Vida Rabbani 22 Kasım 2020'de tutuklanarak Evin Cezaevi'ne götürüldü.

Brüksel, - İranlı gazeteci Vida Rabbani, 22 Kasım'da güvenlik güçleri tarafından tutuklandı ve İslam Devrim Muhafızları tarafından Ukrayna ticari uçuşunun vurulmasının yıldönümünü kutlamak için ülke çapındaki protestolar üzerine tweet attığı bildirildi.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Vida ve ailesiyle dayanışma içindedir ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Seda dergisinde çalışan ve daha önce İran'ın önde gelen gazetelerinden Shargh'da çalışan Vida Rabbani, 10 günden fazla bir süredir Tahran'daki Evin Gözaltı Merkezinde hücre hapsinde tutuluyor. Tutuklandığını bildirmek için ailesiyle sadece kısa bir telefon görüşmesi yapmasına izin verildi.

Yetkililer tutuklanmasının nedenini açıklamadı, ancak davaya yakın bir kaynak IFJ'ye Ukrayna ticari uçuşunun düşürülmesinin yıldönümünde İran'daki son protestolarla ilgili tweet'lerinden kaynaklandığını söyledi. Bu nedenle ikinci kez tutuklandı.

Devlet yetkililerine göre Kasım 2019'daki protestolar sırasında binlerce vatandaş tutuklandı ve 230'dan fazla vatandaş vuruldu.

IFJ'nin temas kurduğu kaynaklara göre Vida Rabbani'nin birkaç gün önce kefaletle serbest bırakılması gerekiyordu, ancak yargı kefalet başvurusuna henüz karar vermiş değil.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger şunları söyledi: “Gazeteci Vida Rabbani'nin İran rejimi tarafından tutuklanmasını ve medya çalışanlarının sistematik tacizini kınıyoruz. Bu, İran hükümetinin ülkedeki eleştirel sesleri kısmak için hukuk sistemini nasıl kötüye kullandığının bir başka örneği. Derhal serbest bırakılmalıdır. "

Editör: TE Bilisim