Her 100 ölümden biri intihardır: kampanyacılar, suç işlemenin ihtiyaç duydukları yardımı arayan insanları caydırdığını söylüyor

'Her yıl intihar sonucu HIV, sıtma, meme kanseri ve hatta savaştan daha fazla insan ölüyor.' 

Araştırmalar, 20 ülkede intiharın hâlâ suç sayıldığını, binlerce sterlin para cezası ve üç yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini ortaya koydu.

United for Global Mental Health adlı bir grup, suç olmaktan çıkarılması çağrısında bulunan United for Global Mental Health'in raporuna göre , birçok ülkede çocuklar intihara teşebbüsten yargılanabiliyor ve Nijerya'da yedi yaşından küçük çocuklar tutuklanabiliyor, yargılanabiliyor ve kovuşturulabiliyor . 20 ülke daha intiharı şeriat kanunlarına göre cezalandırıyor.

Rapordaki ülkelerin dördünde – Bahamalar, Bangladeş, Guyana ve Kenya – kendini öldürdüğüne hükmedilen birinin iradesi göz ardı edilebilir.

United for Global Mental Health'in kurucu ortağı Sarah Kline, “İntiharın suç sayılması verimsizdir, insanları kendi hayatlarını almaktan caydırmaz” dedi .  Akut bir kriz anında insanları yardım aramaktan caydırıyor ve insanların ruh sağlıkları için ihtiyaç duydukları desteği almasını engelleyebilir.”

Hindistan, Chennai'de bir psikiyatrist olan ve bir intihar önleme örgütünün kurucusu olan Dr Lakshmi Vijayakumar, intiharı suç sayan yasaların etkisini gördü. Mevzuatın ruh sağlığı konusunda damgalanmaya ve ayrımcılığa katkıda bulunduğuna inanıyor.

“Bu yasalar teorik değil. En savunmasız ülkelerdeki en savunmasız insanları doğrudan etkiliyorlar” dedi ve mevzuatın intiharların %77'sinin meydana geldiği orta ve düşük gelirli ülkelerde olduğunu da sözlerine ekledi .

Pakistan'ın Sindh bölgesinden intihardan kurtulan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, polisin onu tutuklamak için evine geldiğini söyledi.

“İntihar girişiminde bulunduğum için kendimi suçlu ve aptal hissettim” dedi. "Ayrıca, durumu daha da kötüleştiren şey, polisin olayla başa çıkma şekliydi. Sırf ondan para alabilmek için babamı küçük düşürdüler. [Polis memurunun] sözleri şuydu: 'Kızınız hapse girecek ya da sizsiniz.'” Babası daha fazla eylemi durdurmak için rüşvet ödedi.

Son yıllarda intihar yasası, bazı ülkelerde başarılı bir şekilde yürürlükten kaldırılmış veya yeni yasalarla yürürlükten kaldırılmıştır.

Cayman Adaları'nda, bir kampanya, risk altındaki çocukların ve gençlerin yalnızca %5'inin, kısmen intiharın suç sayılmasının neden olduğu damgalanma nedeniyle yardım aradığını vurguladıktan sonra, Aralık 2020'de intihar suç olmaktan çıkarıldı. İntiharın bir akıl sağlığı sorunu olduğunu ve asla bir suç olmadığını ortaya koydu.

İntihar , dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam etmektedir . Her yıl intihar sonucu HIV, sıtma, meme kanseri ve hatta savaştan daha fazla insan ölüyor. 2019'da 700.000'den fazla insan intihar nedeniyle öldü: her 100 ölümden biri. Ölen her insan için 20 kişi daha intihara teşebbüs etti.

Kline şunları ekledi: "Bu yıl sağlık bakanları suç olmaktan çıkarmanın intihar oranlarını azaltmak için önemli bir politika önlemi olduğu konusunda anlaştılar : şimdi geri kalan ülkelerin yasalarında reform yapma zamanı geldi."

Editör: TE Bilisim