İş sağlığı ve güvenliği konusu özellikle günümüz yüzyılında daha fazla önem verilmeye başlamıştır. İş güvenliği ve sağlığı bir mühendis olarak söyleyecek olursam fazlasıyla önemli bir konudur ve her ne kadar önceki zamanlardan daha fazla günümüzde önem verilse de halen daha eksiklikler ve fazlasıyla iş kazası bulunmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği kendi başına bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı her gün işyerlerinde çalışan kişilerin karşı karşıya kaldıkları sağlık problemlerini ve mesleki risklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir daldır. Dünyanın bir çok yerinde bulunan işyerlerinde her gün onlarca insan fiziki şartlardan ve iş kazalarından dolayı hayatını kaybediyor ya da hayatını etkileyecek kazalara maruz kalıyor.

İş sağlığı ve güvenliği, işyerinde meydana gelebilecek her türlü risk, ortaya çıkabilecek her türlü sağlık sorunu konusunda önceden önlem almayı ve personeli bilgilendirmeyi içerir. Bu şekilde yaşanabilecek her türlü olumsuz olay karşısında önlemli ve hazırlıklı olunabilir. İşyerlerinde çalışan her personel, mühendis, saha elemanı, temizlikçi, lojistikçi, satış elemanı kısaca herkes bu önlemler ve kurallar çerçevesinde çalışmak ve çalıştırılmakla yükümlüdür.

Daha üzerinden çok geçmemiş olarak yaşanan bu hafta içinde yaşanmış iş kazaları yine çalışanların canına mal olmuştur. Bunlardan biri Auckland – Yeni Zellanda’da [1], diğeriyse Suffolk – İngiltere’de meydana gelmiştir [2].

İş sağlığı ve güvenliğini etkileyen birçok durum mevcuttur. Bunlar; aşırı sıcak ya da aşırı nemli ortamlarda çalışmak gibi, kişinin bedenini ve/veya organlarını çok yıpratan fiziksel olarak zorlayan işler yapmaları gibi, gürültülü ya da çok karanlık/aydınlık ortamlarda işlemek gibi, yoğun ve ağır çalışma şartlarında bulunmak, çalışma saatlerinin fazlalığı ya da mola saatlerinin yetersizliği gibi birçok etken bulunmaktadır.

Yasalar gereği çoğu ülkede işyerleri zorunlu olarak iş sağlığı ve güvenliği bölümlerini bünyelerinde bulundurmaktadır. Bu kişiler yapılacak olan her işin, gerek masa başı gerek sahada olsun, düzenlemesi ve olumsuz biro lay yaşanması durumunda ya da yaşanmaması için ne gibi önlemler alınması gerektiğini belirler. Her çalışanın ve iş verenin, aldığı riski bilmesi ve önlem alması zorunludur.

İş sağlığı ve güvenliği bölümünün var olması iş faaliyetlerindeki potansiyel riski azaltarak iş kazası ve hastalıkları önler. Aynı zamanda acil durumlara karşı işyerini hazırlıklı hale getirir. Yapılan işin daha verimli ve sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

Bu hususta ve değerde olan bir işyeri hem çalışanını memnun eder hem de çift taraflı güveni sağlar. Hali hazırda varolan yasaları uygulamakta işverene kalmış bir durumdur. Aynı zamanda çalışanın da hakkını savunması gerektiği ve iş güvenliği ve sağlığını her koşulda talep etmesi gerekir. Ayni araba sürerken emniyet kemeri takmak gibi; hiçbir araba üretici firma emniyet kemersiz araba üretmiyor, üretmemeli de. Ayni şekilde her işverenin de çalışanına bu özeni göstermesi, bulunulan devletin vatandaşının ya da ülkesinde çalışanının hakkını ve hayati değerini savunması gerekmektedir.

İşyerinde yaşanan bir kağıt kesiği bile önemlidir. Yaşanan her kaza kaydedilmeli ve bir daha yaşanmaması için önlemler alınmaya devam etmelidir. Her gün yeni bir iş yeri açılmakta, her gün yeni bir iş imkanı yaratılmakta ve geliştirilmektedir; bunların her birine göre iş sağlığı ve güvenliği birimleri ve işverenlen bilgilerini tazelemeli ve gereken önlemleri uygulamalıdır.

Yapılan iş, üretilen ürün ya da cebimize giren para canımızdan – hayatımızdan daha önemli değildir.

Referanslar:

  1. https://www.rnz.co.nz/news/national/424779/one-dead-after-workplace-accident-at-ports-of-auckland
  2. https://www.pilotonline.com/news/vp-nw-suffolk-industrial-accident-20200829-oqwwnyhohjf5jd26rin55libhi-story.html
Editör: TE Bilisim