Dışişleri bakanlığı, Tahran'a yönelik yaptırımların yeniden tesis edilmesiyle ABD'nin dünya toplumunda yalnız kaldığını söylüyor.

İran hükümeti bu Pazar günü, ABD'nin İran'a karşı uluslararası yaptırımları yeniden tesis etme yönündeki tek taraflı tedbirinin dünya barışına ve BM'ye "büyük bir tehdit" olduğuna dair güvence verdi ve ayrıca gerekirse "ciddi bir yanıt" vermesi konusunda uyardı.

Wasginton'un "pervasız eylemlerine" karşı birleşmeye çağırdı.

Beyaz Saray tek taraflı olarak İran cumhuriyetine yönelik BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girdiğini ilan ettikten sonra İran, dünyayı Wasginton'un "pervasız eylemlerine" karşı birleşmeye çağırdı. 

Brüksel'de, Avrupa Birliği'nin (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün İran nükleer anlaşmasının korunması ve uygulanmasını sağlamak için "mümkün olan her şeyi" yapmaya devam edeceğini söyledi.

Bu Pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa diplomasisi başkanı, ABD'nin 19 Eylül'de yaptığı Güvenlik Konseyi'nin 2231 karar uyarınca BM yaptırımlarının sözde tersine çevirme mekanizması hakkında yaptığı açıklamayı not aldığını kaydetti.

Tahran'da, dışişleri bakanlığı, ABD'nin "yalnızca uluslararası hukukun tüm ilkelerini ve BM Şartı'nı ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda yıldırma yoluyla uluslararası topluma açıkça meydan okuduğunu" belirtti.

İran hükümeti bu Pazar günü ABD'nin BM'nin İran'a uyguladığı yaptırımları yeniden uygulamaya koyduğunu açıklamasında yalnız kaldığını savundu.

Isna Ajansının aktardığına göre İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Jatibzade, "Tahran'ın Washington'a verdiği mesaj açıktır: uluslararası topluma geri dönün, yükümlülüklerinizi yerine getirin ve taciz etmeyi bırakın; bu durumda uluslararası toplum sizi kabul edecektir."

Temmuz 2015'te, İran ve altı uluslararası arabulucu - Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Çin, Fransa ve Almanya - İran'ın nükleer programına bir dizi sınırlama getiren Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nı (JCPOA) imzaladı. uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında olası askeri boyutunu dışlama hedefi.

İran'a karşı çeşitli yaptırımlar uyguladı.

Ancak Mayıs 2018'de Washington anlaşmayı bozdu ve ülkenin nükleer silah geliştirmeye devam ettiği gerekçesiyle İran'a karşı çeşitli yaptırımlar uyguladı.

Belçika'daki AB genel merkezinde Borrell, "Amerika Birleşik Devletleri JAPONYA'ya katılımını 8 Mayıs 2018 tarihli bir başkanlık muhtırası ile tek taraflı olarak durdurdu ve ardından JAPONYA ile ilgili herhangi bir faaliyete katılmadı" dedi.

Borrell, "Bu nedenle, PAIC'in bir katılımcı devleti olarak kabul edilemez ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararı uyarınca BM yaptırımlarını yeniden tesis etme sürecini başlatamaz" dedi.

Editör: TE Bilisim