BM uzmanları Çarşamba günü, insanların ve gezegenin refahını dikkate alan on yıllık iş standartlarını değerlendirirken, "daha fazla şirket insan haklarına saygı göstermeyi taahhüt etse de, boşluklar ve zorluklar devam ediyor" açıklamasında bulundular. 

BM İş ve İnsan Hakları Rehber İlkelerinin 10. yıldönümünün bir dönüm noktası olduğunu ülkeler ve şirketler için yeni bir on yıllık eyleme hazırlanmaları için bir fırsat olduğunu eklediler . 

Sorumluluk talep eden çerçeve 

BM İş ve İnsan Hakları Çalışma Grubu, Yol Gösterici İlkelerin Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oybirliğiyle onaylanmasından bu yana kaydedilen ilerlemeye ilişkin bir envanter raporu yayınladı.   

Üyeler, Avrupa'daki son mevzuatın insan haklarına ve çevreye saygıyı iş dünyası için zorunlu bir gereklilik haline getirme çağrısında bulunurken, tüm bölgelerdeki Hükümetlerin ulusal eylem planları geliştirdiğini söyledi. 

“Hâlâ yavaş olsa da, bu önemli gelişmeler, on yıl önce var olmayan, iş dünyasının insan hakları sorumlulukları konusunda ortaya çıkan farkındalığı gösteriyor. Yol Gösterici İlkeler ayrıca sendikalara, etkilenen topluluklara ve sivil topluma, insanlara ve gezegene iş kaynaklı zararlar için hesap verebilirlik talep etmek için bir çerçeve sağladı” diye eklediler. 

Suistimaller devam ediyor 

Ancak, yerli halk da dahil olmak üzere işçiler ve topluluklar, tüm sektörlerde ve tüm bölgelerde meydana gelen işle ilgili suistimallere maruz kalmaya devam ediyor.   

BM uzmanlarına göre koruma veya çare bulma umutları çok az ve sesini yükselten aktivistler damgalama, tehditler ve ölümcül saldırılarla karşılaşıyor. 

“İnsanlara ve gezegene iş saygısı esastır, ancak çoğu zaman eksik kalır. En kötüsü, saygı eksikliği herkes için sürdürülebilir bir geleceği baltalayabilir” dediler. 

“Yol Gösterici İlkeler, Devletlere ve işletmelere böyle bir geleceğe ulaşmaları için bir yol haritası sunuyor. Ancak çabalarını yoğunlaştırmaları gerekiyor. Tüm Devletler, Yol Gösterici İlkelerin uygulanmasını üst düzey bir yönetişim ve politika önceliği yapmalıdır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere tüm işletmeler, insan haklarına saygıyı kurum kültürlerinin bir parçası haline getirmelidir.” 

Ülkeler COVID-19 pandemisinin yıkıcı etkilerinden çıkarken , uzmanlar iyileşmenin daha fazla ilerleme için bir fırsat sağladığını belirtti. 

Bağımsız sesler 

İş ve İnsan Hakları Çalışma Grubunun üyeleri Dante Pesce, başkan; Surya Deva, başkan yardımcısı; Elżbieta Karska, Githu Muigai ve Anita Ramasastry. 

Bu ayki son oturumunda envanter raporunu değerlendirecek olan İnsan Hakları Konseyi tarafından atandılar. 

Beş uzman ne BM personeli ne de Örgüt tarafından maaş alıyor.

Editör: TE Bilisim