İranlı müzisyen Mehdi Rajabian, ülkenin kadın sanatçıların performans göstermesini engellemek için yaptığı son hamlede, kadın dansçılar ve şarkıcılarla çalışmaktan yargılanmayı beklediği için ev hapsinde olduğunu söyledi.

30 yaşındaki Rajabian, basında çıkan son projesinde kadınların şarkı söylemesini ve kendi müziğiyle dans eden bir kadının videosunun yayınlanmasını içereceği yönündeki haberlerin ardından 10 Ağustos'ta tutuklandığını söyledi - her ikisi de İran yasalarına göre ahlaksız sayılabilir.

İran Adalet Bakanlığı ve Kültür ve İslami Rehberlik Bakanlığı, Reuters haber ajansının yorum taleplerine yanıt vermedi.

Müziği yüzünden daha önce iki kez hapse atılan Rajabian, "Yüzlerce kez hapse girsem bile, projemde kadın şarkılarına ihtiyacım var, kadın dansına ihtiyacım var" dedi.

Şu anda kefaletle serbest bırakılan kuzeydeki Sari kentinden Reuters'e kısa mesaj ileterek, "Bu müziği üretme ihtiyacı hissettiğimde, kesinlikle yapacağım. Kendimi sansürlemiyorum." Dedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre İran, uzun süredir sanat ve müziği sansürledi ve kadınları ve cinsel azınlıkları hedef alan belirsiz bir şekilde tanımlanmış ahlak yasaları uyarınca yüzlerce sanatçıyı tutukladı.

İran İnsan Hakları Merkezi yöneticisi Hadi Ghaemi, kadınları müzikte yasaklayan bir yasa bulunmadığını ancak 1979 devriminde iktidara gelen İran'ın İslami yöneticilerinin verdiği dini kararların keyfi olarak kullanıldığını söyledi.

"Hükümet, genel olarak kadınların kamuoyundaki varlığına yönelik geleneksel bir tavrı yaymak istiyor" dedi. "Performansla ilgili olmak zorunda değil."

Kadın özgürlüğünü sınırlayan yasalar

İran hükümeti geçen yıl, şiddetli bir baskı ile karşılanan akaryakıt fiyatlarındaki artışların ateşlediği ülke çapında protestolarla karşılaştı.

Pek çok genç İranlı, kadınların özgürlüğünü sınırlayan yasalar, saçlarını açtıkları için para cezaları ve hapis cezaları ya da utanmaz görülen giysiler giymeleri nedeniyle hayal kırıklığına uğruyor. Birçoğu, çevrimiçi videolarda başörtülerini halka açarak protesto etti.

Rajabian'ın son tutuklanmasına yol açan videoda, İran dışında yaşayan İranlı dansçı Helia Bandeh, Sony Music'in 2019 barış albümü Middle Eastern'den yaklaşık 100 sanatçının yer aldığı bir parçayı seslendiriyor.

Rajabian, devlete karşı propaganda yapma suçlamasıyla 2013 yılında hücre hapsinde üç ay geçirdi. 2015 yılında 40 günlük açlık grevinin ardından serbest bırakılana kadar iki yıl hapis yattı.

Sanatsal ifade özgürlüğünü destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Freemuse, 2019'da en az 11 sanatçının yargılandığını veya hapse mahkum edildiğini ve kadınların - tüm kadınlardan ziyade karma izleyiciler için performans göstermeyi hedeflediğini söyledi.

Freemuse, Negar Moazzam'ın geleneksel kostümle solo şarkı söylediği için soruşturulduğunu ve Instagram hesabının, performansın bir videosunun sosyal medyada yayılmasının ardından kaldırıldığını söyledi.

Ayrıca, erkek müzisyenler Ali Ghamsari ve Hamid Askari'nin, kadınların konserleri sırasında şarkı söylemelerine izin vermelerinin ardından, yetkililerin her iki şovda da kadınların duyulmasını engellemek için sesi kapatmasıyla İran'da konser vermeleri yasaklandı.

Freemuse yönetici müdürü Srirak Plipat, "Bu, siyasi iktidar tarafından desteklenen dini doktrinin tek taraflı yorumları nedeniyle oluyor," dedi.

Bu arada Rajabian, uzun süredir tecrit altında yaşadığı için en son hapishane tehdidiyle karşı karşıya.

"Yıllardır evde tamamen yalnızım" dedi. "Sanki daha küçük bir hapishaneden daha büyük bir hapishaneye transfer edilmiş gibiydim."

Editör: TE Bilisim