ABD'li bir düşünce kuruluşu tarafından özerk Kürdistan'da düzenlenen bir konferansta, aralarında aşiret liderlerinin de bulunduğu 300'den fazla Iraklı, Cumartesi günü Bağdat'tan bir kınama yayınlanmasına yol açan bir konferansta İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısında bulundu.

İsrail'in tarihi düşmanı ve baş düşmanı İran'ın güçlü bir etkiye sahip olduğu Irak'ta bu tür ilk girişim Cuma günü gerçekleşti.

Organizatörler, New York merkezli Barış İletişimi Merkezi (CPC), İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştirmeye ve aynı zamanda sivil toplum örgütleri arasında bağlantılar kurmaya çalışıyor.

Irak Kürdistanı İsrail ile sıcak temaslarını sürdürüyor, ancak Arap-İsrail savaşlarında savaşan Bağdat'taki federal hükümetin Yahudi devleti ile diplomatik ilişkisi yok.

Dört Arap ülkesi - Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan - geçen yıl, Abraham Anlaşması olarak bilinen ABD destekli bir süreçte İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul etti.

Katılımcılardan biri olan Sahar al-Tai, Kürt başkenti Erbil'deki bir otelin konferans salonunda yaptığı son açıklamada, "İbrahim Anlaşması'na dahil olmamızı talep ediyoruz" dedi.

Bu anlaşmalar nasıl imzacılar ile İsrail arasında diplomatik ilişkiler sağlıyorsa, biz de İsrail ile normal ilişkiler istiyoruz” dedi.

Irak federal hükümetinin Kültür Bakanlığı araştırma direktörü Tai, "Hiçbir yerli veya yabancı gücün bu çağrıyı engellemeye hakkı yok" dedi.

Ancak Irak federal hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada, konferansın normalleşme çağrısını reddetti ve toplantıyı "yasadışı bir toplantı" olarak nitelendirdi.

Editör: TE Bilisim