Uzmanlar, aşırı sağın yükselişine ve yabancı düşmanı anlatıların normalleşmesine işaret ederek, medya ve kurumsal sessizliğin cezasızlık ortamına katkıda bulunduğunu söylüyor.

İspanya'nın güneydoğusundaki özerk bir bölge olan Murcia'da bir ırkçı saldırı dalgası şok ve öfkeye yol açtı ve yerel örgütler, benzeri görülmemiş bir ırkçılık güdümlü şiddet ayı olarak nitelendirdiklerini kınadılar.

Olay yerindeki görgü tanıklarına göre, 37 yaşındaki Faslı Younes Bilal, 13 Haziran'da bir barda Bilal ve bir grup arkadaşına ırkçı sözler söyleyen İspanyol bir adam tarafından vurularak öldürüldü. Aynı hafta, Ekvadorlu-İspanyol bir kadın, Lilián Zúñiga, bir gıda bankası hattında ırkçı bir aşağılama kullandığı ve “Bizden yiyecek çalıyorlar” diye bağırdığı iddia edilen bir kadın tarafından saldırıya uğradıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Bu, 22 yaşındaki Faslı bir adam olan Momoun Koutaibi'nin 5 Haziran'da bir iş arkadaşı tarafından saldırıya uğraması ve onu komada bırakmasının ardındaydı.

Bu ay, Cabezo de Torres semtinde yerel bir caminin tahrip edilmesinin ardından bölgedeki gerilimler tırmandı. Şubat ayında San Javier kasabasında bir camiye ateş açma girişiminde bulunuldu. Geçen yıl aktivistler, protestocuların refakatsiz göçmen küçükler için bir merkezin önünde orada kalanların yanlarında COVID-19 getirdiklerini iddia ederek bir miting düzenlediğini söyledi. Geçen yıl merkezin dışında "sahte" bir patlayıcı bulundu.

Irkçılık karşıtı bir örgüt olan Convivir Sin Racismo'nun sözcüsü Juan Guirado, “Korkunçtu” diyor. Murcia sakin bir bölge" dedi.

"30 yıldır burada Faslı bir nüfusumuz var, hiç böyle bir sorunumuz olmadı."

Murcia'nın bölge meclisinin “Younes Bilal'in ırkçı cinayetini” kınayan ve “bölgenin etkilerinden şimdiden trajik bir şekilde acı çeken yabancı düşmanı bir aşırı sağ tarafından desteklenen nefret söylemini” eleştiren bir bildiri yayınlaması birkaç gün sürdü. Açıklama, meclisteki tüm siyasi partiler tarafından imzalandı.

Muhafazakar Halk Partisi (PP), 2019 genel seçimlerinde Murcia'da en çok oyu alan aşırı sağ VOX partisinin desteğiyle bölgeyi yönetiyor. El País gazetesinin bildirdiğine göre , VOX 2019 özerk seçimlerinde dört sandalye kazandı, ancak Haziran ayında parti üç milletvekilinin üyeliğini iptal etmek istedi .

Guirado, "Sürekli korkuya dayalı bir söylem yaratılıyor, göçmenleri işlerimizi elimizden alıyorlar, sosyal güvenliğimizi kullanıyorlar, onların bir güvenlik sorunu olarak 'tehdit' olarak gösteriyorlar" dedi. ulusal siyasi kurumlar

"Bunlar münferit vakalar değil, onlara anlatmaya çalıştığımız şey bu."

Murcia'daki Faslı Göçmen İşçiler Derneği'nin (ATIM) başkanı Sabah Yacoubi, son ırkçı saldırılarla ilgili ulusal düzeyde geniş haber yapılmamasını ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in kamuoyuna açıklama yapılmamasını da eleştirdi. Yacoubi, medyanın ve kurumsal sessizliğin cezasızlık ortamına katkıda bulunduğunu savundu.

'Sorunun reddi'

Irk ve Etnik Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması için İspanya'nın ulusal konseyi (kınadı PDF “Ülkemizde birlikte yaşamasını etkileyen ırkçı veya yabancı düşmanı anlatılar” önlemek için “medya ve kamu temsilcileri” hitap, bir raporda) Bilal'in cinayet ve ırkçı çatışmaları. 2020'de konsey , kısmen aşırı sağ siyasi gruplar ve sahte haberler tarafından yönlendirilen ( PDF ) ülke çapında ırk ve etnik ayrımcılıkta bir artış olduğunu bildirdi .

Editör: TE Bilisim