Sağlık görevlileri, yasadışı bir İsrail yerleşim karakoluna karşı düzenlenen protestolar sırasında Cuma günü Batı Şeria'nın Beita kasabasında parlama noktası olan İsrail askerleriyle çıkan çatışmalarda 140'tan fazla Filistinlinin yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, şiddet olaylarında iki askerin de "hafifçe yaralandığını" söyledi.

Bir AFP muhabiri, yüzlerce Filistinlinin İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Beita'da yakındaki Eviatar karakolunu protesto etmek için toplandığını söyledi.

Bölge, Filistin topraklarında yerleşim genişlemesine karşı düzenli gösteriler gördü.

İsrail ordusu, "son birkaç saat içinde Nablus'un güneyindeki Givat Eviatar karakolunda bir isyan başlatıldığını" söyledi.

Açıklamada, "Yüzlerce Filistinli, isyanı dağıtma araçlarıyla karşılık veren IDF (ordu) birliklerine taş attı", "hafif yaralı" iki askerin hastaneye kaldırıldığı da belirtildi.

Filistin Kızılayı, çatışmalarda 9'u gerçek mermi, 34'ü plastik mermi ve 87'si göz yaşartıcı gaz olmak üzere 146 Filistinlinin yaralandığını söyledi.

Yahudi yerleşimciler Mayıs ayı başlarında Eviatar karakolunu kurdular ve birkaç hafta içinde ilkel beton evler ve barakalar inşa ettiler.

İnşaat, hem uluslararası hem de İsrail yasalarına aykırı geldi ve kendi topraklarında inşa edildiğinde ısrar eden Filistinlilerin şiddetli protestolarına yol açtı.

Ancak milliyetçi Başbakan Naftali Bennett'in yeni hükümetiyle yapılan bir anlaşmanın ardından, yerleşimciler 2 Temmuz'da karakolu terk ederken, inşa ettikleri yapılar ordunun koruması altında kalacaktı.

İsrail savunma bakanlığı, İsrail yasalarına göre devlet arazisi ilan edilip edilemeyeceğini değerlendirmek için bölgeyi inceleyeceğini söyledi.

Böyle bir durumda İsrail, Eviatar'da çalışanları ve öğrencileri için konutları olan bir dini okulun inşa edilmesine izin verebilir.

İsrail'in 1967'den beri işgal ettiği Batı Şeria'da şu anda yaklaşık 475.000 Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Editör: TE Bilisim