Çevre bakan yardımcısı Pazar günü yaptığı açıklamada, İran'ın şu anda yalnızca bir düzine Asya çitasına ev sahipliği yaptığını ve nesli tükenmekte olan türlerin durumunu "son derece kritik" olarak nitelendirdiğini söyledi.

Hassan Akbari, Tasnim haber ajansına verdiği demeçte, "Koruma, üreme ve yol işaretlerinin yerleştirilmesini artırmak için aldığımız önlemler bu türü kurtarmak için yeterli olmadı."

"2010'da 100'e karşı şu anda sadece dokuz erkek ve üç kadın var ve durumları son derece kritik" diye ekledi.

Hayvanların, özellikle sonuncusunun yaşadığı ülkenin orta çölünde, kuraklık, avcılar ve araba kazalarının kurbanı olduğunu söyledi.

Saatte 120 kilometre (74 mil) hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı kara hayvanı olan çitalar, bir zamanlar Hindistan'ın doğu bölgelerinden Senegal'in Atlantik kıyılarına ve ötesine kadar yaşam alanlarını takip etti.

Hala güney Afrika'nın bazı bölgelerinde bulunurlar, ancak Kuzey Afrika ve Asya'da pratik olarak ortadan kayboldular.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne göre, genellikle Asya çitası olarak bilinen "Acinonyx jubatus venaticus" alt türü kritik olarak tehlikede.

Hayvanların vahşi doğada yaşadığı dünyadaki son ülkelerden biri olan İran, 2001 yılında Birleşmiş Milletler destekli bir koruma programı başlattı.

2014 yılında milli futbol takımı, Dünya Kupası turnuvası için formalarında çita görüntüsünü süsledi.

Editör: TE Bilisim