Tahran, dünyaya ABD'nin İran bankacılık sektörüne yönelik son saldırısını kınama çağrısı yapıyor.

İran'ın İnsan Hakları Konseyi 11 Ekim Pazar günü Batı ülkelerini ABD'nin bu Orta Doğu ulusuna karşı işlediği insanlığa karşı suçlarda suç ortağı olmamaya çağırdı ve Washington'un Tahran'a karşı uyguladığı zorlayıcı ve tek taraflı tedbirleri kınadı.

Taraf yaptığı açıklamada, "ABD rejiminin zalimce, yasadışı ve insanlık dışı yaptırımlarının empoze edilmesi ve yoğunlaştırılmasının ve bazı Avrupa ülkeleri tarafından desteklenmesinin ve uygulanmasının" ekonomik, mali ve bankacılık ilişkilerine ciddi bir engel teşkil ettiğini kınadı.

Tıbbi ekipman ile laboratuvarlar malzemelerinin alınması

Ayrıca Tahran'daki İnsan Hakları Konseyi, Covid-19'un yayılmasından kaynaklanan zor koşullarda, yasadışı yaptırımların uyuşturucu ve tıbbi ekipman ile laboratuvarların alınmasını imkansız hale getirdiğini vurguluyor.

Trump Yönetimi yetkililerini yargılama

Metin, İran hükümeti ve özel bankalarına karşı "gıda, ilaç ve insani yardım malzemelerine erişimi engellemek" için son zamanlarda uygulanan yaptırımlara atıfta bulunuyor ve bu adımla ABD'nin "kötü niyetinin ve İran ulusuna düşmanlık ”, bu nedenle İran İnsan Hakları Konseyi, bu eylemlerle bağlantılı olarak Trump Yönetimi yetkililerini yargılamayı düşündü.

Kurum notunda, dünyanın özgür hükümetlerini ve uluslarını, özellikle Batılı hükümetleri ve insan hakları örgütlerini, İran bankacılık sektörüne yönelik son ABD saldırısını kınamaya ve yaptırımların faillerini eleştirmeye davet etti.

18 büyük İran bankası

Geçen Perşembe, Beyaz Saray 18 büyük İran bankasına yaptırımları onayladı. Washington'un yaptırımların tarım ürünleri, gıda, ilaç veya tıbbi cihazların tedarikine yönelik işlemlere uygulanmadığını iddia etmesine rağmen, son saatlerde bazı Avrupa hükümetleri bu kısıtlamaların ciddi insani sonuçları olduğunu açıkladı.

Editör: TE Bilisim