Filistin İslami Cihad hareketi, geçen ay altı Filistinlinin Gilboa hapishanesinden kaçmasının ardından İsrail hapishanelerinde tutulan mahkumlarının toplu açlık grevine başladığını duyurdu.

Filistinli tutsaklar siyasi görüşlerine göre hücrelere ayrılıyor.

Yaklaşık 400 kişi İslami Cihad mensubu mahkumların çoğu, Çarşamba günü başlayan diğer tüm grupların desteğiyle greve katılacak.

Filistin Mahkumlar Kulübü'nden yapılan açıklamaya göre, açlık grevi “mahkumların Ulusal Acil Durum Komitesi tarafından yakın zamanda açıklanan ve esas olarak isyan ve cezaevi idaresi yasalarının reddine dayanan direniş programının” bir parçası.

Açıklamada, İslami Cihad mahkumlarının Salı günü İsrail hapishane yönetimine taleplerini belirten bir mektup teslim ettikleri ve açlık grevine başlama kararlarını bildirdikleri belirtildi.

İsrail hapishanelerinde 35'i kadın ve 200'ü çocuk olmak üzere 4 bin 600 Filistinli tutuklu bulunuyor.

Eylül jailbreak

Geçen ay yüksek güvenlikli Gilboa hapishanesinden kaçan altı Filistinli mahkumun ardından, İsrail Hapishane Servisi, özellikle beş firarinin ait olduğu İslami Cihad'a mensup mahkumları sert bir şekilde bastırdı.

Hapishaneden kaçış, Aksa Şehitleri Tugayları silahlı grubunun eski lideri ve Fetih grubuna bağlı tek üye olan Zakaria Zubeidi'yi içeren grup için büyük bir insan avını tetikledi.

Altı adam, kaçışlarından ancak iki hafta sonra ayrı zamanlarda çiftler halinde yakalandılar ve asıl müebbet hapis cezalarına ek olarak uzun süreli suçlamalarla karşı karşıya kaldılar.

Zubeidi ve mahkûm arkadaşı Munadel Infiat, kaçışları sırasında hüküm giymemişti.

Hapishaneden kaçışın ardından İslami Cihad'a mensup bazı mahkumlar hücre hapsine transfer edildi ve hareketin liderleri, İsrail hapishanelerindeki yapısını ortadan kaldırmak amacıyla sorgu hücrelerine transfer edildi.

Filistinli gruplar daha sonra hapishane yönetiminin mahkumları bastırmasına ve mahkumların geçmişteki açlık grevleri yoluyla elde ettiği başarıları bastırma girişimine karşı tırmanan bir “mücadele programı” ilan etti.

Editör: TE Bilisim