Irak'taki topluluklardan gelen dini liderler, 16 Temmuz Perşembe günü BM tarafından düzenlenen bir etkinlik sırasında daha fazla “iyileştirme ve uzlaşma” çağrısında bulundular ve IŞİD terörist savaşçıları tarafından işlenen suçlardan sağ kalanları destekleme konusundaki taahhütlerini yinelediler.

İslam'ın, Hıristiyan kilisesinin ve diğer inançların temsil edildiği - IŞİD Kurbanları ve Hayatta Kalanlar Hakkında Dinler İfadesi'nin önemli imzacıları, BM Özel Danışmanının Sorumluluğu İçin Sorumlu Ekibi başkanlığında düzenlenen tartışmaya çevrimiçi olarak katıldı. Da'esh / ISIL (UNITAD) tarafından işlenen ve 90 ulusal ve altı bölgesel Dinlerarası Konseyden oluşan Uluslararası Dinler Koalisyonu tarafından ev sahipliği yapılan suçlar.

Etkinliği BM Genel Sekreteri ve Özel Danışman Adama Dieng başkanlığındaki BM Soykırım Önleme ve Koruma Sorumluluğu Ofisi mümkün kıldı.

Bay Dieng, "gün geçtikçe yorulmak bilmeyen çalışmaları tüm Iraklıların hayatında fark yaratan dini temsilcilerin eşlik etmesinin onur olduğunu söyledi. Adalet, barış ve uzlaşma konusundaki önde gelen çabaları, tüm toplumun takip etmesi için bir örnek teşkil ediyor ."

Dieng: Birçoğu hala savunmasız.

Irak'taki barış sorunlarının çoğunun IŞİD'in ortaya çıkmasıyla başlamadığını ve askeri yenilgisiyle sona ermediğini belirtti: "Pek çok topluluk hala savunmasız hissediyor ve sadece dilsel, dini değil, ya da kültürel mirası, ancak onların fiziksel bütünlüğü. Uzun vadeli şikâyetleri ele almak, vahşet suçları da dahil olmak üzere insan hakları ihlallerinin önlenmesine öncelik vermenin en etkili yollarından biridir. "

Irak toplumunun "uzun vadeli şikâyetleri ele almamanın muazzam maliyetini yaşadığını, bu nedenle çeşitliliğin bir kusur değil bir varlık olarak algılandığı kapsayıcı bir toplumun inşası ve güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Soykırımın önlenmesi, Perşembe günü, IŞİD'in Kurbanları ve Kurtulanlar hakkındaki Dinlerarası İfadesi'nin, Dini Liderlerin ve Aktörlerin Vahşete Neden Olabilecek Şiddete Teşvik Etme Eylem Planı uyarınca bu yönde önemli bir adım oluşturduğuna ikna olduğunu söyledi. Bunu desteklemekten gurur duyuyorum ve Ofisimin tam olarak uygulanmasını sağlama konusunda yardımını taahhüt ediyorum. " dedi

Katılımcılar, IŞİD'in ideolojik güdümlü terör eylemlerini “dini inançlarımızın temel ilkelerine ve insanlığın temel değerlerine aykırı” olarak kınadılar .

UNITAD Başkanı Kerim Asad Ahmad Khan QC; “Din barış için değilse nedir?", dedi toplantıda .

'Aşırı olmaktan çok' saldırılar

UNITAD şefi, Irak dini liderlerine, IŞİD'in hayatta kalanlarını ve kurbanlarını birlikte destekledikleri için “bu zor zamanlarda” cesaretleri için minnettarlıklarını dile getirdi. 

Khan'a göre, IŞİD gibi gruplara cevap vermenin tek yolu dini liderlerin birbirlerini ve birbirlerinin topluluklarını desteklemesidir. "İnsanlar insanların inançlarını kendi inançları ile tartmak istediklerinde, alarm olmalı", diye ekledi Özel Danışman, herkesin "hoşgörüsüzlüğe sıfır tolerans uygulamaya başlaması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Hiçbir din korunmadı

İmzacılar, Irak'taki tüm dinlerin IŞİD vahşetinden etkilendiğini, zira hayatta kalanları kendi toplulukları içinde desteklemenin öneminin altını çizdiklerini söyledi.

“IŞİD suçlarının tüm inançların değerlerinden boşandığını gösterirken, Iraklı dini liderler IŞİD suçlarını ifşa etti”, UNITAD şefi bu değerlendirmeyi onadı .
 
Aynı zamanda katılımcılar, vahşiliklerinin, dini toplulukların farklı dini ve etnik kökenlerden olanları savunmak için yükseldiği “kahramanlık eylemlerini” başlattığını da kaydetti.

En savunmasız

İmzacılar, cinsel ve cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarının katlandığı “muazzam ıstırap” tanınırken, bu bireylerin “tam olarak desteklenmesini” ve damgalanmadan muzdarip olmamalarını taahhüt ettiklerini vurgulamışlardır.

IŞİD'den etkilenen “Tanrı'nın masum çocukları” için “bu çocukların acı çektiği acı ne olursa olsun, suçsuz olduklarını” vurguladılar ve teröristleri kaçırdıkları her çocuğu haklı ailelerine geri göndermeye çağırdılar.

Adaleti yerine getirmek

Adalet ancak IŞİD kurbanları için, kendi adına savaşanların, eylemlerinden sorumlu tutulmalarını ve şiddetten kaçmak zorunda kalan kişilerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayarak teslim edilecektir.

Bu amaçla, UNITAD'ın çalışmaları için “güçlü kolektif desteklerinin” altını çizerken, IŞİD'in suçlarını bir mahkemede ifşa etmenin önemini vurguladılar.

“Kaybolan ve kaçırılan vakaların soruşturulması” sadece mağdurlar için adalet sağlamakla kalmaz, aynı zamanda şiddetin “şiddetinin ve ölçeğinin anlaşılmasını” teşvik eder ve “gelecekteki revizyonizmi” önler, imzalayanları korur.

Kapanışta, IŞİD'in Irak'taki suçlarıyla mücadelede en etkili yol olarak “adalet, hoşgörü, uzlaşma ve affedilmeyi” teşvik etmek için “ortak bağlılıklarını” ve “kolektif dayanıklılıklarını” vurguladılar.

Dini liderler, bunun da benzer terörist ideolojilerin veya grupların “yeniden ortaya çıkmasının önlenmesinde önemli bir adım” olduğunu söyledi. 

Editör: TE Bilisim