İsrail, 200'ü çocuk, 40'ı kadın ve 520'si idari tutuklu olmak üzere 4 bin 650 Filistinliyi hapishanelerde tutuyor.

Altı Filistinli mahkum, 6 Eylül'de, işgal altındaki Batı Şeria sınırından yaklaşık 4 km (2,5 mil) uzaklıkta, maksimum güvenlikli bir hapishane olan Gilboa hapishanesinden firar etti.

Adamlar , hücrelerinde aylardır kazdıkları lavabonun altındaki bir delikten tünel açtılar. İsrailli yetkililer, mahkumların kaçışını sabah 3:30 sularında fark etti.

İsrail'in Shin Bet ajansından polis, askerler ve ajanlar aramaya katıldı, gözetleme köpeklerini görevlendirdi ve çevredeki bölgelerde kontrol noktaları kurdu.

11 Eylül Cumartesi günü, İsrail polisi Nasıra ve Umm al-Ghanam yakınlarında yakalanan adamlardan dördünü tutukladıklarını söyledi. İki kişi serbest kaldı.

Hafta sonu, işgal altındaki Batı Şeria ve işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Filistinliler, Filistinli mahkumlarla dayanışma içinde sokaklara döküldü ve cezalarını protesto etti.

Mahkum hakları grubu Addameer'e göre , şu anda İsrail ve işgal altındaki bölgelerde İsrail hapishanelerinde 4.650 Filistinli tutuklu bulunuyor.

Filistinliler onları İsrail'in yasadışı işgaline son vermeye çalışan siyasi mahkumlar olarak görüyor.

Bunların:

  • 520 suçlama veya yargılama olmaksızın tutuluyor
  • 200 çocuk
  • 40 kadın
  • 544 müebbet hapis cezası veriyor
  • 499, 20 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılıyor

Filistinli STK'lara göre, 2021'in başından bu yana İsrail güçleri, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 5.500'den fazla Filistinliyi topladı. Mayıs ayı, 3 bin 100 Filistinlinin İsrail tarafından gözaltına alınmasıyla en fazla tutuklamanın görüldüğü ay oldu.

Çocuk mahkumlar için nasıl bir şey

Addameer'e göre İsrail ordusu 2000 yılından bu yana yaklaşık 12 bin Filistinli çocuğu hapse attı. Bu çocukların çoğu, askeri yasalara göre 20 yıla kadar hapisle cezalandırılan bir suç olan taş atmakla suçlandı.

İsrail, çocukları askeri mahkemelerde yargılayan ve çoğu zaman temel haklarını reddeden dünyadaki tek ülkedir.

Halihazırda İsrail cezaevlerinde 200 Filistinli çocuk gözaltında tutulmakta olup, bunların çoğu yargılama öncesi tutukludur ve herhangi bir suçtan hüküm giymemiştir.

2020'de Save the Children [ PDF ], Batı Şeria'nın dört bir yanından son 10 yılda İsrail ordusu tarafından gözaltına alınan 470 Filistinliye koşulların nasıl olduğunu sordu.

Bildirdiler:

  • Yüzde 81'i fiziksel dayak yedi
  • Yüzde 86'sı çıplak aramaya maruz kaldı
  • Yüzde 88'i yeterli ve zamanında sağlık hizmeti alamamış
  • Gözaltı sırasında yüzde 89'u gözleri bağlı veya kukuletalı
  • Yüzde 52'si ailelerine zarar vermekle tehdit edildi
  • Yüzde 47'si avukatla görüşmeyi reddetti

İdari tutuklular – suçlama veya yargılama olmaksızın tutuldu

Şu anda “idari gözaltında” 520 Filistinli var - suçlama veya yargılama olmaksızın tutuluyor. Kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere tutuklular, ordu tarafından yenilenebilir altı aylık süreler için ücretsiz olarak tutulabilir.

Uluslararası hukuka göre , İsrail'in kendi sınırları içindeki bir dizi hapishanede yaptığı gibi, işgalci bir devletin mahkumları işgal altındaki topraklar dışında nakletmesi ve tutması yasaktır.

Yıllar boyunca, birçok tutuklu, gözaltına alınmalarına karşı şiddet içermeyen bir protesto olarak açlık grevine başladı.

Her yıl 17 Nisan'da Filistinliler, İsrail hapishanelerinde tutulanların durumunu ve İsrail işgaline karşı özgürlük mücadelelerini vurgulamak için Filistin Esirler Günü'nü anıyor.

Editör: TE Bilisim