LONDRA: Aşırılık yanlısı grup IŞİD, şifreli bir sesli mesajla, Krallığın BAE'ye verdiği desteğe ve Bahreyn'in İsrail ile bağlarını normalleştirmesine misilleme olarak, takipçilerini Suudi Arabistan'daki petrol boru hatlarına ve ekonomik altyapıya karşı terörist saldırılar başlatmaya çağırdı.

Grubun Telegram kanalında yayınlanan açıklama, Pazartesi günü BAE'nin İsrail ile Körfez devleti arasında ilk kez ticari uçuşlara izin veren Abraham Anlaşmaları olarak bilinen ABD aracılı anlaşmayı resmen onaylamasıyla geldi.

DEAŞ sözcüsü Abu Hamza Al-Quraishi'nin kayıtta bir sesi "Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri uçuşlarında İsrail uçaklarına hava sahasını açarak normalleşmeyi destekledi" dedi.

Normalleşme anlaşmaları İslam'a ihanet olarak kabul ediliyor. Zalim hükümet için gelir kaynağı oluşturan petrol boru hatlarını, fabrikaları ve tesisleri vurmak ve yok etmekle başlayarak hedeflerimiz çoktur. "

2014 zirvesindeyken Orta Doğu'nun Irak ve Suriye'nin geniş bir bölümünü kapsayan bir bölümünü kontrol eden IŞİD, bir dizi askeri yenilginin ardından Mart 2019'da tüm topraklarını kaybetti. Lider Ebu Bekir El-Bağdadi, o yılın Ekim ayında ABD liderliğindeki bir operasyonda öldürüldü.

Çok fazla tükenmesine rağmen, grubun kalıntıları bölge çapında saldırılara ilham vermeye devam etti ve bu da olası bir canlanma korkusuna yol açtı.

Ancak Krallığa saldırmak için yaptığı son çağrı şaşırtıcı değil. Son yıllarda Katif ve Riyad kentlerinde IŞİD operasyonunun tüm özelliklerini taşıyan terör olayları meydana geldi.

IŞİD, Krallığın İbrahim Anlaşması'nın imzalanmasına verdiği desteğe misilleme olarak, takipçilerini Suudi Arabistan'daki petrol boru hatlarına ve ekonomik altyapıya terörist saldırılar düzenlemeye çağırdı. 

İslam'ın kutsal mekanları bir istisna değildir. Suudi güvenlik güçleri 2017'de Mekke'deki Ulu Cami yakınında bir saldırı planını engelledi ve 2016'da biri Medine'deki Mescid-i Nebevi yakınında olmak üzere üç Suudi şehrinde birden fazla bombalama gerçekleşti.

IŞİD'e atfedilen yeni sesli mesaj, aşırılık yanlısı grubun İslam'ın en kutsal ikisinin evindeki hedefleri vurma çabalarından vazgeçmediğini gösteriyor.

Editör: TE Bilisim