FHKC liderlerinden Khalida Jarrar, 2019 yılında verilen iki yıl hapis cezasını mahsup etmesinin ardından cezaevinden çıktı.

58 yaşındaki Filistin siyasi ve sivil toplum lideri Khalida Jarrar, İsrail hapishanelerinde iki yıla yakın bir süre kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

İsrail makamları, Pazar öğleden sonra Cenin şehrinin batısındaki Salem kontrol noktasında, sol görüşlü bir figür ve şu anda dağılmış olan Filistin Yasama Konseyi'nin (PLC) üyesi Jarrar'ı serbest bıraktı.

Temmuz ayında, Jarrar'ın iki kızından biri olan 31 yaşındaki Suha, sağlık sorunları nedeniyle Ramallah'ta öldü ve İsrail'in kızının cenazesine katılması için politikacıyı erken serbest bırakması için İsrail'e yapılan toplu çağrılara yol açtı , ancak İsrail bunu reddetti.

Jarrar'ın Ramallah'ta bir resepsiyon verilmeden önce Pazar günü daha sonra Suha'nın gömülü olduğu Ramallah Mezarlığı'na gitmesi bekleniyor.

İsrail ordusu, Jarrar'ı yargılanmadan veya değiştirilmeden 20 ay idari gözaltında tutulduktan sekiz ay sonra, 31 Ekim 2019'da Ramallah'taki evinden tutukladı .

Bir İsrail askeri mahkemesinin kendisini Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) siyasi partisine üyeliği nedeniyle “yasadışı örgüt üyeliği” ile suçlamasıyla bu yıl Mart ayına kadar tekrar idari gözaltında tutuldu.

Ramallah merkezli Addameer mahkum hakları grubu o sırada “bu tür tüm gözaltı ve tutuklamaların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ve uluslararası alanda yerleşik hukuk ilkesine ve bir kişinin aynı eylem için iki kez yargılanması yasağına aykırı olduğunu” söyledi .

İsrail , iktidardaki Fetih partisi ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) de dahil olmak üzere tüm Filistin siyasi partileri de dahil olmak üzere 400'den fazla örgütü “terörist gruplar” olarak yasaklıyor .

Pek çok Filistinliyi, siyasi bağlantıları veya herhangi bir barışçıl faaliyeti nedeniyle “yasadışı örgüt üyeliği” veya “birine hizmet sağlama” bahanesiyle düzenli olarak cezalandırıyor.

Jarrar, açık sözlü doğası ve siyasi aktivizmi nedeniyle uzun zamandır İsrail işgalinin hedefi olmuştur.

Son altı yılın çoğunu, Temmuz 2017 ile Şubat 2019 arasındakiler de dahil olmak üzere İsrail hapishanelerinde ve dışında geçirdi; İsrail politikası, Filistinlilerin resmi suçlamalarda bulunmadan “gizli bilgiler” üzerinden süresiz olarak hapsedilmesine izin veren bir İsrail politikasıdır.

2015 yılında aynı suçlamayla “yasadışı örgüt üyeliği” suçlamasıyla 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İsrail makamları, tıbbi tedavi için Ürdün'ün Amman kentine yaptığı üç haftalık seyahat dışında, 1988'den beri onun seyahat etmesini yasakladı.

Jarrar, 2006 yılında FHKC listesinde PLC'nin bir üyesi olarak seçildi. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki takibi için Filistin Ulusal Komitesi'ne atandı.

Editör: TE Bilisim