Adana’da yaşayan İranlı Mimar Galavizh Ayoubi Amirabad evli olduğu erkek Zülküf Coşkun tarafından 2 yıl sistematik şiddete uğradı. Son şiddet görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine erkek tutuklandı. Yaşanan şiddet olayının ardından açılan davanın ilk duruşması 18 Mayıs Salı günü Adana 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Adana’nın Yüreğir ilçesinde yaşayan İranlı Mimar Galavizh Ayoubi Amirabad ve kızı, evli olduğu erkek Zülküf Coşkun’un 2 yıl boyunca sistematik şiddetine maruz kaldı.

14 Nisan’da Amirabad’ın şiddet gördüğü ana ait bir görüntü sosyal medyada paylaşıldı. Daha önce de defalarca şiddet uygulayan Zülküf Coşkun, şiddetin sosyal medyaya yansıması nedeniyle gelen tepkiler üzerine gözaltına alınıp tutuklandı.

Çıkarıldığı mahkemece ‘Kasten yaralama’ suçundan tutuklanan Coşkun, sosyal medyada tepkilere neden olan şiddet görüntüsünde ‘3-5 ay yatar çıkarım, hiçbir şey olmaz’ sözleriyle dikkat çekmişti.

“ŞİDDETE MARUZ KALAN KADININ HAYATI TEHLİKE ALTINDA”

Galavizh Ayoubi Amirabad isimli İranlı mülteci kadının uzun süredir gördüğü şiddet edeni ile evli olduğu Zülküf C. hakkında açtığı davanın ilk duruşması Adana 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

“KADINLARIN KATILMASI KABUL EDİLDİ, SANIK TAHLİYE EDİLDİ”

Davaya Adana Kadın Platformu, Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına katılan avukatların katılma talepleri mahkeme tarafından şiddetin önlenmesinde kadın mücadelesinin önemli olduğu dile getirilerek kabul edildi. Ancak mahkeme tutuklu bulunan  sanık Zülküf C. (36) hakkında ev hapsi ile birlikte tahliyesine karar veridi. Duruşma dinlenemeyen tanıkların dinlenmesi ve olaya ilişkin görüntüler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması için 16 Kasım 2021 tarihine ertelendi.

“ÖLÜMLE TEHDİT ETMİŞTİ, “BEN BÖYLE BİR ADAM DEĞİLİM” DEDİ

Daha önce bir cinayet, çok sayıda yaralama suçundan cezası olan ve “Eşine uyguladığı şiddet görüntülendiği sırada “Seni öldürsem yiyeceğim ceza 3-5 ay” diyen  sanık Zülküf C. Kendisini “Ben böyle bir adam değilim” diye savundu. Zülküf C. ayrıca “Ben onlar üşüyor diye çalıçırpı toplayıp yaktım, şirketimi onun üzerine yaptım" şeklinde iddialarda bulundu.

“MÜLTECİ KADINLARLA DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Duruşmadan sonra açıklama yapan Adana Kadın Platformu, kararın  Galavizh'i ölüm tehlikesi altında bıraktığına dikat çekti. Platform adına bilgi veren Av. Sevil Aracı,  sanığın tahliyesinin Galavizh'i ölüm tehlikesi altında bıraktığını belirterek şunları söyledi,  “Zira sanık öldürme suçu da dahil olmak üzere sabıkası oldukça kabarık olan bir kişi. Bu aşamadan sonra Galavizh'i korumak için kolluğun önlem alması, İstanbul Sözleşmesi’ni etkin bir şekilde uygulaması gerekiyor. Aksi halde Galavizh’in başına gelecek tüm olumsuzluklardan Türkiye Hükümeti sorumlu olacaktır. Biz Adana Kadın Platformu olarak Türkiyeli kız kardeşlerimiz ile olduğu gibi mülteci kadınlarla da dayanışmaya devam edeceğiz. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Galavizh’i yalnız bırakmayacağız.” dedi.

CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Oya Tekin, de Galavizh’in ölüm tehlikesine dikkat çekerek “Sadece davaya konu olan son şiddet olayı değil, öncesinde de silahlı bir şiddet var. Bu durum dosyada tanıklarla da ıspatlanmış bir durumda.  Sanığın tutuksuz yargılanması ile Galavizh ve çocukları için ciddi bir hayati tehlike var. Ölünce mi sahip çıkacağız biz bu kadınlara?” dedi.

Editör: TE Bilisim