Şeyh Jarrah, Doğu Kudüs'ü işgal etti – İsrail güçleri, ailenin evi havaya uçurmakla tehdit ederek yıkımı engellemeye çalışmasından günler sonra, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinli bir ailenin evini yıktı.

Çok sayıda İsrail polisi ve özel kuvvetler, Çarşamba günü yerel saatle 15.00'te Salhiyeh'deki eve baskın düzenledi ve çevresini kordon altına aldı. Aile, El Cezire'ye, düzinelerce ağır silahlı gücün, uyurken evlerine girdiğini ve aile üyelerine saldırdığını ve hane reisi Mahmud Salhiyeh de dahil olmak üzere altı kişiyi tutukladığını söyledi.

Aileyle dayanışma içinde olan en az 18 Filistinli daha tutuklandı.

Yıkım, bu yılın kış mevsiminin en soğuk gecelerinden birinde bir yağmur fırtınası sırasında yerel saatle sabah 5'te (3 GMT) sabah ezanında başladı. 18 kişilik aile şimdi evsiz kaldı.

İsrail makamları, mahalle sakinleri için özel bir eğitim okulu inşa etmek için yıkımı haklı çıkardı.

Aile üyesi 19 yaşındaki Yasmeen Salhiyeh, İsrail güçlerinin evlerinin elektriğini kestiğini ve evin içine ve çevresine göz yaşartıcı gaz bombası attığını söyledi. El Cezire'ye, 50 kadar memurun "eve baskın düzenlediğini ve ailenin erkeklerini dövmeye başladığını - teyzeme de saldırdıklarını" söyledi.

“Babamı yataktan kaldırdılar, ağabeylerim ve kuzenlerimle birlikte dövdüler”, tutuklamadan önce “kıyafetlerine fırsat vermeden” dedi.

İsrail güçleri tarafından Şeyh Cerrah semtinde yıkılan evin kalıntıları.

Yasmeen, İsrail güçlerinin yıkım yerine ulaşmaya çalışan aktivistlere ve gazetecilere kauçuk kaplı mermiler attığını ve çok sayıda yaralanmaya yol açtığını da sözlerine ekledi. Sağlık görevlilerinin yaralılara tedavi sağlamaları engellendi, diye devam etti.

Wadi Helweh Bilgi Merkezi izleme grubu başkanı Jawad Siam, olay yerine yaklaşık 3:30'da (1:30 GMT) geldi. El Cezire'ye olay yerinde "yaklaşık 200 polis, sınır polisi, Yammam ve özel kuvvetler" olduğunu söyledi.

Yasmeen, yıkımın sona ermesinden ve İsrail güçlerinin büyük ölçüde geri çekilmesinden saatler sonra, aile ve avukatların tutuklananların nerede olduğu hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Salhiyeh'in evi, Kudüs'ün Eski Şehir surlarının yaklaşık bir kilometre (yarım mil) kuzeyinde, Şeyh Jarrah'ın parlama noktası mahallesindeki ana caddede yer almaktadır. Mahalledeki birçok aile, İsrail makamları tarafından yakın zamanda sınır dışı edilmekle karşı karşıya.

İsrail güçleri başlangıçta Pazartesi günü evi yıkmaya çalıştı, ancak aile çatılarına barikat kurdu ve yerinden edilmek yerine evi havaya uçurmakla tehdit etti, bu da yetkililerle gün boyu gergin bir soğukluğa yol açtı.

Mahmoud Salhiyeh, gaz tüpleriyle çevrili evinin çatısında dururken, "Evi ve içindeki her şeyi yakacağım" dedi. “Buradan ayrılmayacağım, sadece buradan mezara çünkü hayat yok, haysiyet yok.

“25 yıldır onlarla savaşıyorum, bana evi satın almayı teklif eden yerleşimciler gönderdiler ve ben kabul etmedim.”

Aileye göre, İsrail makamları altı dönümlük mülkün özel ihtiyaçlar okulu inşa etmek için kullanılacağı bahanesiyle bir arazi müsadere emri çıkarmıştı.

İsrail polisi Çarşamba günü Twitter'dan yaptığı açıklamada, "mahalle sakinleri için özel eğitim okulu kurmak amacıyla bu arazinin yerel yönetim tarafından kamulaştırıldığını" söyledi.

Ailenin yerinden edilmesiyle ilgili son bir İsrail mahkemesi duruşması 23 Ocak'ta yapıldı. İşgal altındaki topraklarda zorla yerinden edilme uluslararası hukukun ihlalidir.

Siam, “Ailenin daha fazla zamana sahip olacağı umudu vardı” dedi. "Avukatlar yıkım süresinin uzatılması talebinde bulunmuştu - geçici olarak durdurulmasını bekliyorlardı."

İsrail güçleri tarafından Şeyh Cerrah semtinde yıkılan evin kalıntıları.

Aile, daha önce, 1948 Nakba ya da Siyonist milislerin İsrail devletini kurmak için yaklaşık 750.000 Filistinliyi şiddet kullanarak sınır dışı ettiği felaket sırasında, Kudüs'ün batı yarısındaki Ein Karem köyünde evlerinden zorla yerinden edilmişti.

Yerel bir aktivist olan Mohammad Abu al-Hommos, Çarşamba günkü yıkımın “intikam” ile ilgili olduğunu söyledi.

Al Jazeera'ya olay yerinde "İsrailliler, aile yıkımı 48 saat engellemeyi başarsa bile aileye ulaşabileceklerini kanıtlamak istediler" dedi.

“Mahmud'un ailesinin ruhunu yıkmak, tarihini ve anılarını yok etmek istediler. Mahmud'un ebeveynleri daha önce Ein Karem'den yerinden edilmişti ve işte 2022'de buradalar, tekrar yerinden ediliyorlar” diye ekledi Abu al-Hommos.

“Bu, Kudüs'ün Yahudileştirilmesiyle ilgili” diye devam etti.

Yerel STK'lar ve insan hakları grupları, uzun süredir Kudüs'teki demografik oranı Yahudiler lehine değiştirmeyi amaçlayan bir dizi İsrail uygulamasına ve politikasına işaret ediyor; belediyenin 2000 ana planında “şehirde sağlam bir Yahudi çoğunluğu korumak” olarak belirlenen bir hedef.

Hak gruplarına göre, yasa dışı yerleşim genişletme, Filistinlilerin ev yıkımları ve kentsel gelişim üzerindeki kısıtlamalar, bu hedefi gerçekleştirmek için kullanılan başlıca yollardan bazıları.

İsrail 1967'de şehrin doğu yarısını askeri olarak işgal etti. İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki tüm toprakların yaklaşık yüzde 57'si, Filistinli özel mülk sahipleri de dahil olmak üzere İsrail makamları tarafından hem yasadışı yerleşimler inşa etmek hem de arazilerin “yeşil alan” olarak imar edilmesi nedeniyle kamulaştırıldı. ve kamu altyapısı”. Kalan yüzde 30 ise inşaatın da yasak olduğu “plansız alanlar”dan oluşuyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (UN OCHA) göre, Kudüs'te 424'ü çocuk olmak üzere 970 kişiden oluşan en az 280 Filistinli hane İsrail makamları tarafından zorla yerinden edilme riski altında.

Kudüs merkezli Filistinli bir sivil toplum örgütü olan Grassroots al-Quds, İsrail'in eylemlerinin, yeni yasadışı Yahudi yerleşimleri inşa etme planları da dahil olmak üzere, "El-Şeyh Cerrah'ı Filistinli sakinlerinden boşaltmaya yönelik geniş çaplı bir planın" parçası olarak geldiğini söyledi.

Mayıs ayında, İsrail yetkilileri Filistinli el-Kürt ailesini yerleşimcilerin yerleşmesi için Şeyh Cerrah'taki evlerinden zorla yerinden etmeye çalıştığında, popüler Filistin protestoları patlak verdi. Mahalledeki diğer birçok aile de şu anda yakın zamanda zorla yerinden edilmekle karşı karşıya.

Editör: TE Bilisim