Irak'ın Federal hükümetleri ile Bölgesel Kürt hükümetleri arasında Cuma günü yapılan bir anlaşma, BM'nin “doğru yönde ilk ve önemli adım” olarak adlandırdığı ülkenin kuzeyinde yeniden yapılanmanın yolunu açıyor. 

BM Irak Yardım Misyonu ( UNAMI ) ifade yeni pakt, Ninewa Kuzey Irak'ın Sincar bölgesinde durumuyla ilgili, daha iyi bir gelecek için önünü açacağını umut.

Yokuş yukarı bir savaş

2104'te IŞİD teröristleri, kuzeydeki önemli bölgelerin kontrolünü ele geçirdi ve Yezidi azınlığa karşı soykırım eylemleri de dahil olmak üzere zulüm suçları işledi. 

Kaçırılan yaklaşık 3.000 kadın ve kız çocuğu, eski IŞİD bölgesinin diğer bölgelerinde kaçakçılığı ve köleleştirilmesinin ardından hala kayıp.

Ezidi hakları savunucusu ve BM İyi Niyet Elçisi Nadia Murad,   Ağustos ayında Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, 100.000 insanının Sincar bölgesine geri döndüğünü söyledi.

IŞİD'in askeri yenilgisinden bu yana, güvenlik düzenlemeleri, kamu hizmetleri konusundaki anlaşmazlık ve birleşik bir yönetimin olmayışı kurbanları ve kurtulanları rahatsız etti.

Bir sayfayı çevirmek

BM'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert Cuma günü, evlerine dönmek, yeniden yapılanmayı hızlandırmak ve kamu hizmet sunumunu iyileştirmek çerçevesinde ki anlaşmanın "Sincar halkının çıkarlarının öncelikli olduğu yeni bir sayfa" başlatması ve aynı zamanda "yerinden edilmiş insanlara yardım etmesi" umudunu paylaştı. ”. 

Ancak BM yetkilisi, "bunun gerçekleşmesi için istikrarlı yönetişim ve güvenlik yapılarına acilen ihtiyaç olduğu" uyarısında bulundu.

Şengal halkına ulaşmanın, "onlara daha geniş bir topluluğun parçası olduklarını hissettirmenin" "tam zamanı" olduğunu tweetledi.

'Her şeye rağmen'

Özel Temsilci, BM'nin bölgedeki durumu normalleştirmeye yardımcı olmaya devam edeceğini vurguladı. 

Bayan Hennis-Plasschaert, "Her şeye rağmen ve en karanlık saatlerinde, Sincar halkı daha iyi bir gelecek inşa etme kararlılığını sürdürdü" dedi. "O gelecek bugün başlasın".

Daha fazla destek hoş geldiniz

Kürt Başbakanı Masrour Barzani yaptığı açıklamada, BM Özel Temsilcisine “bu sürece verdiği destek ve kişisel katılımından dolayı” teşekkür etti. 

IŞİD tarafından "yok edilen çok sayıda canın yeniden inşasına yardımcı olmak için kritik altyapının onarılmasına yardım da dahil olmak üzere uluslararası topluluğun Sinjar için daha fazla desteğini memnuniyetle karşılıyoruz" diye devam etti.

Sayın Barzani anlaşmayı, Erbil ve Bağdat arasında "Aylar süren sıkı çalışma ve müzakerelerin" sonucu olarak nitelendirerek, "Ezidiler ve bu kadar korkunç acı çeken diğerleri de dahil olmak üzere Sincar halkının ... güvenli bir şekilde atalarının evlerine dönmesine izin verecek ve haysiyetle ”.

"Sincar'ın normalleşmesi, halkının kendi geleceğini belirleyebilmesini sağlayacak" dedi.

Editör: TE Bilisim