İşgal Altındaki Filistin Topraklarında her gün şiddet olayları devam ederken , Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü  Salı günü Güvenlik Konseyi'ni bölgeye daha koordineli bir yaklaşım benimsemeye  çağırdı.

Tor Wennesland  , Konsey Üyelerine Batı Şeria ve Gazze'deki duruma ve Filistin Yönetimi'nin karşılaştığı zorluklara işaret ederek "sahadaki son gelişmelerin endişe verici" olduğunu söyledi .  

“Bu nedenle, taraflarca sahada ortamı sakinleştirmek için ortak çaba gösterilmesinin önemini bir kez daha vurguluyorum.  Hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmezsek, yeni bir ölümcül şiddet tırmanışına girme riskinden endişe ediyorum ” diye uyardı. 

Geçen ay, İsrail Güvenlik Güçleri'nin eylemleri nedeniyle şiddetin iki çocuk da dahil olmak üzere dört Filistinli'nin ölümü ve 12'si çocuk olmak üzere 90 Filistinlinin yaralanmasıyla sonuçlandığını bildirdi. 

Aynı dönemde bir İsrailli sivil hayatını kaybederken, biri kadın, biri çocuk dokuz sivil ve altı ISF mensubu yaralandı.  

Zorluklar 

Bay Wennesland, ciddi bir mali ve ekonomik krizin Batı Şeria'daki Filistin kurumlarının istikrarını tehdit ettiğini söyledi. 

Aynı zamanda, "İsrail yerleşimlerinin genişletilmesi ve yıkımlar da dahil olmak üzere devam eden şiddet ve tek taraflı adımlar, gerilimi artırmaya, umutsuzluğu beslemeye, Filistin Yönetimi'nin duruşunu aşındırmaya ve anlamlı müzakerelere dönüş olasılığını daha da azaltmaya devam ediyor" diye ekledi. 

Gazze'de düşmanlıkların durdurulması devam ediyor, ancak Özel Elçi "tüm tarafların meşru Filistin Hükümeti kurumlarının Şeriat'a geri dönüşünü sağlayan sürdürülebilir bir çözüm sağlamak için daha fazla adım atması gerektiğini" savundu. 

Yerleşmeler 

Özel Koordinatör ayrıca “yerleşimci kaynaklı şiddetin endişe verici derecede yüksek seviyelerde olduğunu  söyledi  

Genel olarak, işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimciler ve diğer İsrailli siviller, Filistinlilere yönelik 54 saldırı gerçekleştirdi ve 26 kişinin yaralanmasına neden oldu. Filistinliler, İsrailli yerleşimcilere ve diğer sivillere yönelik 41 saldırı düzenleyerek bir ölüm ve dokuz yaralanmayla sonuçlandı.  

Bay Wennesland, yerleşim yerlerindeki birkaç konut duyurusunun altını çizerek, “tüm yerleşimlerin uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu ve barışın önünde önemli bir engel olmaya devam ettiğini” yineledi. 

Bu arada, İsrail makamları ayrıca işgal altındaki Doğu Kudüs mahallesindeki El-Issawiya'da Filistinliler için yaklaşık 6.000 konut ve C Bölgesi'nde (işgal altındaki Batı Şeria'daki idari alanlardan biri) yaşayan Filistinliler için yaklaşık 1.300 konut için planlar geliştirdiler. Oslo Anlaşması). 

Özel Elçi bu tür adımları memnuniyetle karşıladı, ancak İsrail'i daha fazla plan geliştirmeye ve C Bölgesi ve Doğu Kudüs'teki Filistinliler için önceden onaylanmış tüm planlar için inşaat izinleri vermeye çağırdı. 

İnsani yardım teslim edildi 

Özel Elçi Gazze'ye dönerek, sahadaki durumu istikrara kavuşturmak için diğer adımların yanı sıra insani yardım, toparlanma ve yeniden yapılanma çabalarının sürdüğünü söyledi. 

Malların ve insanların girişine yönelik kısıtlamaların kademeli olarak hafifletilmesini “cesaret verici” olarak nitelendirdi, ancak ekonomik, güvenlik ve insani durumun “ciddi endişe kaynağı olmaya devam ettiğini” söyledi. 

Özel Elçi ayrıca , bu yıl temel hizmetleri sürdürmek için hala 60 milyon dolardan yoksun olan BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Dairesi'nin ( UNRWA ) istikrarsız mali durumundan da bahsetti . 

Kurum, çoğu özellikle işsizliğin yüksek olduğu Gazze Şeridi'nde geniş aileleri destekleyen öğretmenler, doktorlar, hemşireler ve temizlik işçileri de dahil olmak üzere 28.000'den fazla BM personelinin Kasım ayı maaşlarını henüz ödemedi.  

Editör: TE Bilisim