Muhafazakar yargı başkanı Ebrahim Raisi, ön sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçim sayısında tartışılmaz bir liderliğe sahip.

İçişleri bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın muhafazakar adayı Ebrahim Raisi'nin oyların yüzde 90'ının sayılmasının ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tartışılmaz bir lider olduğunu söyledi.

İçişleri bakanlığından yapılan ön sonuçlara göre, 60 yaşındaki Raisi, sayılan 28,6 milyon oydan 17,8 milyondan fazlasını aldı.

Günün erken saatlerinde, mücadeledeki dört adaydan üçü, düşük katılım ve birçok adayın diskalifiye edilmesiyle gölgelenen Cuma günkü seçimlerde önde gelen olarak görülen Dini Lider Ali Hüseyni Hamaney'in himayesindeki Raisi'ye yenilgiyi kabul etti.

İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'nun eski başkomutanı olan Hardliner Mohsen Rezaei, 3,3 milyondan fazla oy aldı.

Onu en az 2.4 milyon oyla yarıştaki tek ılımlı olan eski merkez bankası başkanı Abdolnaser Hemmati ve bir milyondan fazla oyla muhafazakar milletvekili Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi izledi.

Yeni cumhurbaşkanı, İran'ın büyük güçlerle yaptığı yıpranmış nükleer anlaşmayı kurtarmaya ve kendisini keskin bir ekonomik gerilemeye neden olan ABD yaptırımlarını cezalandırmaktan kurtarmaya çalıştığı için Ağustos ayında göreve başlayacak. İranlı diplomatlar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da anlaşmayı canlandırmak için görüşmelerde bulunuyor.

Rakipler yenilgiyi kabul etti

Daha oylar sayılırken, yarıştaki tek reformist aday olan Hemmati, Raisi'yi seçimi kazandığı için tebrik etti.

Devlet medyasının Cumartesi günü bildirdiğine göre, eski merkez bankası başkanı Hemmati bir mektupta, "Umarım Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney liderliğindeki hükümetiniz milletimize rahatlık ve refah getirir" dedi.

Raisi, Hemmati'nin tavizini ne de bir kaybı kabul eden Rezaei'nin tavizini hemen kabul etmedi.

Haşimi, Raisi'yi açıkça tebrik etti. İran medyası tarafından aktarılan Haşimi, “Ulusun seçtiği Raisi'yi tebrik ediyorum” dedi.

Görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani yaptığı açıklamada, İran halkını ve dini lideri seçimlerde “destansı ve nadir bir varlık” için tebrik ederek, “şanlı ve düşman kırıcı katılımınız düşmanların ve dileyenlerin pişmanlık ve kederine yol açtı. bu millete yazık"

Daha önce Ruhani, Raisi'nin adını vermeden “halkın seçilmiş [cumhurbaşkanı]”nı tebrik etmişti.

İçişleri bakanlığı, geçersiz oyların sayısının Rezaei'nin oy oranını aştığı yönündeki haberleri doğrulamayı reddetti. Eğer doğruysa, bu İslam cumhuriyeti tarihinde ilk kez kötü oyların ikinci sırayı aldığı anlamına gelir.

Düşük katılım

Cuma günkü oylama, katılımın yüzde 50 veya daha az olacağı korkusuyla gece yarısı son teslim tarihini iki saat geride bıraktı. Yetkililer henüz katılım rakamlarını açıklamadı.

Pek çok seçmen, 40'ı kadın olmak üzere 600 kadar umutlu adayın, eski bir başkan ve eski bir meclis başkanı hariç tümü erkek olmak üzere yedi adaya indirgenmesinin ardından uzak durmayı tercih etti.

İncelenen adaylardan üçü, Cuma günkü seçimlerden iki gün önce yarıştan çekildi ve dört adayı yarışta bıraktı.

Hamaney yönetimindeki 12 üyeli bir anayasal inceleme organı olan Muhafızlar Konseyi tarafından aday gösterilmesi yasaklananlardan biri olan popülist eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bir video mesajında ​​“Bir rol almak istemiyorum” dedi. bu günahta”.

Dini Lider, 1979 devriminin ABD destekli monarşiyi devirdiğinden bu yana İran'daki en güçlü kişidir, ancak cumhurbaşkanı, sanayi politikasından dış ilişkilere kadar birçok alanda büyük etkiye sahiptir.

72 yaşındaki Rouhani, anayasada izin verilen dört yıl üst üste en fazla iki kez görev yaptıktan sonra Ağustos ayında görevi bırakıyor. En büyük başarısı, İran'ın yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer programını sınırlamayı kabul ettiği dünya güçleriyle 2015 nükleer anlaşmasıydı.

Ancak eski ABD başkanı Donald Trump, 2018'de anlaşmadan çekildi ve İran'ın petrol satışlarını boğan ve ekonomisini bir ters köşeye gönderen yeni yaptırımları tokatladı.

Editör: TE Bilisim