ABD'nin insan hakları ihlallerine yönelik yaptırımları altındaki katı bir yargıç olan Ebrahim Raisi, İran'da seçmenlerin ekonomik zorluklar ve siyasi kısıtlamalara karşı ilgisizliğinin damgasını vurduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ezici bir zafer elde etti. Katılım yaklaşık %48 ile rekor düşük seviyedeydi.

Özet

  • Oyların %90'ının sayılmasıyla Raisi'nin liderliği tartışılmaz
  • Giden cumhurbaşkanı Rouhani sorunsuz güç transferi sözü verdi
  • Pek çok kişi seçimi ekonomi ve siyasi engeller yüzünden boykot etti
  • Seçim, İran'ın nükleer anlaşmasını canlandırma görüşmelerinin ortasında geldi

DUBAİ, 19 Haziran (Reuters) - ABD'nin insan hakları ihlalleri nedeniyle uyguladığı yaptırımlar altında katı bir yargıç olan Ebrahim Raisi, Cumartesi günü İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin ekonomik zorluklar ve siyasi kısıtlamalara karşı ilgisizliğinin damgasını vurduğu bir yarışmanın ardından ezici bir zafer elde etti.

İçişleri bakanlığı yetkilisi Jamal Orfi, Raisi'nin 28,6 milyon oy pusulasının yaklaşık %90'ının sayılmasıyla 17,8 milyon olduğunu ve kendisine tartışılmaz bir üstünlük sağladığını söyledi.

Cuma günkü dört kişilik yarışa katılım, yaklaşık %48'lik rekor bir düşüş oldu.

2019 yılında Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından yüksek profilli yargı başkanlığı görevine atanan Raisi, birkaç ay sonra insan hakları ihlalleri nedeniyle ABD yaptırımlarına tabi tutuldu.

Bunlar, insan hakları grubunun Raisi'nin 1988'de binlerce siyasi mahkumun infazında ve 2009'da huzursuzluğun şiddetle bastırılmasında oynadığı rolü içerdiğini söyledi.

İran, toplu infazları hiçbir zaman kabul etmedi ve Raisi'nin kendisi de rolüyle ilgili iddiaları hiçbir zaman kamuoyuna açıklamadı.

Analistler ve içeridekiler tarafından güvenlik kurumunu en korkunç haliyle temsil eden olarak görülen Raisi, Hamaney'in desteği sayesinde yarışmayı kazanması için geniş çapta bahşiş vermişti. 

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, Raisi'nin seçim kazanmasının "İran'da cezasız kalmanın hüküm sürdüğüne dair korkunç bir hatırlatma" olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Ebrahim Raisi'nin, evrensel yargı yetkisini kullanan devletler de dahil olmak üzere, uluslararası hukuk kapsamında geçmiş ve devam eden suçlara karışması nedeniyle soruşturulması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz" dedi.

Giden pragmatist Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, Raisi'yi tebrik etmek için ofisinde ziyaret etti ve Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, İran'ı iyi yöneteceğini söyledi.

Devlet medyasında yer alan habere göre Ruhani, "Yeni hükümetin yönetimi devraldığı önümüzdeki 45 gün boyunca gelecek dönem cumhurbaşkanı ile tam olarak işbirliği yapacağız" dedi.

NÜKLEER KONUŞMALAR

Raisi'nin seçimi kritik bir zamanda geliyor.

İran ve altı büyük güç, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için görüşmelerde bulunuyor. Ardından ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de anlaşmayı terk etti ve İran'ın petrol gelirini sıkıştıran sakatlayıcı yaptırımları yeniden uygulamaya koydu.

İran'ın yönetici din adamları, siyasi servetlerinin kötüleşen ekonomik zorluklarla mücadele etmeye dayandığının farkındayken, Raisi'nin kazanması İran'ın anlaşmayı yeniden canlandırma ve ABD'nin sert petrol ve mali yaptırımlarından kurtulma çabalarını bozmayacak.

İran'ın dış ve nükleer politikaları gibi devletle ilgili tüm konularda son sözü Cumhurbaşkanı değil Hamaney söylüyor.

Devlet medyasına göre Raisi, "Yeni hükümette halkın geçim sorunu sorununu çözmek için her türlü çabayı göstereceğiz." Dedi.

Ekmek ve tereyağı meseleleriyle meşgul seçmenleri kazanmaya çalışan Raisi, ayrıntılı bir siyasi veya ekonomik program sunmadan milyonlarca iş yaratma ve enflasyonla mücadele sözü verdi.

SEÇİM EKSİKLİĞİ

Meşruiyetlerini artırmayı umarak, ülkenin din adamları Cuma günü insanları oy kullanmaya çağırdı, ancak ekonomik zorluklar ve özgürlüklerin kısıtlanması üzerine kaynayan öfke birçok İranlıyı evde tuttu.

Yurtiçinde ve yurtdışında yüzlerce muhalif boykot çağrısında bulundu. Ancak Hamaney, katılımın dini kurumun popülaritesini gösterdiğini söyledi.

Pek çok reform yanlısı seçmen için bir başka caydırıcı şey, sert bir seçim organının ağır ılımlıları ve muhafazakarları ayakta tutmaktan men etmesinden sonra, seçim eksikliğiydi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cuma günü şunları söyledi: "İranlıların özgür ve adil bir seçim sürecinde kendi liderlerini seçme hakları reddedildi" - adayların diskalifiye edilmesine olası bir gönderme.

Birçok reform yanlısı İranlı, Raisi'nin cumhurbaşkanlığının daha fazla baskıya yol açabileceğinden korkuyor.

Tam adını vermeyi reddeden Hamidreza, "Korkuyorum. Tekrar hapse geri dönmek istemiyorum. Her türlü muhalefete müsamaha gösterilmeyeceğinden eminim" dedi. 2019'da akaryakıt zamları nedeniyle patlak veren ve hızla siyasi hale gelen kargaşaya katıldığı için hapse atıldı.

Analistler, seçim zaferinin Raisi'nin 1989'da dini lider olmadan önce iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Hamaney'in yerine geçme şansını artırabileceğini söylüyorlar.

Editör: TE Bilisim