Ülkenin içişleri bakanı, yasaklı bir İslamcı partinin destekçilerinin Çarşamba günü bir mitingde ateş açması sonucu en az üç Pakistan polisinin vurularak öldürüldüğünü ve 70'inin de yaralandığını söyledi.

Yasadışı Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), bu yılın başlarında büyükelçiliğin tüm Fransız vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri için bir uyarı yayınlamasına yol açan büyük Fransa karşıtı protestoların arkasındaydı.

Grup, TLP'nin yasa dışı ilan edildiği Nisan ayında tutuklanan lideri Saad Rizvi'nin tutuklanmasını protesto ediyor ve Fransız büyükelçisinin sınır dışı edilmesini talep ediyor.

Şeyh Raşit Ahmed düzenlediği basın toplantısında, "Polise Kalaşnikoflarla ateş açtılar... üç polis şehit oldu" dedi ve yaralananlardan sekizinin durumunun kritik olduğunu da sözlerine ekledi.

Pencap polis şefi Rao Sardar Ali Khan, ayrı bir basın toplantısında Çarşamba günü dört polis memurunun öldüğünü söyledi.

TLP ise polisi kalabalığa ateş açmakla suçladı ve dört destekçisi öldü.

Başkenti Lahor olan Pencap eyaletindeki polis, plastik mermi veya silah kullanıldığını yalanladı ve protestocuların öldüğü iddiaları hakkında yorum yapmadı.

Polis sözcüsü Mazhar Hussain AFP'ye verdiği demeçte, "Onlara karşı böyle bir silah kullanmadık" dedi.

Son gösteri Cuma günü grubun kalesi olan Lahor kentinde başladı ve burada binlerce insan yavaş yavaş başkent İslamabad'a doğru hareket etmeye başladı.

Cuma günü Lahor'da iki taraf arasındaki çatışmalar iki polis memurunun ölümüne neden olurken, TLP Cumartesi günü beş destekçisinin öldüğünü bildirdi.

Enformasyon Bakanı Fawad Chaudhry Çarşamba günü, Başbakan Imran Khan ve güvenlik servislerinin TLP'yi militan bir grup olarak ele almayı kabul ettiğini söyledi.

Polis, başkente giden ana yolları ve kavşakları, mevcut protesto alanından yaklaşık 300 kilometre uzakta kapattı.

Lahor'da Cuma günü çıkan çatışmalarda iki polis memuru hayatını kaybetti Arif ALI AFP

Hükümet bu haftanın başlarında TLP ile görüşmelerde bir ilerleme olduğunu duyurmuştu, ancak yürüyüş Çarşamba günü yeniden başladı.

TLP sözcüsü Sajjad Saifi, "Müzakerelerin başarısı için elimizden gelenin en iyisini yaptık, ancak hükümet taahhütlerini yerine getirme konusunda ciddi değil." dedi.

"Fransız büyükelçisinin sınır dışı edilmesi ana talebimizdir."

Rizvi, Pakistan hükümetinin şiddetli Fransa karşıtı protestolara yanıt olarak partiyi yasadışı ilan etmesi üzerine Nisan ayında tutuklanmıştı.

TLP, Başkan Emmanuel Macron'un bir hiciv dergisinin Peygamber Muhammed'i tasvir eden karikatürleri yeniden yayınlama hakkını savunmasından bu yana Fransa karşıtı bir kampanya yürütüyor.

İslamabad ve komşu garnizon şehri Ravalpindi'yi felç eden protestolarda altı polis memuru öldürüldü.

Pakistan'da küfür kadar can sıkan çok az konu var ve İslam'a yönelik en ufak bir hakaret önerisi bile protestoları hızlandırabilir, linçleri kışkırtabilir ve ülkenin savaşan siyasi partilerinin çoğunu birleştirebilir.

Editör: TE Bilisim