ŞİNGAL, IRAK - Irak Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı'na göre, üç hafta içinde ülke içinde yerinden edilmiş 900 aile, Şingal'deki evlerine dönmek için Sardasht kampını terk etti.

Yezidi ÜİYOK'ler, İslam Devleti'nin (IŞİD) Şingal'in Yezidi merkezini harap ettiği 2014'ten beri Sardasht gibi kamplarda yaşıyorlar.

Sardasht kampı muhtarı Halid Ali gibi bazı kamp sakinleri geri dönmeye hazırken, diğerleri en temel ihtiyaçları için bile yetersiz kalan konutlara geri dönmek istemiyor.

Shingal'dan bir IDP olan Khalid Ali, "Evim kil tuğlalarla inşa edildi ve çatı su sızdırıyor" dedi. "Kapısı veya penceresi yok. Sızan bir eve nasıl geri dönebilirim?"

Irak hükümeti ve Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı, bir zamanlar 2.300 ailenin yaşadığı Sardasht kampındaki tüm yerinden edilmiş kişilerin yıl sonuna kadar evlerine dönmelerine karar verdi.

Yerel yetkililer, Shingal'i yaşanabilir bir çevre haline getirmek için daha çok şey yapılması gerektiğini söylediler.

Şingal belediye başkanı Fahd Hamid, "Bu insanlar için bir şeyler yapmalıyız. Yok edilen evlerin yeniden inşası için ihtiyacı araştıracak bir komite olmalı." Dedi. "

Şingal'in yerinden edilen işlerine dair bir ofis, Çarşamba günü Göç ve Yerinden Edilme Bakanı ve Musul Valisi tarafından açıldı. Şingal'deki evlerine dönen ailelere 1,5 milyon Irak dinarı (1.200 $) vermeye karar verdiler.

Son iki haftada, üç üst düzey Iraklı delegasyon, bölgeyi yeniden inşa etmek ve yerinden edilmiş kişileri evlerine geri döndürmek amacıyla Şingal'i ziyaret etti.

Editör: TE Bilisim