolaylaştırmak olan bir enzimdir. Çoğu memelide, bu enzimin aktivitesi bebeklik döneminde sütten kesildikten sonra büyük ölçüde azalır .

Bu anlamda biyolog Daniel Wegmann, "Bronz Çağı'nın bu insanları ile bugünün insanları arasındaki bu farkı açıklamanın tek yolunun çok güçlü bir doğal seleksiyon olduğunu " düşünüyor.

Artan hayatta kalma şansı

Öte yandan uzmanlar, son binlerce yılda "laktaz kalıcılığına sahip kişilerin daha fazla çocuğu olduğunu veya alternatif olarak bu çocukların hayatta kalma şansının bu özelliğe sahip olmayanlara göre daha yüksek olduğunu " belirlediler.

Ek olarak, araştırmacılar enzimi koruyanların " üreme çağına kadar hayatta kalma şansının laktaz kalıcılığı olmayan bireylere göre % 6 daha fazla olduğunu" belirleyebildiler.

Almanya'daki Tollense Nehri boyunca, arkeologların 10 yıldan uzun süredir çalışmalar yürüttüğü bir bölüm.Stefan Sauer / Tollense Vadisi Projesi

Burger, " Süt nispeten kirlenmemiş ve yüksek enerjili bir içecek olduğundan, yutulması yiyecek kıtlığı sırasında veya içme suyu kaynağı kirlendiğinde daha büyük bir hayatta kalma şansı sağlamış olabilir ," diye ekledi Burger, bu faktörün olabileceğine dikkat çekti. tarih öncesi popülasyonlarda belirleyici olmuştur.

Editör: TE Bilisim