BM insan hakları ofisi OHCHR, İran'ı hırsızlıktan hüküm giyen sekiz mahkumun parmaklarını kesme planlarını iptal etmeye çağırıyor, Sözcü Ravina Shamdasani Çarşamba günü söyledi. 

Adamlar, “sağ ellerinin dört parmağını, sadece avuç içi ve baş parmakları kalacak şekilde tamamen kesmek” cezasına çarptırıldı. 

OHCHR , ampütasyonların yakın  olmasından derin endişe duymaktadır .

Giyotin zaten yüklü 

Sekiz mahkumdan yedisinin Hadi Rüstemi, Mehdi Sharafian, Mehdi Shahivand, Amir Shirmard, Morteza Jalili, Ebrahim Rafiei, Yaghoub ve Fazeli Koushki olduğu belirlendi. 

Yedi kişi şu anda Büyük Tahran Merkez Hapishanesinde tutuluyor ve Bay Rostami'nin 12 Haziran'da cezaevinden nakledildikten sonra nerede olduğu bilinmiyor.  

Bayan Shamdasani, “Hepsinin büyük olasılıkla Tahran'daki Evin Hapishanesi'ne nakledilmesi muhtemel. Raporlara göre , yakın zamanda bir parmak kesen giyotinin takıldığı ve 31 Mayıs'ta başka bir mahkûmun parmaklarını kesmek için kullanıldığı bildirildi” dedi.  

Adamları transfer etmek için ilk girişim 11 Haziran'da gerçekleşti, ancak diğer mahkumların direnişi nedeniyle durduruldu. 

Fiziksel cezayı sonlandırın 

İran sivil toplum kuruluşları, 1 Ocak 2000 ile 24 Eylül 2020 tarihleri ​​arasında, çoğunluğu toplumun daha yoksul kesimlerinden olmak üzere en az 237 kişinin ampütasyon cezasına çarptırıldığını bildiriyor. 

En az 129 davada ceza infaz edildi. 

"İran'ı, uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda ve BM insan hakları mekanizmalarının tavsiyeleriyle uyumlu olarak, ampütasyon, kırbaçlama ve taşlama dahil her türlü fiziksel cezayı ortadan kaldırmak için cezai cezalarını acilen gözden geçirmeye çağırıyoruz." dedi Bayan Shamdasani. 

Ülkenin, işkenceyi veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı cezaları yasaklayan   Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ne taraf olduğunu hatırlattı.

Editör: TE Bilisim