İran, yürütmeyi durdurmaya yönelik küresel çağrılara rağmen güreşçi Navid Afkari'yi astı

İranlı yetkililer, işkence gördükten ve hücre hapsinde tutulduktan birkaç gün sonra, durumu dünyanın dikkatini çeken güreşçi Navid Afkari'yi idam ettiklerini söylediler.

Fars eyaleti yargı başkanı İslam Devrim Muhafızları'na bağlı Tasnim tarafından "Cinayetle suçlanan Navid Afkari'nin ayni cezası (kasalar) bu sabah ölenlerin ailesinin ısrarı üzerine gerçekleştirildi" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, Afkari’den en son 6 Eylül'de haber alan kişi, ailesiyle kısa bir telefon görüşmesi yaptığında ve onlara Şiraz'ın kötü şöhretli Adelabad hapishanesinde "sert koşullar" altında tutulduğunu söyledi.

Afkari adına kampanya İran-Amerikan Hollywood aktris Nazanin Boniadi, “Navid'i kurtaramadığımız için çok üzgünüm. "

Hükümet karşıtı protestolar

27 yaşındaki, hükümet karşıtı yaygın protestolardan bir ay sonra 17 Eylül 2018'de gözaltına alındı ​​ve Şiraz'daki devlet tarafından işletilen Su ve Kanalizasyon Dairesi çalışanlarından birini öldürmekle suçlandı. Afkari, Şiraz ceza mahkemesinin Birinci Şubesi tarafından iki ölüm cezasına çarptırıldı; için Karar daha sonra İran Yüksek Mahkemesi'nin 35. Şubesi tarafından onaylandı.

Afkari'nin iki kardeşi Vahid ve Habib de aynı suçtan 56 yıl 6 ay 24 yıl 3 ay hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. Af Örgütü'ne göre üç kişi, kendilerini mahkemede mahkum etmek için kullanılan itirafların işkence altında alındığını söyleyen kardeşler "fena halde haksız" bir davayla karşı karşıya kaldıklarını açıkladılar.

Üç erkek kardeşin 3 Eylül'de açıklanmayan yerlere götürülmesinden ve gizli tutulduktan iki gün sonra, devlet televizyonu, halkı kardeşlerin cinayetten suçlu olduğuna ikna etmeye çalışan özel bir haber yayınladı. Program, İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) Navid Afkari'nin suç itiraflarını içeriyordu. İran'daki insan hakları ihlallerini izleyen yetkili bir organ olan işkence altında çıkarıldığına inanıyor.

Ebeveynleri kısa süre önce yargı başkanı Ebrahim Raisi'den oğullarının muayene edilmesini, Adelabad hapishanesine yakın zamanda nakledilen Vahid ve Habib'in yaralanmasının dayak ve daha geniş çapta kötü muameleyle devam edip etmediğini belirlemek için yalvardı. Ancak yargı makamları tarafından böyle bir soruşturma başlatılmamıştır.

Baskı altında itirafların alınması, İran yetkilileri tarafından suçu tespit etmek için yaygın olarak kullanılıyor. Haziran ayında Londra merkezli bir insan hakları örgütü olan Justice4Iran tarafından yayınlanan bir rapora göre, İran devlet medyası 2009 ve 2019 yılları arasında en az 355 kişiden zorla itiraflar yayınladı.

Son haftalarda, birkaç spor ve insan hakları kurumu, İran'ı Navid'in infazını durdurmaya çağırdı, ancak sonuç alamadı.

İranlı insan hakları aktivisti Masih Alinejad, infaz haberinin ardından Twitter'da "Kalplerimiz kırıldı. İslam Cumhuriyeti protesto suçundan masum bir adam olan #NavidAfkari'yi öldürdü" dedi. "Annesiyle konuştuğumda, dünyanın oğlunu kurtaracağını umuyordu. O bir güreşçiydi. Bizim talebimiz, İslam Cumhuriyeti'nin uluslararası sporlardan yasaklanmasıdır."

Sporting world tepki gösteriyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, infazı "kısır ve zalimce bir eylem" olarak kınadı.

“Bu bölgenin aşağılık standartlarına göre bile insan onuruna çirkin bir saldırıdır. İran halkının sesleri sessiz kalmayacak ”diye tweet attı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), İran'ın exeuction'ı gerçekleştirmesinin "şok olduğunu" söyledi. IOC Başkanı Thomas Bach, İran'ın Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani'ye merhamet dilekçesi yazmıştı. "Dünyanın dört bir yanından sporcuların istekleri ve IOC'nin tüm perde arkası çalışmalarının, NOC [Ulusal Olimpiyat Komitesi], İran, Birleşik Dünya Güreşi ve Ulusal İran Güreş Federasyonu ile birlikte olması çok üzücü. Hedefimize ulaşamadık, ” Cumartesi günü bir IOC bildirisi okudu. 

85.000 sporcuyu temsil eden bir sendika olan Dünya Oyuncular Derneği, Afkari'nin infazına ilişkin raporların "yürek burkan" olduğunu söyledi. İcra direktörü Brendan Schwab, sendikanın "Navid'in hayatını boşuna kaybetmemesini sağlamaya kararlı" dedi . 

20 milyon işçiyi temsil eden bir sendika olan UNI Global Union, Afkari'nin infazının "korkunç" olduğunu söyledi.

"Popüler ve tanınmış bir sporcu olarak Navid, hükümet karşıtı protestolara katılmak için İran rejimi tarafından hedef alındı. UNI ve dünyanın dört bir yanındaki destekçileri onun ölümünün yasını tutuyor, ”diye tweet attı sendika.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre İran, 2019'da Çin'den sonra en az 251 kişiyi idam etti.

İran İnsan Hakları Merkezi'nin idari direktörü Hadi Ghaemi, "İran'da siyasi infazların artmakta olduğu" konusunda uyardı.

"#NavidAfkari'ye karşı gördüğümüz adaletsizlik karşısında sessiz kalırsak, barışçıl protestoculara karşı daha fazla devlet şiddeti göreceğiz ve İran'ın siyasi baskısını çileden çıkaran daha fazla can kaybedilecek," diye tweet attı.

Geçen Kasım protestolarında, yetkililer Birleşmiş Milletler'in " aşırı ve ölümcül güç " olarak tanımladığı şeyi kullandığı için en az 304 kişi öldürüldü ve 7.000 kişi tutuklandı.  

Editör: TE Bilisim