Norveç merkezli İran İnsan Hakları STK'sı (IHRNGO) grubu, İran güvenlik güçlerinin iki ay önce ülke çapında patlak veren protestolardan bu yana en az 326 kişiyi öldürdüğünü iddia etti.

Grup, Cumartesi günkü ölüm sayısında yaptığı bir güncellemede, bu rakamın 43 çocuğu ve 25 kadını içerdiğini söyledi ve yayınlanan rakamın “mutlak bir minimum” olduğunu söyledi.

Devlet dışı medya, internet ve İran'daki protesto hareketlerinin tümü bastırıldığı için CNN bağımsız olarak bu rakamı doğrulayamıyor. Ölü sayısı muhalif gruplara, uluslararası hak örgütlerine ve devam eden protestoları takip eden gazetecilere göre değişiyor.

İran, türbanını düzgün takmadığı için ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Mahsa Amini'nin ölümünün ardından en büyük ve eşi görülmemiş muhalefet gösterilerinden biriyle karşı karşıya.

Ölümüne yönelik kamuoyu öfkesi, yasa koyucuların ülke yargısını protestoculara “tahammül etmemeye” çağırmasına rağmen devam eden gösterileri körüklemek için İslam Cumhuriyeti'nin baskıcı rejimine karşı bir dizi şikayetle birleşti.

Tutuklama tehdidine ve olaya karışanlar için daha sert cezalara rağmen, İranlı ünlüler ve sporcular son haftalarda hükümet karşıtı protestoları desteklemek için öne çıktılar.

IHRNGO, uluslararası toplumu artan ölü sayısı konusunda “kesin ve zamanında harekete geçmeye” çağırdı ve “İslam Cumhuriyeti yetkililerini ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmak” için bir mekanizma oluşturma gereğini yineledi.

IHRNGO direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, "BM tarafından uluslararası bir soruşturma ve hesap verebilirlik mekanizması kurmak, hem faillerin gelecekte hesap verme sürecini kolaylaştıracak hem de İslam Cumhuriyeti'nin sürekli baskısının maliyetini artıracak" dedi.

IHRNGO'ya göre protestoların başlamasından bu yana 22 ilde ölümler kaydedildi. Çoğunluğu Sistan ve Belucistan, Tahran, Mazandaran, Kürdistan ve Gilan illerinde rapor edildi.

İranlı yetkililer ayrıca Tahran eyaletinde protestolara katıldıkları iddiasıyla en az 1000 kişiyi suçladı.

İnsan hakları grubu, düzinelerce protestocunun “güvenlikle ilgili suçlamalarla” karşı karşıya olduğunu ve idam edilme riski altında olduğunu söyledi.

Cuma günü, Birleşmiş Milletler uzmanları İranlı yetkilileri “insanları barışçıl gösterilere katıldıkları veya katıldıkları iddiasıyla ölümle cezalandırılabilecek suçlamalarla suçlamayı bırakmaya” ve “ölüm cezasını protestoları bastırmak için bir araç olarak kullanmayı bırakmaya” çağırdı.

Editör: Haber Merkezi